Κόσμος

«Βράζει» η Ευρώπη: Φωτιές στην Πορτογαλία – Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά στην Ισπανία

Καλοκαίρι με καύσωνες είναι το φετινό για όλη την Ευρώπη. Στην Πορτογαλία παραλίγο να σπάσει το ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας που έχει η Αθήνα από το 1977, ενώ στην Εστρεμαδούρα της Ισπανίας ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλος.

Σε περιοχές της Πορτογαλίας, η θερμοκρασία έφθασε σχεδόν τους 47 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη και το Σάββατο, λίγο πιο κάτω από τη θερμοκρασία ρεκόρ των 47,3 βαθμών Κελσίου που έχει καταγραφεί στη χώρα και την υψηλότερη στην Ευρώπη που ήταν 48 βαθμοί Κελσίου στην Αθήνα το 1977.

Μια δασική πυρκαγιά μαίνεται για τρίτη ημέρα στο νότο της χώρας, με 800 πυροσβέστες και 12 αεροπλάνα να δίνουν μάχη για την κατάσβεσή της.

Οι φλόγες έχουν κατακάψει περισσότερα από 10.000 στρέμματα δάσους –έκταση που ξεπερνά σε μέγεθος 1.200 γήπεδα ποδοσφαίρου– στη λοφώδη περιοχή Μονσίκε στη νότια επαρχία Αλγκάρβε, δημοφιλή στους τουρίστες. Οι αρχές κινητοποίησαν 130 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην επιχείρηση.

Πυροσβέστες από την Πορτογαλία και την Ισπανία δίνουν μάχη με την πυρκαγιά που μαινόταν ανάμεσα σε ξερά δέντρα και θάμνους κοντά στο Μπανταχόθ στη νοτιοδυτική Ισπανία και οι ισπανικές αρχές εξέδωσαν προειδοποίηση ότι ολόκληρη η νότια περιοχή της Εστρεμαδούρα κινδυνεύει ιδιαίτερα από πυρκαγιές.

Στο «στόχαστρο» του καύσωνα δεν βρίσκεται μόνο η Ιβηρική χερσόνησος. Στην Ολλανδία παρατηρείται η μεγαλύτερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών, ενώ στη Γαλλία οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στους ποταμούς Ροδανό και Ρήνο, από τις οποίους τρεις πυρηνικοί σταθμοί αντλούν το νερό τους για ψύξη, οδήγησε στην προσωρινή διακοπή λειτουργίας τεσσάρων αντιδραστήρων.

Στη Σουηδία, ο Ιούλιος ήταν ο πλέον ζεστός μήνας και πυρκαγιές μαίνονταν σε διάφορα μέρη της χώρας.  Στη Βρετανία, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει το κύμα καύσωνα να συνεχιστεί στο νότιο μισό της χώρας έως την Τρίτη, πριν η θερμοκρασία επανέλθει σε πιο συνηθισμένα επίπεδα.

κεντρική φωτό: Παραλία στη Λισαβώνα

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa