Παρασκηνιακά

Βγαίνουν μπροστά οι «Σωματοφύλακες» του Μαξίμου

Σε μια διαχείριση όλων των ανοιχτών μετώπων επιδίδεται το Μέγαρο Μαξίμου, με το μοντέλο που έχει επιλεγεί να παραπέμπει στην ύπαρξη ενός ισχυρού κέντρου εξουσίας, κατά τα πρότυπα του Λευκού Οίκου ή της γερμανικής Καγκελαρίας. Εξ ου και οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν νευραλγικούς ρόλους σε μια σειρά ενεργειών, συσκέψεων και αποφάσεων, ενώ παρακολουθούν τα πάντα, από τα ήσσονος έως τα μείζονος σημασίας ζητήματα. Το γεγονός, δε, ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι αντιμέτωπο με πολλαπλές κρίσεις, ιδίως τους τελευταίους δύο μήνες, κατέστησε σαφή την ανάγκη για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, με τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού να έχουν επωμιστεί πλείστα όσα projects.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: «Ος τα πανθ’ ορά»

Αναμφίβολα, το πρόσωπο από το οποίο περνούν τα πάντα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος συγκαλεί τον πρωινό καφέ στο Μαξίμου και είναι παρών σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις. Έχει εποπτεία και επί του νομοθετικού έργου, ενώ είναι ο άνθρωπος που, αρκετές φορές, καλείται να φέρει εις πέρας αποστολές που περιλαμβάνουν λεπτές ισορροπίες, όπως π.χ. τη διελκυστίνδα που είχε προκύψει στο παρελθόν με την Ιταλία. Ακόμα, όμως, αναλαμβάνει και project κάτω από τα ραντάρ, όπως την αποστολή βιβλίων εκπαιδευτικού περιεχομένου στις κοινότητες Ελλήνων της Λατινικής Αμερικής. Θεωρείται ως εξ απορρήτων του πρωθυπουργού, ενώ είναι και εκ των παλαιότερων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, όντας στο πλευρό του από όταν πρωτοπολιτεύθηκε το 2004, στη Β’ Αθηνών.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο συνταγματολόγος του Μαξίμου

Ο ρόλος του Γιώργου Γεραπετρίτη έχει αποδειχθεί θεμελιώδης σε όλη τη διάρκεια της διαχείρισης σύνθετων κρίσεων τους τελευταίους μήνες. Ο συνταγματολόγος του Μαξίμου ξεκίνησε από την εποπτεία του νομοθετικού έργου και του σχεδιασμού του επιτελικού κράτους και έχει γίνει εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, ενώ και αυτός μετέχει σε όλες τις βασικές συσκέψεις που γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο. Έχει, βεβαίως, την εποπτεία του συνόλου του νομοθετικού έργου, υποβοηθούμενος από τον άοκνο γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου και επιλογή του, Στέλιο Κουτνατζή, ο οποίος εδρεύει στη Βουλή, ενώ, παράλληλα, διατηρεί και ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τη «γαλάζια» Κ.Ο., παρακολουθώντας την παρουσία και των βουλευτών. Πολλές φορές έχει συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, επεξηγώντας τις θέσεις και τις εισηγήσεις της κυβέρνησης, ενώ συχνά καλείται, με το βάρος του τίτλου του, να μεταφέρει και την κυβερνητική γραμμή στα ΜΜΕ.

ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ήπια, τεχνοκρατική προσέγγιση

Στο προσκήνιο βγαίνει εσχάτως και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο οποίος έχει πυκνώσει τις τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ. Εκ των τεχνοκρατών του κυβερνητικού επιτελείου, ο υφυπουργός αρμόδιος για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου έχει εμπλακεί σε μια σειρά projects, με βασικό το εμβόλιο, για το οποίο επί μέρες στρατοπέδευε στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του για το έργο της προμήθειας των self tests που θα αποτελέσουν βασικό κομμάτι της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται στη χώρα τις επόμενες εβδομάδες. Ο κ. Σκέρτσος θεωρείται από τον κ. Μητσοτάκη ένα πρόσωπο που μπορεί με ηπιότητα, αλλά και επιχειρήματα να δώσει το κυβερνητικό στίγμα, ενώ αποτελεί και σημείο αναφοράς στο κυβερνητικό επιτελείο για ανθρώπους που δεν προέρχονται οργανικά από τη ΝΔ. Στενός του συνεργάτης είναι ο γ.γ. Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, μεταξύ άλλων, με τον οποίο συνεργάζονται σε πλείστα όσα έργα, μεταξύ των οποίων και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που παρουσιάστηκε την Τρίτη αναλυτικά.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ: «New entry» με αρμοδιότητες

Εντός, εκτός και… επί τα αυτά είναι ο υφυπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος στον πρόσφατο ανασχηματισμό μετακόμισε στο Μαξίμου από το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Λιβάνιος δεν πήγε στο κυβερνητικό επιτελείο απλώς για την προετοιμασία του κυβερνητικού μηχανισμού, όπως κάποιοι βιάστηκαν να πουν. Έχει, βεβαίως, άρτιες σχέσεις με τον «γαλάζιο» κομματικό μηχανισμό, αλλά από την άλλη υποβοηθά και στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Εσχάτως, δε, έχει αναλάβει και συντονιστικό ρόλο στο σκέλος της επικοινωνίας, σε μια προσπάθεια να βγαίνει πιο συντεταγμένα προς τα ΜΜΕ και την κοινή γνώμη η κυβερνητική γραμμή, όντας σε άμεση συνεννόηση με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου Δημήτρη Τσιόδρα και τον speechwriter Γιάννη Βλαστάρη. Ο ίδιος μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ του Μαξίμου και του γραφείου του στη Γ.Γ. Τύπου, όπου κάνει επαφές, τουλάχιστον όσο το επιτρέπει η πανδημία.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ: Το νέο πρόσωπο της κυβέρνησης

Η Αριστοτελία Πελώνη, εν τέλει, είναι το πρόσωπο που ανέλαβε να είναι η εικόνα του Μαξίμου. Παρά τα σενάρια, αλλά και το γεγονός ότι ακόμα δεν φέρει τον τίτλο της υφυπουργού, η άλλοτε δημοσιογράφος της «Καθημερινής» έχει… γράψει χιλιόμετρα στο κοντέρ της εντός του Μαξίμου και απολαμβάνει της εκτίμησης του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος της ενεχείρισε τη θέση, μετά την αποχώρηση του Χρήστου Ταραντίλη. Ήδη, η κα Πελώνη μετακόμισε στο γραφείο του κυβερνητικού εκπροσώπου, στον πρώτο όροφο του Μαξίμου, ενώ επιλέγει και τους συνεργάτες της, προκειμένου να υποβοηθείται στο έργο της. Έχει, δε, πυκνώσει τις επαφές της στα κανάλια και τα ραδιόφωνα, ενώ συνεχίζει το διπλό briefing σε εβδομαδιαία βάση.

του Γιώργου Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa