Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Γιατί ενισχύεται το ρεύμα αυτοδυναμίας της ΝΔ

Με τη διαφορά κοντά στις δέκα μονάδες δεν είχες πάρει, απλώς, μήνυμα.Είχες φάει χοντρό ξύλο. Γι’ αυτό και η προκήρυξη εθνικών εκλογών δεν ήταν επιλογή του πρωθυπουργού, ο οποίος υπέστη μια μεγάλη προσωπική ήττα. Ήταν μία εξέλιξη που επιβλήθηκε από το εκλογικό σώμα, το οποίο και έχει δώσει τη δική του σφαλιάρα.

Αν ο πρωθυπουργός επέμενε στην εξάντληση της τετραετίας, σε απόλυτη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, η χώρα θα σερνόταν μέχρι την προδιαγεγραμμένη πολιτική αλλαγή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετώπιζε διαλυτικά φαινόμενα.

Πλέον, από εδώ και πέρα τα πράγματα είναι απλά και το ερώτημα ένα: Θα κατακτήσει την αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης, ο οποίος και κατήγαγε προσωπικό εκλογικό θρίαμβο; Όπως και αν κυλήσει η προεκλογική περίοδος μέχρι τις 7 Ιουλίου, αυτό είναι το μοναδικό θέμα που θα μας απασχολήσει. Και όπως έδειξε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, φαίνεται πως οι ψηφοφόροι δεν πήγαν να ψηφίσουν μόνο για τα επιδόματα και τις παροχές, κατά πώς τους προέτρεπε ο κ. Τσίπρας. Πήγαν στις κάλπες για να δώσουν τον τελικό λογαριασμό πάνω στην τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Και αν από τη μία έβαλαν τα επιδόματα και τις παροχές, από την άλλη έβαλαν τη γενικότερη πολιτική συμπεριφορά της κυβέρνησης. Και, εν τέλει, αξιολόγησαν τα επιδόματα ως αυτό που πραγματικά ήταν. Ως προσπάθεια μίας κυβέρνησης που καταρρέει να συγκρατήσει τις δυνάμεις της. Δεν επιβεβαίωσαν τις παροχές με λαϊκό έρεισμα, τους απέδωσαν δόλο.

Ασφαλώς το αποτέλεσμα αποτελεί και μία προσωπική νίκη και δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βρέθηκε αντιμέτωπος με μία καμπάνια προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπό του. Μία καμπάνια που περιελάμβανε προσωπικές μομφές, διαστρέβλωση δηλώσεων και θέσεων, έως και χυδαίες μεθοδεύσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να παρασυρθεί σε θριαμβολογίες. Αλλά τη νίκη την χειρίστηκε αλλιώς, ταπεινά, ενωτικά. Κατόρθωσε τη μεγαλύτερη διαφορά που σημείωσε ποτέ το κόμμα της ΝΔ σε ευρωεκλογές και μια συσπείρωση που δεν έχει ξαναγίνει, και αυτόπου πραγματικά άγγιξε τους πολίτες είναι το τρόπος που χειρίστηκε τη νίκη.Ο λόγος του, αμέσως μετά την επισημοποίηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, πραγματικά πρέπει να καταγραφεί ως δείγμα ενωτικού και υπεύθυνου αρχηγού. «Αντλώ δύναμη από όσους μας τίμησαν, αλλά σέβομαι απόλυτα τους συμπολίτες μας που έκαναν άλλες επιλογές. Θα αγωνιστώ για να κερδίσω την εμπιστοσύνη τους».

Τι άλλο πρέπει να συγκρατήσουμε από τα αποτελέσματα; Η κάπως ανοδική τάση του ΚΙΝΑΛ και η πτώση της Χρυσής Αυγής μάς δείχνουν ότι στο εκλογικό σώμα κερδίζει έδαφος το αίτημα για επιστροφή στην κανονικότητα. Η οργή των μνημονιακών χρόνων αρχίζει και υποχωρεί, οι ψηφοφόροι στη συντριπτική πλειοψηφία τους επιλέγουν συστημικά κόμματα. Η άνοδος του Κυριάκου Βελόπουλου , ο οποίος δείχνει να έχει αφαιρέσει δυνάμεις από τους ΑΝΕΛ, την Ένωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή, φαίνεται πως δεν είναι συγκυριακή. Μάλιστα, η εξάλειψη του Ποταμιού, των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων από τον πολιτικό χάρτη ενισχύει τα αρνητικά σενάρια για το μέλλον των κομμάτων που αναδείχθηκαν από τη συγκυρία και όχι από βαθύτερα κοινωνικά ρεύματα.Η δε επίδοση του Γιάνη Βαρουφάκη αναμένεται να λειτουργήσει τώρα διαβρωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποσπώντας ένα κομμάτι ψηφοφόρων.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι τώρα ο αρχηγός της ΝΔ μπορεί να τρίβει τα χέρια του. Κέρδισε την πρώτη νίκη του ως αρχηγός της ΝΔ, κυριαρχώντας σε όλες τις κάλπες και δικαιώνοντας την αντιπολιτευτική στρατηγική του. Κέρδισε μάλιστα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο εξαφάνισε όλους τους μικρότερους σχηματισμούς της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς, όχι μόνο επανέφερε τη ΝΔ στα ποσοστά του 2009, αλλά μπορεί πλέον να τρέφει ισχυρές ελπίδες για ένα ρεύμα αυτοδυναμίας, ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει απερίσπαστος τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa