Οικονομία

Γιατί η Moody’s «βλέπει» άνοδο των τιμών ακινήτων στην Ελλάδα!

Περαιτέρω ανάκαμψη της κτηματαγοράς και άνοδο των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα προβλέπει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επισημαίνοντας ότι θα έχει ευεργετική επίδραση για τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών, τα χρεόγραφα από τιτλοποίηση στεγαστικών δανείων (RMBS) και για τις ελληνικές τράπεζες συνολικά.

Η Moody’s τονίζει πως οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους 12-18 μήνες. Όπως σημειώνει, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν 1,5% σε μέσο όρο το 2018.  Είναι το πρώτο ανοδικό βήμα την τελευταία 10ετία, το οποίος οφείλεται στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των αυξημένων ξένων επενδύσεων στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως οι τιμές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αυξάνονται με μέτριο ρυθμό τους επόμενους 12-18 μήνες, κάτι που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα, τα RMBS και τις τράπεζες.

Παράλληλα, αναμένεται από τον οίκο αξιολόγησης ότι η αύξηση στις τιμές των σπιτιών θα είναι μέτρια, δεδομένης της υψηλής φορολογίας στον κλάδο των ακινήτων, της μείωσης του πληθυσμού, των υψηλών επιτοκίων στα νέα στεγαστικά δάνεια και της περιορισμένης αύξησης των στεγαστικών δανείων που δίνουν οι τράπεζες καθώς προσπαθούν να μειώσουν τα NPEs.

Εν συνεχεία, επισημαίνεται πως η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα μειώσει τις ζημιές στα καλυμμένα ομόλογα και στα RMBS εάν υπάρξει default των δανειοληπτών και τα ακίνητα χρειαστεί να πωληθούν για την ανάκτηση των απλήρωτων χρεών.

Οι υψηλότερες τιμές θα μειώσουν επίσης τους δείκτες δανείων προς αξία (LTVs) για τα στεγαστικά, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αθέτησης.

Ο αντιπρόεδρος της Moody’s, Νώντας Νικολαϊδης, δήλωσε πως η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα ενισχύσει τις προσπάθειες των τραπεζών για μείωση των NPEs καθιστώντας ευκολότερη την πώληση χαρτοφυλακίων με στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.

Η άνοδος ων τιμών των ακινήτων θα δώσει επίσης πρόσθετο κίνητρο  στους δανειολήπτες να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια, δεδομένης της υψηλότερης δυνητικής αξίας των ακινήτων τους.

πηγή sofokleousin.gr

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa