Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαίωσαν τα αυτονόητα, τα αναμενόμενα, όσα συνιστούν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην κοινωνία και αντιλαμβάνονται στοιχειωδώς την πραγματικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την πολλοστή προσπάθεια να ανακάμψει και να μειώσει τη διαφορά από τη ΝΔ,βρίσκεται σε δεινή θέση. Η διαφορά εις βάρος του αυξάνεται, η παράσταση νίκης δείχνει μια εμπεδωμένη στην κοινωνική συνείδηση μεγάλη νίκη της ΝΔ, ένα συντριπτικό ρεύμα «Φύγετε» φαίνεται να κυριαρχεί απόλυτα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται κοινωνικά και πολιτικά απομονωμένος. Μέσα σ’ αυτό το τοπίο η συζήτηση περί εφεδρειών από την Κεντροαριστερά φαντάζει αστεία και γι’ αυτό άλλωστε περιορίζεται σε ένα-δύο ονόματα περιορισμένης εμβέλειας. Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά φαίνεται να διαφωνούν σε πολλά, αλλά να συμφωνούν σε ένα: Όσο περισσότερο μένουν στην κυβέρνηση οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τόσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται για τη χώρα.

Τα επικοινωνιακά επιτελεία του Μαξίμου προσπάθησαν να εμφανίσουν τον Αλ.Τσίπρα ως τον ηγέτη που λύνει προβλήματα και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν προβλήματα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Απέτυχαν σ’ όλα. Κινήθηκαν ανεύθυνα, με πανικό και νευρικότητα. Στο Μακεδονικό έφεραν μια λύση στην οποία για πρώτη φορά κυβέρνηση δέχτηκε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα. Τροφοδότησαν ένα κίνημα που θα τους συνοδεύει μέχρι τις κάλπες και με το 65%-70% απέναντί τους. Κλείνοντας την 4η αξιολόγηση, ψήφισαν ένα 4ο μνημόνιο με μέτρα ύψους 5,1 δισ. ευρώ, με μείωση των συντάξεων μέχρι και 18% από την 1η Ιανουαρίου του 2019, μείωση του αφορολόγητου και πλεονάσματα μέχρι το 2060, που θα πνίξουν περαιτέρω την οικονομία. Τραγικές συμφωνίες, μεγάλα και τα πλήγματα που θα δεχτούν. Πλήγματα που θα οφείλονται όχι σε ένα θέμα, αλλά στο σύνολο της πολιτικής τους.

Το μόνο που τους έμεινε είναι η λάσπη, η συνωμοσιολογία, η ανακάλυψη παντού ακροδεξιών, η πόλωση, ο διχασμός. Και μόνο το παράδειγμα καταγγελίας κινδύνου του πολιτεύματος λόγω ακροδεξιών που θα έμπαιναν στο γραφείο του κ. Κατσίκη, ενώ τη«δουλειά» την είχε κάνει ο «Ρουβίκωνας», δείχνει τα όρια της γελοιότητας που αγγίζουν. Μετά ανακάλυψαν ακροδεξιό ακτιβισμό που με την ανοχή της ΝΔ ανοίγει περίπου τον δρόμο στον φασισμό προκαλώντας τον γέλωτα, όταν συγκυβερνούν με τους ΑΝΕΛ τόσο μα τόσο ταιριαστά. Θεωρούν ότι έχει ξεχαστεί ότι πρόκειται για αυτούς που νομιμοποίησαν τον πολιτικό χουλιγκανισμό.

Προκαλούν, δε, όταν με τόση ευκολία χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς όσους πάνε, π.χ., στα συλλαλητήρια για το Μακεδονικό. Κάνουν ότι δεν γνωρίζουν ότι περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του Σεπτεμβρίου του 2015 εκφράζουν αντίθεση στη συμφωνία. Στην πρόσφατη δε δημοσκόπηση της Metron Αnalysis, το 41% όσων αυτοκαθορίζονται ως αριστεροί και το 47% όσων αυτοκαθορίζονται ως κεντροαριστεροί διατυπώνουν τη διαφωνία τους.Δεν καταλαβαίνουν ότι όλοι αυτοί θεωρούν τουλάχιστον ύβρη και προσβολή ο κάθε νεοφερμένος δήθεν αριστερός εξουσιαστής να τους αποκαλεί ακροδεξιούς.

Μάλλον ο κ. Τσίπρας πρέπει να αλλάξει το επικοινωνιακό επιτελείο του και να ξαναδεί όλη τη γραμμή από την αρχή. Με διλήμματα «δημοκρατικές δυνάμεις εναντίον μαύρου μετώπου» μάλλον θα απογειώσουν τη ΝΔ. Ο μεσαίος χώρος, που θυμήθηκε εσχάτως ο πρωθυπουργός, δεν θα μπει σε ανόητα διλήμματα. Με τέτοιες δε γραμμές μπορεί να συσπειρώσει όποιον θέλει από μόνος του να πειστεί, από εκεί και πέρα όμως κανέναν άλλον. Αν μη τι άλλο, ας θυμηθούν πού οδήγησαν οι αθλιότητες της «Αυριανής» στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και ο εκτρωματικός «νόμος Κουτσόγιωργα». Αν θυμάμαι καλά, έφτασαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στο 48,5%. Ας διδαχτούν λίγο από την ιστορία και ας το ξανασκεφτούν.

Η Ελλάδα δεν γέμισε από ακροδεξιούς.Γέμισε από ανθρώπους όμως που θέλουν αυτή η κυβέρνηση να φύγει. Όσο καταφεύγουν στα ίδια και στα ίδια κόλπα, απλά θα επιδεινώνουν τη θέση τους.

του Ζαχαρία Ζούπη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...