Πολιτική

Γιάννης Βρούτσης: «Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα νομοσχέδιο έχει τόσο μεγάλο ειδικό βάρος»

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά την σημερινή ακρόαση φορέων και εκπροσώπων των εργαζομένων στη Βουλή, δήλωσε σχετικά με το προωθούμενο κυβερνητικό νομοσχέδιο πως «Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που ένα νομοσχέδιο έχει τόσο μεγάλο ειδικό βάρος για την οικονομία της χώρας μας και θα την επηρεάσει, σε βάθος χρόνου, σε όλα τα επίπεδα, και οικονομικά και κοινωνικά, τη χώρα. Αυτό δεν είναι κάτι αυθαίρετο, δεν είναι κάτι που λέει ένας υπουργός της κυβέρνησης».

Παράλληλα τόνισε ότι «Είναι κάτι που μετρήθηκε από την ΤτΕ η οποία αποτίμησε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα έχει επίπτωση 0,5 του ΑΕΠ κάθε χρόνο, με αύξηση του. Σε 10 χρόνια, μόνο με αυτό το νομοσχέδιο, θα έχουμε αύξηση 5% στο ΑΕΠ της χώρας».

Την ίδια στιγμή πρόσθεσε ότι «Ως υπουργός, βίωσα τη δύσκολη περίοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και θέλω να σας πω ότι η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από τις αλυσίδες της αδράνειας. Η Ελλάδα έχει δυνάμεις και πρέπει να πάει μπροστά και αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα πρώτο βήμα για να πάμε μπροστά. Γιατί πραγματικά, αλλάζει πολλά σε όλα τα επίπεδα: στην ανάπτυξη, στο ψηφιακό κράτος και στην αγορά εργασίας».

Ο κ. Βρούτσης σε ότι έχει να κάνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ανέφερε ότι «Είναι ξεκαθαρισμένο. Το νομοσχέδιο αυτό αποτυπώνει και έχει στον πυρήνα του τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Πιστεύει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Κρατάει ψηλά το συνδικαλισμό. Γιατί πιστεύει στον συνδικαλισμό, τον υγιή, τον ακηδεμόνευτο, τον ανεπηρέαστο, τον συνδικαλισμό που είναι μακριά από κόμματα. Αυτό τον συνδικαλισμό πιστεύει αυτό το νομοσχέδιο που βάζει μια σειρά από ζητήματα στη σωστή πορεία».

Ακόμα είπε «Σε σχέση με τις κλαδικές συμβάσεις, βεβαίως έχουμε διαφορετική προσέγγιση από αυτό που ειπώθηκε πιο πριν από τον ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι είναι υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων. Δικαίωμά του. Εμείς πιστεύουμε και είμαστε υπέρ των κλαδικών συμβάσεων -και στην τήρησή τους και στη διατήρησή τους- και αυτό κάνει το νομοσχέδιο, σε όλη του την έκταση».

Τέλος πρόσθεσε ότι «Εισάγουμε το opt out, δηλαδή φέρνουμε τη ρύθμιση μόνο για τις επιχειρήσεις που είναι στο χείλος της καταστροφής. Το ερώτημα είναι απλό: έχουμε μια επιχείρηση που καταρρέει. Με την ισχύουσα νομοθεσία, τι θέλουμε; Να διατηρήσουμε ένα μισθολογικό περιβάλλον πάνω από την Εθνική Γενική; Να βάλουμε τη ρήτρα απασχόλησης, που τη βάλαμε στο νομοσχέδιο, ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Να είναι λοιπόν ζωντανή η επιχείρηση ή να γκρεμιστεί η επιχείρηση και να κλείσει; και να χάσουμε και την επιχείρηση και τους φόρους, και τις ασφαλιστικές εισφορές και να μείνουν άνθρωποι στην ανεργία; Εμείς είμαστε υπέρ του πρώτου. Να κρατηθεί, δηλαδή η επιχείρηση και οι μισθοί των εργαζομένων και οι θέσεις απασχόλησης. Η συρροή, η ευνοϊκή ρύθμιση και η επεκτασιμότητα συνεχίζουν να υπάρχουν. Τίποτα από αυτά δεν βρίσκεται σε κίνδυνο. Διατηρούνται απόλυτα. Οι υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν θα είναι σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους, με τον κοινωνικό διάλογο στον οποίο πιστεύουμε».

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa