Κόσμος

Βόμβα ΝΥΤ για Σαββίδη και εμπλοκή του στο δημοψήφισμα στα Σκόπια

Ταράζει τα νερά το νέο δημοσίευμα των New York Times που εμπλέκει τον γνωστό επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη με προσπάθειες υπονόμευσης του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Πιο συγκεκριμένα η εφημερίδα επικαλείται υποκλοπές που έγιναν στις τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες του επιχειρηματία, από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και αποκάλυψαν ότι δούλευε για λογαριασμό της Μόσχας, με στόχο  την υπονόμευση του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ. Η στοχοποίηση του επιχειρηματία από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έγινε διότι οι ΗΠΑ θεωρούν τον κ. Σαββίδη ως τον άνθρωπο της Ρωσίας και ειδικότερα του Βλαντιμίρ Πούτιν στα Βαλκάνια.

Μέσα από αυτές  τις υποκλοπές, σύμφωνα με την εφημερίδα αποκαλύπτεται ότι ο κ. Σαββίδης φέρεται να δαπάνησε το ποσό των 300.000 ευρώ προς πολίτες και οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων για την υποκίνηση βίαιων διαμαρτυριών κατά του δημοψηφίσματος.

Όλα αυτά τα στοιχεία περιήλθαν στην κατοχή της Ομάδας για την Επιρροή της Ρωσίας στην Αμερική, που αποτελείται από υψηλόβαθμους Αμερικάνους αξιωματούχους. Αυτοί αποφάσισαν να ενημερώσουν την Ελληνική κυβέρνηση. Τον ρόλο αυτό ανέλαβε ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος πληροφόρησε τους Έλληνες αξιωματούχους. Αυτό προκάλεσε και την άμεση αντίδραση της Αθήνας, η οποία απέλασε άμεσα δύο Ρώσους διπλωμάτες. H κίνηση αυτή, σύμφωνα και με το δημοσίευμα, εξέπληξε τον αμερικανικό παράγοντα διότι θεωρήθηκε πρωτοφανής. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο Κρίστοφερ Χιλ, πρώην πρεσβευτής στα Σκόπια, «Τους απωθούμε και δείχνουμε ότι κι εμείς μπορούμε να παίξουμε σκληρά. Μπορούμε να κάνουμε πράγματα, που δεν κάναμε στο παρελθόν».

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου για την υπόθεση, το οποίο με ανακοίνωσή του αναφέρει: «η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των New York Times».

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa