Πολιτική Συνεντεύξεις

Βασιλική Λαζαράκου στο «Π»: Το τρένο της ανάπτυξης περνάει από την Ευρώπη

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η άνοδος του λαϊκισμού δεν είναι μη αναστρέψιμη. Τον έχουμε ζήσει τουλάχιστον μια τετραετία, με το κόστος και τις χαμένες ευκαιρίες που γνωρίζουμε», αναφέρει στο «Π» η Βασιλική Λαζαράκου, υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Η δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης και πρώην αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επίσης, υποστηρίζει ότι «η ενίσχυση της καινοτομίας όχι μόνον θα επέτρεπε την ανάπτυξη ενός υγιούς περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας, αλλά και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, θα γεννούσε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας».

Πώς μια δικηγόρος με πολύχρονη πορεία αποφασίζει να κατέλθει στον στίβο της πολιτικής, και μάλιστα στη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών;

Η απόφαση ήταν διττή. Το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, απειλούμενη από τον εχθρό του λαϊκισμού, αλλά και η χώρα, ταλανισμένη από τη 10ετή κρίση, συνιστά από μόνο του μια μορφή πρόκλησης. Οφείλουμε να κάνουμε την έννοια της συμμετοχής πράξη. Δεν σας κρύβω ότι το γεγονός πως πρόκειται για ευρωεκλογές συνέβαλε κατά πολύ στο να αποδεχθώ την τιμητική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και είναι ακριβώς η γνώση και η εμπειρία μου, διεθνής και ευρωπαϊκή, που με ώθησε στο να πω με αίσθηση ευθύνης και εμπιστοσύνης στις δυνατότητές μου το «ναι». Να σας θυμίσω ότι έχω γνωρίσει εκ των έσω τους μηχανισμούς και τις ισορροπίες της ΕΕ μέσα από τη διαμόρφωση νομοθετημάτων για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς, με τη συμμετοχή μου, για παράδειγμα, στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την επίτευξη της πρώτης πολιτική συμφωνίας επί της Ελληνικής Προεδρίας το 2014, ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι μπορούμε να πετύχουμε πολλά, ώστε οι αλλαγές να γίνουν ευκαιρίες.

Πιστεύετε ότι τυχόν νίκη της Νέας Δημοκρατίας στη μάχη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ενίσχυε τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ;

Δεν υπάρχει αμφιβολία. Καταρχάς, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι η άνοδος του λαϊκισμού δεν είναι μη αναστρέψιμη. Τον έχουμε ζήσει τουλάχιστον μία τετραετία, με το κόστος και τις χαμένες ευκαιρίες που γνωρίζουμε. Η συμπόρευση της ΝΔ με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι κομβική, όπως αντιλαμβάνεστε, στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία. Όσο πιο πολλοί, τόσο πιο δυνατοί. Η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο –το μόνο άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της ΕΕ– θα επιτρέψει την πιο συγκροτημένη αντιπροσώπευση του οράματος του κόμματός μας, που αναγνωρίζει την ενεργό και συντεταγμένη συμμετοχή ως κλειδί για την επιτυχία των εθνικών μας στόχων. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ευρωβουλευτές –κι εδώ πρέπει να προσθέσω, τα πρόσωπα έχουν τεράστια σημασία– θα μπορέσουν να αναδείξουν τις ιδιαίτερες ανάγκες της Ελλάδας, ώστε η χώρα να επιταχύνει στον βηματισμό της προς την ανάπτυξη.

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα βασικά βήματα για την επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης;

Χωρίς καμία επιφύλαξη, η επένδυση στην καινοτομία. Και σας εξηγώ ευθύς αμέσως το γιατί, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων, τον βαθμό στον οποίο έχουν υιοθετήσει τις νέες τεχνολογίες, αλλά και το braindrain, την πληγή αυτή που θέλει εκατοντάδες χιλιάδες νέους να εγκαταλείπουν τη χώρα, για να αναζητήσουν την τύχη τους αλλού. Πώς θα φέρουμε σε επαφή τις επιχειρήσεις με την τεχνολογία; Πώς θα φέρουμε πίσω τα άξια μυαλά που εμείς εκθρέψαμε; Οφείλουμε να διαμορφώσουμε ταχέως το περιβάλλον που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σημαντικά αυτά προβλήματα. Η ενίσχυση της καινοτομίας όχι μόνον θα επέτρεπε την ανάπτυξη ενός υγιούς περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας, αλλά και θα δημιουργούσε νέες θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης, θα γεννούσε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Υπάρχουν όμως και έργα υποδομών που πρέπει να γίνουν για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, και για τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελληνικά ή ευρωπαϊκά εργαλεία χρηματοδότησης, όπως π.χ. τα Ευρωπαϊκά Μακροπρόθεσμα Επενδυτικά Κεφάλαια, ELTIFs και άλλα ειδικού σκοπού κεφάλαια. Δεν είναι ευρύτερα γνωστά (γι’ αυτό, άλλωστε, σας έλεγα ότι τα πρόσωπα που θα βρεθούν στην Ευρωβουλή έχουν τεράστια σημασία), είναι όμως πολύτιμα. Πρόκειται για εργαλεία που έχουν τη δύναμη να φέρουν πραγματική αναπτυξιακή επανάσταση. Όσο παράδοξο ή τολμηρό κι αν ακούγεται, συνιστά ευρωπαϊκή αλήθεια.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa