Πολιτική

«Βλέπει» συμφωνία το CNBC

ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Δημοσίευμα για το ελληνικό χρέος δημοσιεύει το CNBC, επικαλούμενο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο οποίο επισημαίνεται ότι η μεγαλύτερη εγγύηση πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα έλθουν σε συμφωνία για το χρέος, είναι οι προσεχείς προθεσμίες πληρωμών που θα τους αναγκάσουν να συμφωνήσουν.
Στο δημοσίευμα, αναφέρεται οι Ευρωπαίοι πιστωτές και τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις, κάτι που είναι κλειδί για να καθοριστεί πώς θα γίνει πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, όπως και οι επικείμενες εκλογές στη Γερμανία, έχουν επίσης καθυστερήσει τη διαδικασία. Αλλά σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΔΝΤ ο οποίος έχει γνώση των συνομιλιών, οι επερχόμενες πληρωμές του Ιουλίου για οφειλές της Ελλάδας προς τους πιστωτές, θα διασφαλίσουν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σε περίπου τρεις εβδομάδες.

«Κάποιος πρέπει να δώσει κάτι. Υπάρχει εμπιστοσύνη πως θα υπάρξει συμφωνία σε τρεις εβδομάδες εξαιτίας της χρονικής πίεσης», δήλωσε ο αξιωματούχος στο CNBC. Επίσης, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με γνώση των συνομιλιών, δήλωσε στο πρακτορείο ότι «είναι στόχος μας να καταλήξουμε σε συμφωνία στις 15 Ιουνίου».

Η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει περί τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ στους πιστωτές της τον Ιούλιο και το τωρινό αδιέξοδο για το χρέος καθυστερεί περαιτέρω εκταμιεύσεις από το τωρινό πρόγραμμα διάσωσης.

Χωρίς κεφάλαια, η Αθήνα θα δυσκολευτεί να πληρώσει τους πιστωτές της, ενδεχόμενο το οποίο θα καθιστούσε ακόμη χειρότερη την κατάσταση για την ελληνική οικονομία, με άμεσο αντίκτυπο στις αγορές και στο επενδυτικό κλίμα.

Αν και ο αξιωματούχος του ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξος για μια συμφωνία για το χρέος, αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα σταματήσει να αποτελεί πονοκέφαλο για την ευρωζώνη. «Ας είμαστε ειλικρινείς, θα χρειαστούν 20 χρόνια για να διορθωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα», δήλωσε.

Αρκετοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια στο μέλλον, παρά το ότι βρίσκεται στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από το 2010.

«Ως οικονομολόγος θα συμφωνήσω, αλλά ως αξιωματούχος του ΔΝΤ δεν μπορώ, δεν μπορούμε να πάμε στο συμβούλιό μας και να πούμε ότι δουλεύουμε σε ένα πρόγραμμα, και ότι θα υπάρξει και άλλο στο μέλλον», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «το συμβούλιο θα πει να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην έχουμε άλλο ένα πρόγραμμα στο μέλλον», πρόσθεσε η πηγή.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa