Πολιτική Συνεντεύξεις

Γιάννης Μπαλάφας στο «Π»: Δεν είμαστε πολιτικό νεκροταφείο

Διεκδικούμε την ψήφο του λαού απέναντι στην «κυβερνητική πρακτική της ΝΔ, που πόρρω απέχει από όσα υποσχόταν προεκλογικά», τονίζει ο Γιάννης Μπαλάφας και δηλώνει βέβαιος ότι «η εμπειρία της “πρώτη φορά Aριστεράς” θα βοηθήσει να αποφευχθούν λάθη σε επιλογές πολιτικών και προσώπων» και η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «να πάρει πιο στοχευμένες αποφάσεις».

Ο πρώην υπουργός στέκεται ιδιαίτερα στο μέτωπο της οικονομίας μετά την πανδημία και κρίνει ότι μια «βιώσιμη επανεκκίνηση βασίζεται σε τρεις πυλώνες με συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις: α) ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, β) ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γ) κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και μόνιμο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας».

Λέτε ότι η κυβέρνηση έχει φθορά. Εσείς, όμως, δεν εισπράττετε την όποια λαϊκή δυσαρέσκεια… Τι φταίει;

Πρώτον, την εισπράττουμε, έτσι λένε οι δημοσκοπήσεις, όχι όμως στα μεγέθη που θα μας ικανοποιούσαν. Υπάρχει μια προϊούσα βελτίωση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μεγάλη φθορά της κυβέρνησης. Υπάρχει μια απλή εξήγηση: Ο χρόνος από τις εκλογές του 2019 είναι σύντομος. Όσοι επέλεξαν τη ΝΔ στις εκλογές δίνουν ένα χρονικό περιθώριο για να διαπιστώσουν αν η ψήφος τους «έπιασε τόπο». Το πρώτο βήμα είναι η διαπίστωση ότι η κυβερνητική πρακτική της ΝΔ πόρρω απέχει από όσα η ίδια υποσχόταν προεκλογικά. Μεγάλες ομάδες πληθυσμού αποστασιοποιούνται σταδιακά από τη ΝΔ. Η φθορά είναι ιδιαίτερα εμφανής στη νεολαία, στους εργαζομένους στον πολιτισμό, την Υγεία και την Παιδεία, αλλά πλέον και στους μικρομεσαίους που μαζικά την ψήφισαν το 2019. Αυτοί πλέον αθροίζονται σε ένα ποσοστό αναποφάσιστων γύρω στο 20%. Η πολιτική μου εκτίμηση είναι ότι στο άμεσο μέλλον θα βρουν πολλούς ακόμη λόγους για να απομακρυνθούν από την κυβέρνηση. Στο χέρι μας είναι να τους φέρουμε κοντά μας.

Για την ανόρθωση της οικονομίας και της κοινωνίας, ύστερα από μια βαθιά και πολύπλοκη κρίση, τι συνταγή προτείνετε;

Είμαστε το μόνο κόμμα που έχει παρουσιάσει ένα συνεκτικό, ρεαλιστικό και απολύτως κοστολογημένο πρόγραμμα. Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την πρότασή μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και για τη βιώσιμη επανεκκίνηση, η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες με συγκεκριμένες, κοστολογημένες προτάσεις: α) ελάφρυνση του ιδιωτικού χρέους, β) ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και γ) κατάργηση του νέου Πτωχευτικού Νόμου και μόνιμο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εκτείνεται στους τρεις πυλώνες:

• Σε μέτρα για το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας.

• Σε μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

• Σε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Αλέξης Τσίπρας: «Το σύνολο των προτάσεων μας για την ενίσχυση της ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κοστολογημένο στα 5,7 δισ. ευρώ. Ο κρίσιμος παράγοντας για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι άνθρωποι που αποτελούν τον πυρήνα της».

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μία στις τρεις επιχειρήσεις σήμερα κινδυνεύει με λουκέτο. Είναι μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ευχολόγια αλλά ούτε και με τις παλιές συνταγές.

Μια νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε τι θα διαφέρει από την «πρώτη φορά Αριστερά»;

Πρώτα απ’ όλα, ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης να μην παραδώσει την Ελλάδα στην κατάσταση που την παραλάβαμε από τον κ. Σαμαρά. Θυμίζω ότι εμείς παραλάβαμε άδεια ταμεία και χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ενώ παραδώσαμε χώρα με ρυθμισμένο χρέος και 37 δισ. ταμείο… Μια βασική διαφορά από την «πρώτη φορά Αριστερά» είναι η εμπειρία. Αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη γνώσης για όλους μας. Τώρα αυτή η εμπειρία θα βοηθήσει να αποφύγουμε λάθη σε επιλογές πολιτικών και προσώπων και να πάρουμε πιο στοχευμένες αποφάσεις. Επιπλέον, σήμερα έχει καταρρεύσει και όλη η παραπληροφόρηση για τους «άριστους», την «ανάπτυξη 4% από την πρώτη χρονιά» κ.λπ. Παραδώσαμε μια χώρα με συνεχή ανάπτυξη και η ΝΔ «κατάφερε», πριν ακόμα από την έλευση της πανδημίας, να μας περάσει σε ύφεση. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι η ΝΔ ενδιαφέρεται για μια μικρή ομάδα «κολλητών» και οικογενειακών φίλων, αδιαφορεί για την κοινωνία.

Πολλή γκρίνια ακούω στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τελευταία… Γιατί αυτή η εσωστρέφεια;

Δεν έχω την ίδια άποψη. Ζω τον ΣΥΡΙΖΑ από τα «μπετά», από τότε που σιγά-σιγά τον χτίζαμε. Εμείς δεν είμαστε ένα πολιτικό νεκροταφείο όπου επικρατούν καταναγκαστική ομοφωνία και απόλυτη ησυχία. Είμαστε ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός με πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες με κοινό όραμα, αλλά και με διαφορετικές προσεγγίσεις σε επιμέρους ζητήματα. Έτσι είναι σήμερα ο κόσμος, πολύχρωμος και διαφορετικός. Δεν χωρά σε μας η «πειθαρχία» άλλων κομμάτων που έχουν ως συνεκτική ουσία την εξουσία και τις αλληλοεξυπηρετήσεις… Εμείς έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινό τελικό προορισμό και συζητάμε για τους τρόπους που θα τον υλοποιήσουμε.

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa