Slider Οικονομία Συνεντεύξεις

Γιάννης Βρούτσης στο «Π»: Ποιοι θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους

Το νέο Ασφαλιστικό αποκωδικοποιεί, μιλώντας στο «Π», ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Υπογραμμίζει ότι διασφαλίζει μεγαλύτερες συντάξεις ειδικά σε όσους έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και επισημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις έως 252 ευρώ. Τονίζει, δε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι ωφελημένοι από τον νέο συνδυασμό Ασφαλιστικού και φορολογικού.

Ποια είναι η φιλοσοφία του νέου ασφαλιστικού νόμου και ποιους αφορά;

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει πληγές του παρελθόντος, διορθώνοντας άδικες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις. Παράλληλα, έρχεται να δώσει λύσεις για το παρόν, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους αυτοαπασχολουμένους. Κυρίως, όμως, έρχεται να αγκαλιάσει το μέλλον, δίνοντας τη μεγάλη ευκαιρία σε όλους τους ασφαλισμένους και τους μελλοντικούς συνταξιούχους να διαμορφώσουν μεγαλύτερη συνταξιοδοτική παροχή από τα 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω.

Οι συνταξιούχοι περιμένουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια να δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους. Κωδικοποιημένα, ποιοι, από πότε και τι ύψους αυξήσεις θα δουν;

Με την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού και αναδρομικώς από 4 Οκτωβρίου θα αυξηθούν οι κύριες συντάξεις για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί ή συνταξιοδοτούνται με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης. Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες ωφελουμένων από τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις.

Η πρώτη κατηγορία είναι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που θα δουν εγχρήματες αυξήσεις στην τσέπη τους, οι οποίες θα φτάσουν μέχρι τα 252 ευρώ. Η δεύτερη κατηγορία συνταξιούχων θα δει αυξήσεις στις συντάξεις τους που θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά της σύνταξής τους, την οποία θα μειώσουν ή και θα την ξεπεράσουν. Υπενθυμίζουμε ότι, για το σύνολο των συνταξιούχων, ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου – ΣΥΡΙΖΑ τούς δέσμευσε με την προσωπική διαφορά και ενέταξε τον όρο αυτόν στις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας. Ωστόσο, από 1/1/2023 θα υπάρξουν και νέοι ωφελούμενοι, καθώς θα έχουμε και νέες –προβλεπόμενες εκ του νόμου– αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, οι οποίες θα ξεπεράσουν πλέον την –ήδη μειωμένη– προσωπική διαφορά. Επίσης, με την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα υπάρχουν αυξήσεις στην επικουρική τους σύνταξη σε όσους είχαν περικοπές το καλοκαίρι του 2016, επειδή είχαν τότε άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Οι αυξήσεις των επικουρικών θα κυμαίνονται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ, ενώ μεσοσταθμικά θα είναι 99,57 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί κριτική για το νέο σύστημα εισφορών, λέγοντας ότι 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα πληρώνουν περισσότερο. Πώς θα αντισταθμίζεται η πράγματι αυξημένη εισφορά;

Το νέο σύστημα διαρθρώνεται εντελώς διαφορετικά από το προηγούμενο. Τα ποσά των εισφορών αποσυνδέονται πλήρως από τα χρόνια εργασίας, από τα δηλωθέντα στην Εφορία εισοδήματα αλλά και από το ύψος του κατώτατου μισθού. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων θα είναι ωφελημένη μέσα από τον συνδυασμό Ασφαλιστικού και φορολογικού. Τα 1.300 ευρώ που προκύπτουν από τη μείωση του φόρου –μέχρι τα 10.000 ευρώ–, από το 22% στο 9%, θα υπερκαλύπτουν την όποια επιπλέον επιβάρυνση. Το σωρευτικό αποτέλεσμα των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών έχει θετικό πρόσημο για τον ασφαλισμένο και αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημά του κατά περίπου 1.000 ευρώ τον χρόνο. Γι’ αυτόν τον λόγο, κερδισμένοι, όμως, είναι όλοι. Και όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ αλλά και όσοι είναι κάτω από τα 10.000 ευρώ.

Νομοθετείται η κατάργηση των διπλών εισφορών για τα «μπλοκάκια». Ποιες εξαιρέσεις θα υπάρξουν;

Με το νέο Ασφαλιστικό καταργείται η υποχρέωση ασφάλισης για το «μπλοκάκι», στην περίπτωση που ο εργαζόμενος είναι ταυτόχρονα και μισθωτός. Η πλήρης απαλλαγή για τους παραλλήλως απασχολουμένους θα ισχύει για όσους καλύπτουν από τον μισθό τους την ελάχιστη εισφορά για σύνταξη και υγεία των 252 ευρώ. Στην περίπτωση που είναι ελεύθερος επαγγελματίας με δύο εργοδότες, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και θα ισχύσει ό,τι ίσχυε και με τον νόμο Κατρούγκαλου. Εάν, όμως, υπάρξει και τρίτος εργοδότης, τότε ο ελεύθερος επαγγελματίας θα μπορεί πλέον να επιλέξει μία ασφαλιστική κατηγορία από τις έξι διαθέσιμες και να πληρώνει μία ασφαλιστική εισφορά και για τις τρεις δραστηριότητες.

Έχετε θέσει την 1η Ιουνίου ως ορόσημο για να βγαίνει το 1/3 των συντάξεων ψηφιακά. Υπάρχει η τεχνική επάρκεια για να επιτευχθεί ο στόχος;

Όντως, έχουμε θέσει ως στόχο και προετοιμαζόμαστε για αυτό, την 1/6/2020 να απονεμηθούν οι πρώτες ψηφιακές συντάξεις του συστήματος «ΑΤΛΑΣ». Με τη μεταρρύθμιση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ», απαντάμε και λύνουμε για πάντα μία μεγάλη πρόκληση του υπουργείου. Στόχος μας είναι στο μέλλον όλοι οι απόμαχοι του εργασιακού βίου να βλέπουν και να απολαμβάνουν σχεδόν αμέσως και χωρίς καμία καθυστέρηση τη σύνταξή τους. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στη σύσταση του μεγαλύτερου δημόσιου φορέα e-ΕΦΚΑ (ηλεκτρονικός/ψηφιακός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης).

Επιτυγχάνεται, τέλος, με τις ρυθμίσεις που προωθείτε, η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, με δεδομένες και τις δημογραφικές παραμέτρους;

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ασφαλιστικού συστήματος, ασφαλιστικό νομοσχέδιο συνοδεύεται από πλήρη αναλογιστική μελέτη κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του συστήματος μέχρι το 2070 αλλά και τηρεί τις εθνικές δεσμεύσεις που έχει η χώρα μας, καθώς η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να συγκλίνει μετά το 2030 με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών. Τέλος, για πρώτη φορά στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο εμπεριέχεται και ειδική μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας για την επάρκεια των συντάξεων. Η δε αναλογιστική μελέτη πραγματοποιήθηκε με το μοντέλο του ILO, κατάλληλα προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και με την χρήση δεδομένων του AWG (Ageing Working Group) της EPC (Economic Policy Committee).

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa