Πολιτική

Γερμανικός Τύπος: Ζεστό ελληνικό κεφάλαιο ύψους μισού δις για τα Σκόπια

Μετά την χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην γειτονική χώρα, τα γερμανικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για έντονο ελληνικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα ελληνικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν μισό δις ευρώ στην σκοπιανή αγορά.

Όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα FAZ: «Παλαιότερα η διαμάχη για το ονοματολογικό εμπόδιζε επί σειρά ετών τις επισκέψεις ρουτίνας που συνηθίζονται ανάμεσα σε ηγέτες γειτονικών χωρών. Μολονότι, Έλληνες πρωθυπουργοί ταξίδευαν ακόμη και στην Τουρκία, με την οποία η Αθήνα έχει μία κάθε άλλο παρά εύκολη σχέση, ο μικρότερος γείτονας της Ελλάδας παρέμενε μια λευκή κουκκίδα στον διπλωματικό χάρτη. Χάρη στην πολιτική συμφιλίωσης που εγκαινίασαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν»

Στην συνέχεια το άρθρο συνεχίζει υπογραμμίζοντας: «Στο εγγύς μέλλον τα γραφεία διασύνδεσης των δύο χωρών στις εκατέρωθεν πρωτεύουσες θα αναβαθμιστούν σε κανονικές πρεσβείες. Την Τρίτη, οι Τσίπρας και Ζάεφ ήθελαν να απολαύσουν την επιτυχία, για την οποία οι ίδιοι εργάστηκαν σκληρά. Έβγαλαν μαζί σέλφι, έραιναν φιλοφρονήσεις ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν ήταν απλώς μια ματιά στο παρελθόν, γιατί η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν πολλά σχέδια. Έτσι, πρόκειται να ιδρυθεί ένα Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτά που η Ελλάδα διατηρεί μέχρι σήμερα με την Τουρκία και το Ισραήλ. Πριν από μερικά χρόνια αυτό θα ήταν αδιανόητο, είπε ο Τσίπρας. Αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα, καθώς οι δύο χώρες επιθυμούν να συνάψουν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια, όπως επίσης και ένα σχέδιο δράσης για περαιτέρω συνεργασία».

Πέρα από τα χαρμόσυνα μηνύματα που σηματοδοτεί η χθεσινή επίσκεψη, η εφημερίδα αναφέρεται και σε αυτούς που όπως λέει εμποδίζουν με όλες τους τις δυνάμεις στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών καρφώνοντας τον πρόεδρο των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο κ. Ιβάνοφ σε κάθε νόμο που εμπεριέχει το νέο όνομα της χώρας, τον στέλνει πίσω στη Βουλή. Αυτό γίνεται γιατί όπως λέει ο ίδιος ορκίστηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων να υπηρετεί το Σύνταγμα και τα συμφέροντα ενός κράτους που ονομάζεται Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa