Slider Συνεντεύξεις

Γιάννης Αντωνιάδης στο «Π»: Τον λαϊκισμό παντρεύτηκε ο πρωθυπουργός

«Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να εξαπατά τους πάντες για πάντα», υπογραμμίζει μιλώντας στο «Π», σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, σχολιάζοντας ειδικότερα τη «Συμφωνία» Τσίπρα – Ιερώνυμου για τα ζητήματα της Εκκλησίας. Ο κ. Αντωνιάδης τονίζει ότι η ΝΔ «στήριζε από την αρχή την Εκκλησία χωρίς υποκρισίες και παλινωδίες».

Εκτιμά, ευρύτερα, ότι ο ελληνικός λαός δεν πείθεται από τη μη εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων, προσθέτοντας ότι, εφόσον κάποιος χάσει την αξιοπιστία του, ό,τι και να τάξει προεκλογικά, στο τέλος χάνει.

Τέλος, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τονίζει ότι το κλίμα είναι βαρύ, όχι μόνο στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση σάς προσάπτει υποκρισία αναφορικά με τη «Συμφωνία» Τσίπρα – Ιερώνυμου. Άλλωστε, στην αρχή είχατε αντιδράσει μάλλον θετικά. Τι άλλαξε στην πορεία;

Η Νέα Δημοκρατία στήριζε από την αρχή την Εκκλησία χωρίς υποκρισίες και παλινωδίες. Εκτιμώ όμως πως οι όποιες εκκρεμότητες θα πρέπει να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο και πάντα μετά από συμφωνία με την Εκκλησία (ιεράρχες και κληρικούς) η οποία πρόσφερε, προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει στο μέλλον στο ποίμνιό της, και όχι μόνο.

Σε αντίθεση με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος αλλάζει ρότα και ξεκινά αντιπαράθεση με την Εκκλησία μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το αριστερό ακροατήριό του. Και στο τέλος, ενδεχομένως θα κάνει πίσω όπως και σε όλα τα δύσκολα θέματα τα οποία έχει αντιμετωπίσει. Άλλωστε, και η χρονική στιγμή της διευθέτησης του θέματος (προ των εκλογών), φανερώνει ότι είναι ικανός να θυσιάσει τα πάντα στον βωμό της ψηφοθηρίας.

Στο πλαίσιο της «Συμφωνίας» με την Εκκλησία, η κυβέρνηση προανήγγειλε 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2020, οι οποίες θα προκηρυχθούν το 2019. Εφόσον η «Συμφωνία» προχωρήσει και με δεδομένο ότι θα γίνουν εκλογές το 2019, η ΝΔ τι θα κάνει με αυτές; Θα τις ακυρώσει ή θα τις προχωρήσει;

Η κυβέρνηση προανήγγειλε 10.000 προσλήψεις-πυροτεχνήματα, όπως και πολλά «ευεργετικά» μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Γαλαντόμος ο κ. Τσίπρας, όμως άλλοι θα κληθούν να τα υλοποιήσουν, βρίσκοντας και τους ανάλογους πόρους. Ο κ. Τσίπρας νομίζει ότι μπορεί να εξαπατά τους πάντες για πάντα, αφού οι 10.000 κληρικοί θα εξακολουθούν να πληρώνονται από το κράτος. Παίζει με τον πόνο των ανέργων και την ανάγκη τους για δουλειά. Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει στοχευμένες προσλήψεις όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη, όπως στην Υγεία, την Παιδεία κ.λπ.

Ευρύτερα, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ ότι, στην προσπάθεια να κάνει αντιπολίτευση, κάνει όλο και πιο δεξιά στροφή στην ατζέντα της. Έχει βάση αυτή η κριτική;

Η Νέα Δημοκρατία κάνει αντιπολίτευση, αλλά και προτάσεις. Ο κ. Τσίπρας έχει «παντρευτεί» τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία, λέει τα πάντα, υπόσχεται τα πάντα και ό,τι «πιάσει».

Η κυβέρνηση κατάφερε να «πάρει» τις συντάξεις και προετοιμάζεται να κάνει και παροχές, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βγαίνει σταθερά μπροστά. Μήπως έτσι καταφέρει να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς εν όψει εκλογών;

Ο ελληνικός λαός δεν πείθεται από το θέμα των συντάξεων, αφού τις μειώσεις τις είχαν ψηφίσει μόνο οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κάποιος χάνει την αξιοπιστία του, ό,τι και να τάξει και να δώσει προεκλογικά, πάντα στο τέλος χάνει. Θυμηθείτε το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».

Τους επόμενους μήνες θα έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Πώς αποτιμάτε τη στάση του κ. Καμμένου, ο οποίος φαίνεται πως, εν τέλει, δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση; Και ποιο είναι τώρα το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα;

Ο κ. Καμμένος ακολουθεί πολιτική Τσίπρα. Κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, αφού αν δεν ήθελε πραγματικά τη Συμφωνία των Πρεσπών, θα είχε ήδη ρίξει την κυβέρνηση. Η στάση του είναι ανέντιμη και το κλίμα είναι αρνητικό, όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Έγινε πολλή συζήτηση για τη διεύρυνση στη ΝΔ. Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα όρια της διεύρυνσης; Και πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία με την πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματος;

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη, όπου μεγάλο εύρος δημοκρατικών δυνάμεων μπορεί να βρει πολιτική στέγη. Σαφής πάντα ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και, βεβαίως, τα στελέχη με πολιτικό λόγο και άποψη. Οι διευρύνσεις είναι απαραίτητες για ανανέωση ιδεών, αλλά και ώσμωση, εννοείται με κάποια όρια.

Θα χρησιμοποιήσω το παράδειγμα του φαρμάκου. Μικρή δόση δεν έχει αποτέλεσμα. Μεγάλη δόση λειτουργεί ως φαρμάκι. Άρα, θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Ο πρόεδρός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζει πολύ καλά την πολιτική στο θέμα της διεύρυνσης. Έχει μεταμορφώσει τη Νέα Δημοκρατία σε σύγχρονο κόμμα, ανοιχτό στην κοινωνία και έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, με μια σειρά από ριζοσπαστικά μέτρα, όπως η δεξαμενή στελεχών, η απευθείας επαφή του προέδρου με τα στελέχη και άλλα πολλά.

Ο ελληνικός λαός έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του και, όποτε γίνουν οι εκλογές, θα αναδείξει τη Νέα Δημοκρατία πρώτη δύναμη, με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ