Πολιτική Συνεντεύξεις

Γιάννης Σαρακιώτης στο «Π»: Δεν θα δεχτούμε παθητικά τη λάσπη της Ν.Δ.

Η συζήτηση με τον βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Σαρακιώτη περιστρέφεται γύρω απ’ όλα τα θέματα της καυτής επικαιρότητας. Δεν διστάζει να απαντήσει στις καταγγελίες Καλογρίτσα, περί εμπλοκής του Νίκου Παππά σε ύποπτες συναλλαγές, λέγοντας ότι «o κ. Παππάς έχει δώσει όλες τις αναγκαίες εξηγήσεις, ενώ είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπομείνει παθητικά τη λάσπη…». Απεύχεται το ενδεχόμενο μια επιδείνωση στα Ελληνοτουρκικά και την Οικονομία να επιβάλει «συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ», καθώς «ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έχουν παντελώς αντίθετες θέσεις σε μια σειρά από μεγάλα ζητήματα, ενώ και οι παρελθούσες πρακτικές ορισμένων εκ των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης δεν επιτρέπουν ούτε να σκεφτόμαστε προς μια τέτοια κατεύθυνση». Για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, εγκαλεί την κυβέρνηση για «απεμπόληση του κεκτημένου της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνδέθηκε με ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Παρά τα πολλά και σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο δημόσιος λόγος εκτρέπεται σε σκανδαλολογία. Με αφορμή την κατάθεση του Χρήστου Καλογρίτσα, ενεπλάκη και το όνομα του Νίκου Παππά. Πολλοί εκφράζουν την άποψη πως μια πολιτική διαθεσιμότητα του κ. Παππά ίσως διευκόλυνε το κόμμα σας. Συμφωνείτε;

Δυστυχώς, βιώνουμε ένα νέο 1989, με τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να προσπαθούν να σπιλώσουν τους πολιτικούς αντιπάλους τους, χρησιμοποιώντας κάθε αθέμιτο μέσο. Θεωρώντας ότι αυτές οι σκοτεινές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί για τη χώρα μας, ειλικρινά δεν ανέμενα ποτέ, εν έτει 2020, ότι θα συζητούσαμε για παράνομες ηχογραφήσεις, μονταρισμένα ηχητικά αλλά και αναξιόπιστους επιχειρηματίες, στους οποίους δίνεται σανίδα σωτηρίας, με τον όρο να ψευδολογούν κατά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Ο κ. Παππάς έχει δώσει όλες τις αναγκαίες εξηγήσεις και είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να υπομείνει παθητικά τη λάσπη, η οποία εκτοξεύεται στον ανεμιστήρα από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Δεν πρόκειται να ρίξουμε νερό στον μύλο της σκανδαλολογίας. Άλλοι είναι αυτοί που πρέπει να λογοδοτήσουν για τις σχέσεις τους με σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και για την ελεγχόμενη από την ελληνική Δικαιοσύνη εμπλοκή τους στο σκάνδαλο Novartis. Η χώρα προ ετών χρεοκόπησε για όσους δεν το θυμούνται και μία από τις βασικότερες αιτίες ήταν η διαφθορά που κυριαρχούσε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Η μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί όξυνε περαιτέρω τις σχέσεις μας με την Τουρκία. Αλήθεια, τι διαφορετικό και τι παραπάνω θα έκανε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι έκανε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Η Αγια-Σοφιά αποτελεί ένα μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, ένα σύμβολο ομόνοιας και ειρήνης, το οποίο οφείλουμε να προσεγγίζουμε με την οικουμενική του εμβέλεια και όχι με εθνικιστικό παροξυσμό. Δυστυχώς, η Τουρκία δεν επιδεικνύει την ίδια προσήλωση στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και των διατάξεων της UNESCO, με αποτέλεσμα τα περιθώρια οποιασδήποτε συνεννόησης να είναι περιορισμένα.

Εντούτοις, δεν θα μπορούσα να μην τονίσω την απεμπόληση από πλευράς της σημερινής κυβέρνησης του κεκτημένου της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο συνδέθηκε με ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. Θυμόμαστε όλοι τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτη να αναφέρει τον Δεκέμβριο του 2019: «Στρατηγική απόφασή μας να μη ζητήσουμε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας». Πώς αλλιώς αναμένει η Ν.Δ. να διασφαλίσει τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα και την τήρηση του Διεθνούς Δικαίου, αν όχι με ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων; Μήπως ο κ. Μητσοτάκης και η σημερινή ηγεσία του ΥΠ.ΕΞ. αναμένουν ότι τα ευχολόγια θα σταματήσουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό;

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν την άποψη πως μια επιδείνωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σε συνδυασμό και με την επερχόμενη οικονομική κρίση, ίσως οδηγήσει και σε κυβέρνηση συνεργασίας. Ποια η θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ελπίζω να μη φθάσουμε σε ένα τόσο ακραίο σημείο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ή στην οικονομία, ώστε η κυβέρνηση συνεργασίας να είναι η μόνη λύση. Η Ν.Δ. παρέλαβε τη χώρα με ένα ταμείο 37 δισ. ευρώ και μια διεθνή θέση αναγνωρισμένη από το σύνολο των εταίρων μας. Αν αυτή η θετική συγκυρία, για την οποία μόχθησαν οι Έλληνες πολίτες, ενώ βασίστηκε στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανατραπεί, τότε η ευθύνη θα ανήκει αποκλειστικά στη σημερινή κυβέρνηση και αυτή θα πρέπει να λογοδοτήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. έχουν παντελώς αντίθετες θέσεις σε μια σειρά από μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας, ενώ και οι παρελθούσες πρακτικές ορισμένων εκ των στελεχών της σημερινής κυβέρνησης δεν επιτρέπουν ούτε να σκεφτόμαστε προς μια τέτοια κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ότι ασκεί υπεύθυνη και εποικοδομητική αντιπολίτευση και αυτό σκοπεύει να συνεχίσει να πράττει έως την επόμενη εκλογική διαδικασία.

Αναφορικά με το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τι λείπει, κατά τη γνώμη σας, για να πάει καλύτερα;

Το κόμμα μας έχει πραγματοποιήσει μια σπουδαία προσπάθεια συσπείρωσης των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας, έχοντας ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες μέσω Διαδικτύου, σύγχρονων εφαρμογών, αλλά και διά ζώσης. Περιθώρια βελτίωσης πάντοτε υπάρχουν, αλλά νομίζω ότι οι ενδεχόμενες δυσχέρειες είναι εύλογες στο ξεκίνημα κάθε εγχειρήματος. Απαιτούνται υπομονή, προσήλωση στον στόχο και πίστη στις δυνατότητες και στην ιστορική προσφορά της δημοκρατικής παράταξης και πιστεύω πως η αναγκαιότητα υλοποίησης του προγράμματός μας θα γίνει αντιληπτή και θα βρει θετική απήχηση.

Συνέντευξη τον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

 

 
 

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa