Κόσμος

Γερμανικά ΜΜΕ: Στα πρόθυρα της κατάρρευσης η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό

Ο γερμανικός Τύπος σημειώνει σε σημερινά του δημοσιεύματα πως η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει διότι οι νέες αφίξεις στα ελληνικά νησιά έχουν αυξηθεί και όπως σημειώνουν, ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτα για να ανακόψει τις ροές διότι ευελπιστεί να κερδίσει περισσότερα ανταλλάγματα από την Ευρώπη.

Η Hamburger Abendblatt σημειώνει χαρακτηριστικά πως «Ολοένα και περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες φθάνουν στα ελληνικά νησιά με σκάφη από την Τουρκία προσπαθώντας να ξεφύγουν από πολέμους, αλλά και τη φτώχεια. Στην ΕΕ ζητούν δουλειά και προστασία από τις διώξεις. Ο Ερντογάν απειλεί ότι “θα ανοίξει τις πύλες” και θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες, αν δεν δώσει περαιτέρω οικονομική βοήθεια η ΕΕ στην Τουρκία. Έλληνες ειδικοί φοβούνται μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015 με τον νέο συντηρητικό, φιλελεύθερο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Merkur στο ίδιο μήκος κύματος αναφέρει ότι  «Μερικές φορές είναι μερικές δεκάδες, ενίοτε εκατοντάδες -στα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου φθάνουν αυτή την περίοδο σχεδόν καθημερινά μετανάστες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Αναχωρούν με μικρά σκάφη από τις δυτικές ακτές της Τουρκίας και περνούν στα κοντινά νησιά της Λέσβου, της Σάμου ή της Κω. Κι έτσι τίθεται το ερώτημα αν ένας από τους βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό έχει αποτύχει. Έναν πυλώνα που η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε “σημαντικό και περίπλοκο”. Είναι αυτό το τέλος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό;».

Παράλληλα αναφέρει ότι «Από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία το 2011 η Τουρκία υποδέχθηκε πάνω από 3,6 εκατ. πρόσφυγες παό τη γειτονική χώρα, περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο κράτος στον κόσμο. Τώρα η κυβέρνηση εντείνει την πίεση στους πρόσφυγες, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε υποδεχθεί κάποτε ως “φιλοξενούμενους” – μεταξύ άλλων και λόγω της δεινής κατάστασης της οικονομίας (…) Ο Ερντογάν προσπαθεί να κερδίσει πόντους στο εσωτερικό. Πρόσφατα απείλησε την ΕΕ ότι θα ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, αν η Τουρκία δεν λάβει πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος νέων προσφυγικών ροών. Ο Ερντογάν νιώθει εγκαταλελειμμένος κι έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί ότι η οικονομική βοήθεια χορηγείται στη χώρα με αργό ρυθμό. Μια επίθεση κατά της ΕΕ αναφορικά με το προσφυγικό τυγχάνει καλής υποδοχής από την τουρκική κοινή γνώμη».

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa