Πολιτική Συνεντεύξεις

Γιάννης Μπούγας στο «Π»: Δεν είμαστε αφελείς στις σχέσεις μας με την Τουρκία

Τα χαρτιά του στο «Π» ανοίγει ο νέος Γενικός Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας, και μιλά για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις ως προς την Τουρκία, παρά την επανέναρξη των διερευνητικών. Ταυτόχρονα επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για ατεκμηρίωτη αντιπολίτευση.

Μπορούμε να προσδοκούμε κάποια ουσιώδη αλλαγή γραμμής με την επανεκκίνηση των διερευνητικών ή μπαίνουμε απλώς σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον;

Πάγια θέση της χώρας μας είναι η επίλυση των διαφορών της με τη γείτονα με διάλογο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου. Με ευθύνη της Τουρκίας, οι διερευνητικές επαφές είχαν διακοπεί από το 2016. Η επανεκκίνησή τους σηματοδοτεί την προσπάθεια εύρεσης κοινών σημείων, που θα επιτρέψουν ενδεχομένως την έναρξη διαπραγματεύσεων, με μοναδικό αντικείμενο την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είμαστε αφελείς να πιστεύουμε ότι ξαφνικά η Τουρκία θα παραιτηθεί των αξιώσεών της σε βάρος της χώρας μας. Πιθανότατα αναγκάστηκε να δώσει ημερομηνία επανέναρξης των διερευνητικών, λόγω των επαπειλούμενων σε βάρος της κυρώσεων από την ΕΕ και της αλλαγής ηγεσίας στις ΗΠΑ. Η δική μας θέση είναι απόλυτα σαφής προς όλους. Δεν συζητάμε οτιδήποτε αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας μας. Εφόσον η Τουρκία αποδεχθεί τη θέση αυτή και δεν θελήσει να τορπιλίσει τις συνομιλίες, μπορούμε να αισιοδοξούμε και να διερευνούμε σημεία σύγκλισης σε περιβάλλον ηρεμίας, που θα αποφορτίσει την ένταση των τελευταίων μηνών.

Σας ανησυχεί ότι η Τουρκία μπορεί να επιστρέψει στις προκλήσεις, αν το «κοστούμι» των διερευνητικών τής πέσει πολύ στενό;

Ο Τούρκος πρόεδρος εφαρμόζει την τακτική της εξάντλησης των ορίων. Θέτει μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις, εκβιάζει, απειλεί και δεν υποχωρεί εωσότου αντιληφθεί ότι στο επόμενο βήμα του θα καταβάλει δυσανάλογο τίμημα. Η ελληνική κυβέρνηση απέκρουσε αποφασιστικά αυτή την πολιτική. Απέδειξε την προσήλωσή της στο Δίκαιο της Θάλασσας, προχώρησε σε συμφωνία οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Συμφώνησε, επίσης, στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει διαμηνύσει ότι θα υπάρξει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες, εάν η Τουρκία επιστρέψει στις προκλήσεις. Οικοδομούμε περιφερειακές συμμαχίες με χώρες του αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου. Επεκτείναμε την αιγιαλίτιδα ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, με τη ρητή επιφύλαξη, που διακηρύσσεται στον ίδιο τον νόμο, «για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της επικράτειας των αντίστοιχων δικαιωμάτων», και ενισχύουμε ταχύτατα την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Τα νέα αυτά δεδομένα στην εξωτερική μας πολιτική πρέπει να αποδεχθεί η Τουρκία, εάν ειλικρινά επιθυμεί τη συνέχιση των συνομιλιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι «έχετε χάσει την μπάλα», κοινώς, στη διαχείριση της πανδημίας και στην οικονομία. Πώς απαντάτε;

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εδώ και μήνες αντιμετωπίζουν κρίσεις με σοβαρές και πολυεπίπεδες συνέπειες. Χάρη στους χειρισμούς τους, αυτήν τη στιγμή έχουμε από τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη. Για την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών ενισχύσαμε άμεσα με υγειονομικό προσωπικό και μέσα το Σύστημα Υγείας, το οποίο παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάσαμε και υλοποιούμε με μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών. Δεν μείναμε όμως στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Στηρίζουμε ταυτόχρονα τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας μας. Επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις στην Εκπαίδευση, τη Δημόσια Διοίκηση, τη Δικαιοσύνη, ενισχύουμε την ασφάλεια των πολιτών, κινούμαστε ταχύτατα στην εποχή της Ψηφιακής Διακυβέρνησης και εργαζόμαστε για την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση διατηρεί τον πλήρη έλεγχο σε όλους τους τομείς της κυβερνητικής δράσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλίσκεται σε ευκαιριακή, επιπόλαιη και ατεκμηρίωτη κριτική. Αν ως κυβέρνηση αντιμετώπιζε την «καταιγίδα» που αντιμετωπίζουμε, θα είχε καταρρεύσει, και μαζί του –δυστυχώς– και η χώρα.

Η ΝΔ εξελέγη με «γραμμή» τις πολιτικές υπέρ της μεσαίας τάξης. Με δεδομένο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ «ερίζει» για τον μεσαίο χώρο, είναι και θα είναι επαρκή τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης της πιο παραγωγικής τάξης της χώρας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε τη μεσαία τάξη, γεγονός που κυνικά ομολογούν σήμερα τα στελέχη του, ενώ οι ιδεοληψίες που τους διακατέχουν δεν δημιουργούν προσδοκίες αλλαγής αυτής της πολιτικής. Το ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα και των στελεχών του για τη μεσαία τάξη είναι ολοφάνερα προσχηματικό.

Η ΝΔ, συνεπής προς τις προγραμματικές δεσμεύσεις της, εφαρμόζει μέτρα που «αγκαλιάζουν» τη μεσαία τάξη και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Με στοχευμένες και επαρκείς χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων, κίνητρα για την απασχόληση, μειώσεις φόρων και εισφορών, που αυξάνουν το πραγματικό εισόδημα των πολιτών, διευκολύνσεις στις πληρωμές των υποχρεώσεων και κρατικές επιδοτήσεις προς τους δανειολήπτες, για να εξασφαλίσουν την κύρια κατοικία τους.

Με συνέπεια, λογική και μέτρο, ενισχύσουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη προς την παράταξή μας, των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου που έντιμα πασχίζουν να καλυτερεύσουν τη ζωή τους. Είμαστε το κόμμα της μεσαίας τάξης. Τη στηρίζουμε, την εκφράζουμε και θα συνεχίσουμε να την εκφράζουμε πολιτικά.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa