Πολιτική Συνεντεύξεις

Γιάννης Σαρακιώτης στο «Π»: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει μια άλλη πρόταση

Ο βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Σαρακιώτης είναι απόλυτος και κάθετος, λέγοντας ότι «οι προτάσεις μας δεν γίνονται αποδεκτές μόνο εντός συνόρων αλλά και εκτός», όσον αφορά την πρόταση Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια ως «δημόσιο αγαθό», που «υπερψηφίστηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Αντίθετα, για την κυβέρνηση, φέρνει παράδειγμα τα μαζικά τεστ που εφαρμόζονται διεθνώς για τον υπολογισμό των κρουσμάτων, αναφέροντας ότι «η χώρα μας κάνει 2,82 τεστ ανά 1.000 κατοίκους ημερησίως, την ώρα που η Κύπρος κάνει 13,76 ανά 1.000 κατοίκους».

Επιπλέον, ο βουλευτής Φθιώτιδας σημειώνει ότι «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν φιμωνόμαστε, εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας και με τις αντιπαραθέσεις καταλήγουμε σε πολιτικές συγκλίσεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δείχνει κάποια «πολιτική κόπωση». Αλήθεια ή κακόβουλη αντιπολίτευση;

Τη μόνη κόπωση που βλέπω εγώ είναι αυτή της κοινωνίας. Τη συνοχή και την ψυχική αντοχή της οποίας, αντί να δοκιμάζει καθημερινά η κυβέρνηση, όφειλε να την προστατεύει. Και θα μπορούσε να την προστατεύσει αποτελεσματικά, με το να συμπεριφερθεί με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και ενσυναίσθηση, χωρίς τις παλινωδίες που όλοι βλέπουν σήμερα. Δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης τη μια μέρα να επιβάλλει αυστηρότερα μέτρα στους πολίτες και την επόμενη προκλητικά να συμμετέχει στο «πανηγύρι», που όλοι είδαμε στην Ικαρία. Επιπροσθέτως, η εργαλειοποίηση των επιστημόνων από την πλευρά της κυβέρνησης έχει προκαλέσει την αμφισβήτηση από πλευράς πολιτών. Μετά το δημόσιο «εγώ έκλεισα την οικονομία μετά τις γιορτές και όχι οι λοιμωξιολόγοι» του κ. Μητσοτάκη, ακούσαμε το «εγώ εισηγούμαι προς τους επιστήμονες» του κ. Κικίλια. Τελικά, ποιος εισηγείται τα μέτρα που λαμβάνονται εδώ και έναν χρόνο περίπου; Η επιτροπή των επιστημόνων ή οι υπουργοί της ΝΔ;

Στο εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπάρχει μια υποβόσκουσα αντιπαλότητα μεταξύ παλαιών στελεχών του 3% και όσων προέρχονται από όμορους χώρους. Πώς γεφυρώνεται αυτή η διάσταση;

Στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι όλες οι απόψεις, όλες οι οπτικές και όλες οι προσεγγίσεις οφείλουν να ακούγονται και είναι σεβαστές. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλους χώρους, στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν συνηθίζουμε να φιμωνόμαστε, και αυτό, αν θέλετε, συνιστά και την ειδοποιό διαφορά μας από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα.

Όποιος, όμως, αναζητά πραγματικές αντιπαλότητες στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, καλό θα ήταν να κοιτάξει στο εσωτερικό της ΝΔ. Αλήθεια, έχετε αναρωτηθεί γιατί η κυβέρνηση εξακολουθεί να καθυστερεί χαρακτηριστικά να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή τις διακρατικές συμφωνίες με τη Βόρεια Μακεδονία, την ίδια στιγμή που επιδεικνύει υπερβάλλοντα ζήλο στην κατάθεση σημαντικότατων νομοσχεδίων εν μέσω πανδημίας; Μήπως επειδή ο κ. Μητσοτάκης αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις για τις αντιφάσεις του πριν και μετά την κατάληψη της «καρέκλας» όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών; Μήπως, συνολικά όσον αφορά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αντί να υπηρετήσει δίχως αστερίσκους το εθνικό συμφέρον, προτιμά να εξευμενίζει τον κ. Σαμαρά, ο οποίος προειδοποιεί την κυβέρνηση «να μην κάνει διάλογο με πειρατές»;

Νέα μέτρα, ακόμη ένα αυστηρό lockdown στην Αττική, ακόμη ένα πλήγμα για την οικονομία. Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο κ. Μητσοτάκης, ισχυρίζεται ότι προβαίνει σε αυτή την επιλογή για να προλάβει τον κορονοϊό, αλλά στο τέλος τον κυνηγάει. Προβαίνει σε μία διαχειριστικά εύκολη επιλογή, αυτή του αυστηρότερου lockdown, αρνούμενος πεισματικά εδώ και πολλούς μήνες να προχωρήσει στη λήψη ουσιαστικότερων μέτρων. Η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως ως αποτελεσματικότερο μέτρο διαχείρισης της πανδημίας υποδεικνύει τη διενέργεια μεγάλου αριθμού διαγνωστικών ελέγχων (tests). Αντ’ αυτού, η χώρα μας κάνει 2,82 τεστ ανά 1.000 κατοίκους ημερησίως, την ώρα που η Κύπρος κάνει 13,76 ανά 1.000 κατοίκους.

Οι κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, εστιάζουν στην αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς και των σχολικών αιθουσών. Και σε αυτόν τον πολύ κρίσιμο τομέα, η αδιαφορία της κυβέρνησης είναι προκλητική, ενώ δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι, εν μέσω πανδημίας, το υπουργείο Παιδείας νομοθέτησε την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά αίθουσα. Από όλους επισημαίνεται η ανάγκη γενναίας επένδυσης στο δημόσιο σύστημα υγείας, με στελέχωσή του από μόνιμο προσωπικό. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση έχει προσλάβει πολύ μικρό αριθμό ιατρών και νοσηλευτών, χωρίς να δεσμεύεται για το τι σχεδιάζει για αυτούς το επόμενο διάστημα, ποντάροντας απλά στο εμβόλιο και δίχως να δρα προνοητικά απέναντι σε ένα ενδεχόμενο εμφάνισης κάποιας υγειονομικής απειλής στο μέλλον.

Έχετε, ως παράταξη, ευκρινή, σαφή, εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης; Και ποια είναι, με λίγα λόγια;

Από την πρώτη στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει σταματήσει να καταθέτει κοστολογημένες προτάσεις που αποδεικνύεται ότι είναι και οι μόνες απαντήσεις στα μείζονα ζητήματα που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. Για την επιχειρηματικότητα, η κυβέρνηση αρχικά χλεύασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μη επιστρεπτέα επιχορήγηση στις επιχειρήσεις, λέγοντας διά του κ. Πέτσα ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», για να δει τους περιφερειάρχες της χώρας να υιοθετούν τις προτάσεις μας. Πρόσφατα είδαμε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προέβησαν σε μία ακόμη κυβίστηση, μετατρέποντας μέρος της Επιστρεπτέας σε μη Επιστρεπτέα. Δηλαδή, έκαναν, ανεπαρκώς βέβαια, ότι έχουν πει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας από τον Απρίλιο.

Όμως οι προτάσεις μας δεν γίνονται αποδεκτές μόνο εντός συνόρων αλλά και εκτός. Όπως συνέβη πρόσφατα με αυτήν του Αλ. Τσίπρα να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια ως δημόσιο αγαθό, η οποία και υπερψηφίστηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά και αναγνωρίστηκε από τον, μάλλον πιο «άριστο» από την κυβέρνηση, Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Και αυτό, την ίδια ώρα που εισηγήσεις του κ. Μητσοτάκη απορρίπτονται από τη Διεθνή Κοινότητα, όπως η πρόσφατη για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» για μη ιατρικούς σκοπούς.

Αναλύοντας κανείς τα όσα σας παρέθεσα ενδεικτικά, θα αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει ήδη την εναλλακτική πρόταση για το αύριο, έχοντας πλέον δικαιωθεί πανηγυρικά σε όλα τα επίπεδα για την πολιτική που άσκησε τα προηγούμενα χρόνια (π.χ., Συμφωνία των Πρεσπών, ελληνοτουρκικές σχέσεις, στήριξη του ΕΣΥ, δημιουργία «μαξιλαριού» 36 δισ. ευρώ).

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa