Κόσμος

Γερμανικό κόμμα ζητάει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Ο επικεφαλής του γερμανικού φιλελεύθερου FDP Κρίστιαν Λίντνερ θέλει να βγει η Ελλάδα προσωρινά από το Ευρώ, αλλά να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με διαγραφή του μη βιώσιμου μέρους του χρέους.

Το κόμμα του Λίντνερ έχει σημαντικές πιθανότητες να επιστρέψει στη γερμανική Βουλή μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και να συγκυβερνήσει με το CDU της Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Λίντνερ ζητεί από την καγκελάριο, αν το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο, να το πει με ειλικρίνεια. «Μια διαγραφή χρέους πρέπει να συνδέεται με μία έστω προσωρινή εγκατάλειψη της Ευρωζώνης» υποστηρίζει, κίνηση που «ενέχει κινδύνους αλλά και ευκαιρίες για την Αθήνα», όπως είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα Politico και την οποία μεταφέρει η Καθημερινή.

«Η Ελλάδα θα μείνει στην Ε.Ε. και θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες. Τα ποσά αυτά όμως δεν θα θεωρούνται πιστώσεις που κάποτε πρέπει να αποπληρωθούν, θα είναι επιδοτήσεις, των οποίων η χορήγησή τους συνδέεται με υποχρεωτικές επενδύσεις στις υποδομές, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Το άλλο ενδεχόμενο, της διαγραφής του ελληνικού χρέους με παραμονή της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης, χαρακτηρίζεται από τον Λίντνερ «ηθικός κίνδυνος». «Μετά θα αναρωτιούνται π.χ. οι Πορτογάλοι γιατί να πρέπει να κουράζονται, ενώ άλλοι λαμβάνουν ελάφρυνση χρέους και μπορούν να μείνουν και στο ευρώ», λέει, βάζοντας την Ελλάδα σε ρόλο Ιφιγένειας: «Μια τέτοια αλλαγή στρατηγικής για την Ελλάδα θα είχε μικρή οικονομική, αλλά μεγάλη συμβολική σημασία. Θα μπορούσε να είναι μια νέα αρχή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER