Πολιτική

Βούτσης: Άλλο προγραμματικές συγκλίσεις και άλλο συγχωνεύσεις

Άλλο προγραμματικές συγκλίσεις και άλλο συγχωνεύσεις, είναι το μήνυμα του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, σχετικά με το περιεχόμενο της συνεργασίας με κεντροαριστερές δυνάμεις.

Ο Νίκος Βούτσης, μιλώντας στο newpost.gr, ανέφερε ότι η ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να «γειωθεί κοινωνικά» και να αντιστοιχεί και οργανωτικά με τον «κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ».

«Η στρατηγική μας σέ ότι αφορά τη συνεργασία με τις κεντροαριστερές δυνάμεις είναι απολύτως αποσαφηνισμένη. Μιλάμε με όρους συμμαχίας, συνεργασίας, διαμόρφωσης αστερισμού προγραμματικών συγκλίσεων και όχι συγχωνεύσεων και δημιουργίας νέου κόμματος, δηλώνει ο Νίκος Βούτσης ενώ για την ταυτότητα του ίδιου του κόμματος επισημάνει ότι «δεν είναι δυνατόν ένα κόμμα, το οποίο σε σειρά εκλογικών μαχών, έχει φέρει κοντά του δύο εκατομμύρια ψηφοφόρων, δεν έχει πραγματική κοινωνική γείωση και έχει ακόμα 25-30.000 μέλη όπως όταν είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γειωθεί κοινωνικά και αντιστοιχηθεί οργανωτικά (όσο γίνεται) με τον “κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ”. Δεν λέω με τον “εκλογικό ΣΥΡΙΖΑ” όπου τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Λόγω της κρίσης του κομματικού φαινομένου δεν μπορούμε να γίνουμε ένα κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων μελών. Αλλά τουλάχιστον τριπλάσιοι θα μπορούσαμε να έχουμε γίνει εδώ και χρόνια. Δεν υπονοώ δε καμιά περίπτωση ότι οι κεντροαριστερές συνεργασίες θα προκαλέσουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα θεωρώ ότι θα ήταν λάθος να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Αναφερόμενος στις στις μετακινήσεις βουλευτών από άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την κριτική της αντιπολίτευσης για εργαλειοποίηση των θεσμών, ο κ. Βούτσης αναφέρει ότι «Θεωρώ ότι κινούμαι ως πρόεδρος της Βουλής με σημαντική θεσμική προσήλωση. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται κάθε φορά σχετίζονται με το μέγεθος των προβλημάτων αλλά και το πώς έχουν αντιμετωπιστεί ανάλογα προβλήματα στο παρελθόν. Αυτή ήταν η απάντηση μου και όταν έγινε κριτική για τις μετακινήσεις βουλευτών ανάμεσα στα κόμματα. Δεν υπήρξε συνωμοσία ή συνδιαλλαγή. Είναι προφανές ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η έξοδος από το Μνημόνιο επανακαθορίζουν οριζόντια απόψεις μέσα στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων».

Όπως αναφέρει, μετά τη διάλυση Κοινοβουλευτικών Ομάδων επιχειρήθηκαν ενδιάμεσες λύσεις προκειμένου να διατηρήσουν οι αρχηγοί τα δικαιώματά τους, ωστόσο δεν υπήρξε συναίνεση.

«Συνεχίζουμε την προσπάθεια γιατί τα κόμματα διατηρούν την πολιτική υπόστασή τους από τη λαϊκή ψήφο και όχι από τον Κανονισμό. Γι’ αυτό και οι κκ Καμμένος και Θεοδωράκης μιλάνε στη σειρά των πολιτικών αρχηγών και τους δώσαμε κάποιους υπαλλήλους στο όριο που προβλέπει ο νόμος. Στο ζήτημα αυτό είχε σηκωθεί πολύς αχός αλλά χωρίς βάθος. Στο παρελθόν για προσωπικότητες όπως ο Γιάννης Ζίγδης ή ο Ηλίας Ηλίου που έχαναν τις κοινοβουλευτικές ομάδες τους, η Βουλή λάμβανε μέτρα για τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς κοινοβουλευτικής παρουσίας τους. Έχουμε τηρήσει τον Κανονισμό κατά 1000%», τονίζει.

Αναφερόμενος στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που καταργεί το κώλυμα για βουλευτές που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, ο πρόεδρος της Βουλής υποστηρίζει η εν λόγω τροπολογία δεν κάνει κάποια σημαντική αλλαγή στον εκλογικό νόμο, όπως προέβλεπε η Νέα Δημοκρατία που μίλαγε για επαναφορά της λίστας, αλλά διευκολύνονται οι βουλευτές να θέσουν υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή. Στις 10 Ιουνίου που η χώρα θα δώσει τη λίστα των 21 βουλευτών, οι εκλεγέντες θα πρέπει να παραιτηθούν.

Σχολιάζοντας, την παραίτηση της Μυρσίνης Λοϊζου, ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι «Θεωρώ θετικό ότι είχε την ευαισθησία να διευκολύνει το κόμμα αφού προέκυψε αυτή η δικαστική εκκρεμότητα που εγείρει θέματα ηθικής τάξης. Από εκεί και πέρα, αντιτίθεμαι στην επίθεση που δέχτηκε τις προηγούμενες μέρες από τη Νέα Δημοκρατία για την ιδεολογική ταυτότητά της. Υπογραμμίζω: Για την ιδεολογική ταυτότητά της και ορισμένες διατυπώσεις που είχε χρησιμοποιήσει στα social media».

Όσον αφορά την θέση της κυβέρνησης και του κόμματος απέναντι στο ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βούτσης τόνισε ότι «η γραμμή της κυβέρνησης και του κόμματος είναι σαφής. Το κεντρικό πρόβλημα είναι αν η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ είναι διατεθειμένη να συνομολογήσει την ανάγκη μιας προγραμματικής σύγκλισης, προεκλογικά και μετεκλογικά, για να αντιμετωπίσουμε τον νεοφιλελευθερισμό, την ακροδεξιά και την κρίση της Ευρώπης. Ο διάλογος γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ δεν μπαίνει στη συζήτηση και φτάνει στο σημείο να λέει ότι ο ΣΥΙΡΙΖΑ δεν είναι προοδευτική δύναμη».

Μάλιστα, ο Νίκος Βούτσης είπε ότι «μέσα από τη θολούρα» με την οποία το ΚΙΝΑΛ κινείται, διαφαίνεται η επιλογή της ηγεσίας του να συνεργαστεί με τη ΝΔ αύριο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και ήδη από σήμερα, στο προγραμματικό.

«Σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα παίρνουν θέσεις αντίστοιχες με αυτές της ΝΔ. Η σύγκρουση είναι σοβαρή κι επηρεάζει και τα στελέχη. Αποχωρούν στελέχη κι έρχονται και προσεγγίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ όχι σε συνθήκες αλματώδους ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε μια στιγμή που η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ μιλάει συνεχώς για την επικείμενη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ερωτώμενος για τα φαινόμενα αντιπολιτικής συμπεριφοράς βουλευτών, ο Νίκος Βούτσης απάντησε ότι «Είναι ένα γενικό φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί μέσα στην κρίση, καθώς μέσα στην αχλή του Μνημονίου δημιουργήθηκαν νέα κόμματα. Ενα νέο πολιτικό προσωπικό αναδείχθηκε, και πέραν της Χρυσής Αυγής, το οποίο έριξε ως ένα βαθμό το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου».

«Είναι πολύ ενοχλητικό ότι αρκετοί που έγιναν γνωστοί μέσα από τα κανάλια, συμπεριφέρονται μέσα στη Βουλή σαν να είναι τηλεοπτικό πάνελ», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, ενώ δεν αρνείται ότι ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν «οριακά» και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όταν ρωτήθηκε για «την τριμερή που έγινε τετραμερής στην Ιερουσαλήμ» και την οπτική που έχει ως στελέχους της Αριστεράς, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι «Μιλάμε για την ενεργειακή θωράκιση της περιοχής, καθώς και την οικονομική αναβάθμιση και την εξασφάλιση της σταθερότητας της χώρας. Περί αυτού πρόκειται.

Αυτό το ζήτημα το αντιμετωπίζει κανείς, πρώτον, μέσα από το πρίσμα της διακυβέρνησης και, δεύτερον, της ανακάλυψης ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου που μπορεί να τροφοδοτήσει την Ευρώπη. Υπό αυτές τις συνθήκες, έγινε η εκτίμηση από τις δυνάμεις που θα κατασκευάσουν και θα τροφοδοτήσουν τον αγωγό, ότι είναι αναγκαία η δημιουργία μιας ομπρέλας ασφάλειας για αυτό το μεγάλο project»,

Τέλος, πρόσθεσε πως «η παρουσία του Πομπέο κρίθηκε ότι συνιστά θωράκιση έναντι αποσταθεροποιητικών διεκδικήσεων από άλλες χώρες, εν προκειμένω από την Τουρκία. Αυτό μπορεί να ξενίζει κάποιους, αλλά επιμένω ότι αν παραμείνει η ομπρέλα στο επίπεδο του αγωγού, είναι θετική. Βρισκόμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα. Καλύπτομαι από τις απαντήσεις που δίνει η κυβέρνηση».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER