Συνεντεύξεις

Γιάννης Καράμπελας στο «Π»: Με ενέπνευσε ο Κυριάκος

Ο Γιάννης Καράμπελας είναι πρώην βουλευτής της ΝΔ στη Βοιωτία και έχει διατελέσει επίσης νομαρχιακός και περιφερειακός σύμβουλος Βοιωτίας. Είναι πατέρας ενός μικρού αγοριού και ζει μόνιμα στη Λιβαδειά.

Μας μιλά σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη, καθώς διεκδικεί την επανείσοδό του στο Κοινοβούλιο. Έχοντας καθημερινή επαφή με τον κόσμο της Βοιωτίας, αφουγκράζεται τα προβλήματα και τις ανάγκες του, συγκεντρώνοντας αξιοσημείωτη δυναμική.

Πώς αποφασίσατε να κατέβετε ξανά υποψήφιος βουλευτής;

Η απόφαση ήταν εύκολη. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκλέχθηκε πανηγυρικά πρόεδρος του κόμματος, ήταν ολοφάνερο ότι η Νέα Δημοκρατία έμπαινε σε νέα εποχή και επιτέλους θα γινόταν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα. Ιδεολόγος, εργατικός, μορφωμένος, λάτρης της αξιοκρατίας και προσηλωμένος στο όραμα μιας Ελλάδας που θα δίνει ίσες ευκαιρίες και δουλειές σε όλους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέπνευσε και το δικό μου όραμα για μια Βοιωτία ζωντανή και μεγάλη. Και δεν μπορώ να καθίσω με σταυρωμένα χέρια.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Βοιωτία;

Ανεργία. Η Βοιωτία φωνάζει χρόνια τώρα ότι χρειάζεται ανάπτυξη και δουλειές. Αλλά, δυστυχώς, όσα ζήσαμε την τελευταία 4ετία μόνο ανάπτυξη δεν έφεραν. Οι μισθοί έπεσαν σε απάνθρωπα επίπεδα, υποαπασχόληση, δουλειές του ποδαριού. Αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με ακριβές καλλιέργειες και βαφτισμένα ελληνικά προϊόντα που ένας θεός ξέρει από πού προέρχονται. Επιπλέον, ακριβά λιπάσματα, φάρμακα, καύσιμα. Επιδοτήσεις με το σταγονόμετρο, απουσία αγροτικής πολιτικής και προστασίας των ελληνικών προϊόντων. Ασφάλεια στους δρόμους, εξοπλισμός και προσωπικό για τα νοσοκομεία της Λιβαδειάς και της Θήβας, οικοδομικές εργασίες σε παρατεταμένη τραγική ύφεση, συνταξιούχοι που εργάστηκαν σκληρά εξαρτημένοι –σήμερα– από μισές συντάξεις και επιδόματα αριστερής ελεημοσύνης. Κι επιπλέον, ανεκμετάλλευτη υποδομή που θα μπορούσε να ωθήσει ολόκληρη τη Βοιωτία να εξελιχθεί σε θέρετρο της Αθήνας, 365 μέρες τον χρόνο. Κι επίσης, ανεκμετάλλευτος ιστορικός πλούτος αμύθητης αξίας… Όλα αυτά τελειώνουν στις 7 Ιουλίου…

Πώς είναι να ζείτε στην επαρχία;

Ευλογία! Η Βοιωτία είναι ένας υπέροχος νομός που προσφέρει εκπληκτικές περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βουνό! Θάλασσα! Πεδιάδα! Ένας τόπος με ιστορία τόσο παλιά, όσο κι ο πολιτισμός μας. Με αξιοζήλευτα, μοναδικά στον πλανήτη, αρχαιοελληνικά μνημεία. Η Βοιωτία διαθέτει δύο μεγάλες, όμορφες και σύγχρονες πόλεις, με πολλή ζωή για τη νεολαία τους και ταυτόχρονα εφοδιασμένες με την οικειότητα πολιτών που μεγάλωσαν στις ίδιες γειτονιές και πήγαν σε διπλανά σχολεία. Γραφικά χωριά, δραστηριότητες παντού. Η ομορφιά της επαρχίας όμως είναι κυρίως οι άνθρωποί της. Και η κατάσταση που ζούμε οδηγεί τους νέους μας επιστήμονες σε χώρες ξένες. Η ζωή στην επαρχία είναι υπέροχη όταν οι πολίτες ευημερούν!

Ζώντας σε έναν αγροτικό νομό, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αναπτυχθεί ο αγροτικός τομέας;

Με νέες καλλιέργειες, σωστή και άρτια σχεδιασμένη αγροτική πολιτική, σωστή κατανομή επιδοτήσεων, αυστηρούς ελέγχους σε εισαγόμενα προϊόντα, ορθολογική πολιτική στην τιμή των καυσίμων, ρύθμιση δανείων και επιδότηση γεωργικών μηχανημάτων. Επίσης με την οργάνωση ενός μελετημένου φορέα που θα καλείται να προσφέρει λύσεις όταν εμφανίζονται ατμοσφαιρικές διαταραχές λόγω της κλιματικής αλλαγής και θα πιστοποιεί τις ζημιές με μεγάλη ταχύτητα και υψηλή αξιοπιστία, ώστε οι αγρότες να λαμβάνουν γρήγορα τις αποζημιώσεις τους.

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού πώς μπορεί να αναπτύξει τις δυνατότητές του και να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής;

Με πολλούς τρόπους. Κι επειδή όλοι έχουμε ακούσει για τα επανειλημμένα «παρατράγουδα» που μας έχουν εκθέσει ουκ ολίγες φορές, είναι ίσως η καλύτερη στιγμή να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων σε ένα βουνό που έχει πολύ μεγάλο χώρο για επενδύσεις. Νέος εξοπλισμός, οργάνωση καταστημάτων και σχολών, αρμονική συνύπαρξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σε μια περιοχή που έχει όλα τα στοιχεία να μετατραπεί στο Saint Moritz της Ελλάδας.

Ποια είναι η θέση σας για τα φορολογικά και συνταξιοδοτικά μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν την ανάπτυξη της χώρας;

Τα έχει περιγράψει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μείωση συντελεστών φορολόγησης, μείωση έμμεσων φόρων, ενθάρρυνση νέων επιχειρήσεων, νέο συνταξιοδοτικό με ταυτόχρονη κατάργηση του εκτρωματικού νόμου Κατρούγκαλου.

Τάσσεστε υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων;

Εννοείται! Είναι ο μοναδικός τρόπος να πατάξουμε το τέρας της ανεργίας δημιουργώντας καινούργιες θέσεις εργασίας σε νέες επενδύσεις ή σε υπάρχουσες επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι η παραγωγή πλούτου, το μεγάλωμα της πίτας. Όταν ένα κράτος καταφέρει να θέτει διαφανείς και αξιοκρατικούς κανόνες και να βρει έναν αξιόπιστο μηχανισμό τήρησής τους, δεν έχει να φοβάται απολύτως τίποτα από τις επενδύσεις των ιδιωτών. Αν οι κανόνες δεν επιτρέπουν αδικίες και δεν αφήνουν περιθώρια αδιαφάνειας, η αγορά μπορεί να λειτουργήσει με όρους υγιούς ανταγωνισμού και οι άνθρωποι να μεγαλουργήσουν. Ναι, είμαι υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων, με κανόνες και νόμους που θα τηρούνται.

Πώς κρίνετε το έργο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Το έκριναν ήδη οι Έλληνες πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρελθόν. Και μάλιστα κακό παρελθόν, που σε λίγο καιρό κανείς δεν θα θέλει να θυμάται.

Πώς βλέπετε τη δυναμική που αναπτύσσει η ΝΔ;

Εντυπωσιακή! Οι Έλληνες έπαψαν να πιστεύουν σε ψεύτικες υποσχέσεις. Βλέπουν πλέον καθαρά ποιο είναι το σωστό για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ξέρουν πως μπροστά μας υπάρχει μόνο ο δρόμος της Ευρώπης και της ανάπτυξης κι αυτό μας δίνει –ίσως για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία– τεράστια δυναμική. Η ραχοκοκαλιά της Νέας Δημοκρατίας αποτελείται από ιδέες που στην Ελλάδα του 2019 ταυτίζονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό με τα πραγματικά όνειρα των Ελλήνων για το μέλλον.

Ως πατέρας ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αλλά και οι ανησυχίες σας;

Ο γιος μου είναι το παν! Όπως κάθε παιδί για κάθε γονέα. Αυτό με κάνει να τρομοκρατούμαι, μήπως του παραδώσω ένα χειρότερο μέλλον. Με κάνει να βλέπω τα πάντα ως «το πρώτο βήμα» σε μια προσπάθεια να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο. Κι όταν έχω την ευκαιρία να είμαι μέλος σε αυτή την ομάδα που θέλει να «χτίσει» μια καλύτερη ζωή, νιώθω το μέγεθος της ευθύνης να καλύπτει ολόκληρο τον ουρανό μου. Πρώτη προτεραιότητα η καταπολέμηση της ανεργίας των γονέων τους, για να έχει κάθε παιδί γονείς δυνατούς, αισιόδοξους και ικανούς να το βοηθήσουν να κατακτήσει τα όνειρά του. Σωστή και αξιοκρατική παιδεία, για να ξέρει κάθε έφηβος ότι οι κόποι του θα ανταμείβονται. Αξιοπρεπείς συνταξιούχοι, για να μπορούν οι παππούδες να ευχαριστούν, να καλομαθαίνουν και να στηρίζουν τα εγγόνια τους. Δεν ανησυχώ για τίποτα πλέον… Αν δυναμώσουμε ξανά τον θεσμό της οικογένειας, που έφτασε στα πρόθυρα της διάλυσης η αριστερή παρωδία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτός ο λαός θα μεγαλουργήσει.

Συνέντευξη στη Χρύσα Σαραντοπούλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa