Κόσμος

Βηρυτός: Συνταρακτικές αποκαλύψεις για εγκληματικά λάθη – Εξαφανίστηκε λωρίδα γης από την έκρηξη (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Συνταράσσει όλο ον κόσμο η τεράστια έκρηξη που χτύπησε την πρωτεύουσα του Λιβάνου και στοίχισε την ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.  Οι υποψίες είναι πολλές ακόμα όμως περισσότερα είναι τα ερωτηματικά για το πως ξεχάστηκαν για 6 χρόνια οι τόνοι νιτρικής αμμωνίας αφύλαχτοι στις εγκαταστάσεις του λιμανιού της πόλη και έγιναν η αιτία για την τεράστια έκρηξη. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό τουλάχιστον 113 άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 4.000 πολίτες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η νιτρική αμμωνία 2.750 τόνων έφθασε στον Λίβανο τον Σεπτέμβριο του 2013 με φορτηγό πλοίο το οποίο ανήκει σε Ρώσο και έχει σημαία Μολδαβίας. Ακόμα το το sigmalive.com, το πλοίο με το όνομα Rhosus κατευθυνόταν από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη και αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη Βηρυτό εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων. Αυτός ήταν ο ισχυρισμός των δικηγόρων που εκπροσωπούν το πλήρωμα του Rhosus.

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι ήταν ξεκάθαρα αμέλεια επικαλούμενη επίσημη πηγή. Ακόμα η ίδια πηγή πρόσθεσε πως πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού.

Σε κατ’ οίκον περιορισμό αξιωματούχοι του λιμένα

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου συμφώνησε σήμερα να θέσει όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και ασφάλεια από το 2014, σε κατ’ οίκον περιορισμό, αναφέρουν υπουργικές πηγές.

Δεν είναι σαφές πόσους αξιωματούχους θα αφορά η απόφαση ούτε το επίπεδο αρχαιότητάς τους στις εν λόγω θέσεις. Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό εωσότου καθοριστούν τυχόν ευθύνες για την τεράστια έκρηξη στο λιμάνι, χθες, προσθέτουν οι πηγές.

Ορισμένοι κάτοικοι νόμισαν ότι είχε γίνει σεισμός. Σεισμολόγοι του USGS χαρακτήρισαν την ισχυρότερη έκρηξη ισοδύναμη με σεισμό 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ενδεικτικό του μεγέθους των εκρήξεων ήταν το γεγονός ότι εξαφανίστηκε δια παντός ένα κομμάτι στεριάς από τη Βηρυτό.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στις 27 Ιουνίου 2014, ο τότε διευθυντής του Τελωνείου του Λιβάνου Shafik Merhi έστειλε μια επιστολή που απευθύνεται σε έναν ανώνυμο «δικαστή επειγόντων ζητημάτων, ζητώντας λύση στο επικίνδυνο φορτίο», σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa