Πολιτική Συνεντεύξεις

Γιάννης Βρούτσης στο «Π»: Πήραμε μέτρα-ασπίδα για την αγορά εργασίας

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων μιλά στο «Π» ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη. Απαντά πότε θα πληρωθεί το επίδομα στους επιστήμονες, αλλά και τι θα γίνει με το δώρο Χριστουγέννων, ενώ ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι να έχουν καταβληθεί τα αναδρομικά των «κληρονόμων» έως το τέλος του έτους.

Είναι σαφές ότι τα μέτρα στήριξης θα πρέπει να παραταθούν χρονικά. Είστε έτοιμοι να στηρίξετε αγορά και εργαζομένους για όσο χρειαστεί; Αντέχει το σύστημα την επί μακρόν στήριξή τους;

Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει τρεις δέσμες έκτακτων αλλά αναγκαίων μέτρων για τη στήριξη των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων και έχουμε υποσχεθεί ότι, για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση που έφερε η πανδημία του COVID-19, δεν θα αφήσουμε κανέναν ακάλυπτο και χωρίς προστασία.

Τα 21 μέτρα που εξαγγείλαμε στις 6 Νοεμβρίου και που εμπλουτίσαμε λίγες μέρες αργότερα με έκτακτες ενισχύσεις στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας αποτελούν τον οδικό χάρτη προστασίας της Πολιτείας στην κοινωνία, από τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας. Συνδυαστικά, μάλιστα, με τα υπόλοιπα μέτρα της κυβέρνησης αποτελούν την ασπίδα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στο δεύτερο κύμα του COVID-19.

H έγκαιρη, υπεύθυνη και καταλυτική στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας και την ελληνική οικονομία εν γένει επικροτήθηκε από τις εξής τρεις πολύ σημαντικές εκθέσεις:

·     Την 8η Έκθεση Αξιολόγησης της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε προχθές, η οποία στέκεται ιδιαίτερα στα αποτελεσματικά οικονομικά μέτρα στήριξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, την απασχόληση και την προστασία των θέσεων εργασίας.

·     Την πρόσφατη έκθεση της Eurostat, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας κατατάσσεται ευρωπαϊκά στις χώρες που είχαν τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που χτύπησε ανεξαιρέτως όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

·     Την αποτελεσματικότητα των μέτρων υπέρ των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων παρουσιάζει και η ιδιαίτερα αξιόπιστη διεθνής οικονομική ιστοσελίδα VOX EU, μέσα από το άρθρο της με τίτλο «Πώς να προστατεύσεις θέσεις εργασίας την εποχή του κορονοϊού», το οποίο συνυπογράφουν ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα και ένα επιφανές οικονομικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το άρθρο παρουσιάζει το θετικό μοντέλο της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην αγορά εργασίας αλλά και ως προς τις πολιτικές διατήρησης των θέσεων εργασίας σε σχέση με άλλες χώρες, που ήρθαν αντιμέτωπες με κύματα απολύσεων και ραγδαία αύξηση του δείκτη ανεργίας.

Πότε αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα στήριξης σε δικηγόρους, γιατρούς και λοιπούς επιστήμονες; Διότι πολλοί έχουν μείνει χωρίς εισόδημα…

Χορηγούμε στους δικηγόρους, τους μηχανικούς και τους οικονομολόγους, στους ιατρούς, οδοντιάτρους, γεωτεχνικούς και σε άλλες επιστημονικές ομάδες που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν υποχρέωση καταβολής εισφοράς υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας ΟΑΕΔ-Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ. 2α του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011 /Α’ 152, έκτακτη και εφάπαξ οικονομική ενίσχυση. Στηρίζουμε τις επιστημονικές ομάδες που λόγω των συνεπειών του κορονοϊου είχαν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών. Το ύψος, οι δικαιούχοι, τα εισοδηματικά κριτήρια, οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία, ο χρόνος και ο τρόπος χορήγησης της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδειξη των προϋποθέσεων χορήγησης θα εξειδικευτούν με μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας & Οικονομικών. Επιδίωξή μας είναι η καταβολή να γίνει το συντομότερο δυνατόν.

Τι θα ισχύσει τελικά με το δώρο των Χριστουγέννων; Πώς και πότε θα καταβληθεί στους εργαζομένους; Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο εργοδότες να μην καταβάλουν το μέρος που τους αναλογεί, επικαλούμενοι αδυναμία;

Το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» θα καταβληθεί από το κράτος απευθείας στους εργαζομένους μέσω του «ΠΣ Εργάνη». Επιδίωξή μας είναι η καταβολή να γίνει μέσα στον Δεκέμβριο και όπου αυτό είναι εφικτό, καθώς καθαρή εικόνα για τις ακριβείς ημέρες που τέθηκαν οι εργαζόμενοι σε αναστολή θα έχουμε στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Πότε θα κλείσει η διαδικασία των αιτήσεων για τα αναδρομικά των «κληρονόμων» και πότε θα πρέπει να αναμένονται οι πληρωμές; 

Η επιστροφή των αναδρομικών ποσών στους δικαιούχους κληρονόμους αποτελεί τη δεύτερη φάση υλοποίησης της κυβερνητικής δέσμευσης. Το σύνολο των αναδρομικών φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ και αφορά 1,150 εκατ. δικαιούχους. Σε πρώτη φάση, η καταβολή τους πραγματοποιήθηκε τέλος Οκτωβρίου μαζί με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μηνός Νοεμβρίου και αφορούσε τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων. Η καταβολή έγινε ομαλά, χωρίς λάθη, και στη συνέχεια αναρτήθηκε η πλατφόρμα στον σχετικό ιστότοπο του e-EΦΚΑ για τους κληρονόμους συνταξιούχους. Στη δεύτερη φάση πληρώθηκαν τέλη Νοεμβρίου, με τις συντάξεις μηνός Δεκεμβρίου, 65.251 συνταξιούχοι που είχαν λάβει αναδρομικά ποσά για την περίοδο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016. Το συνολικό ποσό αυτών των αναδρομικών έφτασε τα 17.205.303,67 ευρώ. Από εκεί και πέρα, με τη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα θα γίνονται η υποβολή και η χορήγηση των αναδρομικών ποσών των 172.222 συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει στους δικαιούχους κληρονόμους τους. Οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση/υπεύθυνη δήλωση με όλα τα αναγκαία στοιχεία μέχρι 17/12/2020 και επιδίωξή μας είναι να πληρωθούν όλοι μέχρι τέλους του έτους. Σε άλλη περίπτωση, θα μπορούν μέχρι 28/2/2021 να επισκεφτούν τις υπηρεσίες για να υποβάλουν αυτοπροσώπως το αίτημα.

Πριν από έναν μήνα παρουσιάσατε το νέο πλαίσιο για τα εργασιακά στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι αντιδράσεις ήδη ξεκίνησαν. Πότε θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση; Και τι αλλάζει, κωδικοποιημένα, στην αγορά εργασίας;

Στο υπουργείο Εργασίας προετοιμαζόμαστε για τη μεγάλη και αναγκαία όσο ποτέ μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας. Μία μεταρρύθμιση η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση μίας σύγχρονης και ελκυστικής αγοράς εργασίας, που θα ανταποκρίνεται στο νέο οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον, θα αξιοποιεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές, θα ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές του ILO, θα υλοποιεί ευρωπαϊκές οδηγίες, μα πάνω απ’ όλα θα δίνει τη δυνατότητα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και θα σέβεται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του. Το νομοσχέδιο σχεδιάζεται να βγει στη διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους και θα πραγματοποιηθεί ένας εκτενής, ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος με την κοινωνία. Στα κεφάλαια του νομοσχεδίου θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η «Εργάνη 2» με το ψηφιακό ωράριο και την κάρτα εργαζομένου, η τηλεργασία κ.λπ.

Επίσης, η νομοθετική μας πρωτοβουλία θα περιλαμβάνει και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982. Πρόκειται για έναν νόμο που την εποχή που ψηφίστηκε και εφαρμόστηκε ήταν καινοτόμος, αναγκαίος και λειτουργικός. Έθεσε τα θεμέλια της ευρυθμίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο είναι, όπως έχουμε ξαναπεί, πυλώνας της Δημοκρατίας μας. Ωστόσο, μετά από 39 χρόνια εφαρμογής του, οι ανάγκες και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας είναι διαφορετικές. Το πλαίσιο του συνδικαλισμού στην Ελλάδα χρειάζεται εκσυγχρονισμό ώστε να συμβαδίσει με τις απαιτήσεις των εργαζομένων, να γίνει ελκυστικό στα μέλη του και να ανταποκρίνεται στη σύγχρονη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Ασφαλώς θα δοθεί ο επαρκής χρόνος για διαβούλευση και κοινοβουλευτική συζήτηση με όλα τα κόμματα και τους κοινωνικούς εταίρους για να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στη νομοθετική παρέμβαση. Συμπερασματικά, η νέα μεταρρύθμιση θα συμβάλει έμπρακτα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στην παροχή ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών στην εργασία ανεξαρτήτως φύλου, στην εξισορρόπηση της προσωπικής, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής του εργαζομένου.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa