Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Γιατί οι πανηγυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη των Iσπανών Σοσιαλιστών

Ήταν όντως μια εντυπωσιακή όσο και ενθουσιώδης αντίδραση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη των «προοδευτικών δυνάμεων» του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Εξίσου όμως…εντυπωσιακή και η «μη αντίδραση» του Αλέξη Τσίπρα για τον καταποντισμό των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας.Με τον οποίο, ενθυμούμαστε όλοι πολύ καλά, εμφανίζονταν αγκαλιά στις πάλαι ποτέ προεκλογικές εκστρατείες του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos και υπόσχονταν αλλαγή όχι μόνον της Ευρώπη αλλά του κόσμου ολόκληρου και διαρκή αγώνα για να «ενταφιάσουν οριστικά τα κόμματα του παλαιού κατεστημένου» (μεταξύ των οποίων και το«νεοφιλελεύθερο» ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα).

Βέβαια από την εποχή των εναγκαλισμών με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, έχουν μεσολαβήσει μέχρι σήμερα η στροφή του Έλληνα πρωθυπουργού σε σχέση με τους δανειστές, ένα μνημόνιο, αλλά και οι «γέφυρες» που προσπαθεί να στήσει ο Αλ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Με τη στροφή του καλοκαιριού του 2015 και σταδιακά, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να βλέπει με καλό μάτι την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Προς το τέλος δε της κυβερνητικής θητείας,μπήκε μπροστά το σχέδιο για την πλήρη σοσιαλδημοκρατική στροφή και τη διεκδίκηση ανοιχτά του χώρου της Κεντροαριστεράς.

Αυτή η στροφή δεν ήταν εύκολη και ακόμη και τώρα δεν έχει πλήρως εμπεδωθεί. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τάσεις όπως αυτή των 53+, με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επιμένουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα αριστερό και όχι κεντροαριστερό κόμμα, που μπορεί να συμμαχήσει με τη σοσιαλδημοκρατία αλλά όχι να διεκδικήσει να είναι η σοσιαλδημοκρατία.Αντίθετα, ο ηγετικός πυρήνας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως εκτιμά ότι η «αριστερή» ταυτότητα είχε απήχηση σε μια προηγούμενη φάση, όταν η κοινωνία ήταν πιο ριζοσπαστικοποιημένη και αναζητούσε κάτι «έξω από τα συνηθισμένα».Τα στελέχη αυτά εκτιμούν ότι με την κοινωνία να επιστρέφει έστω και με δυσκολίες σε μια μεταμνημονιακή κανονικότητα, η επικέντρωση σε μια «αριστερή» ταυτότητα που εκπροσωπεί πεπερασμένο τμήμα της κοινωνίας δεν επαρκεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει σύμφωνα με αυτό το σχήμα την «προοδευτική ταυτότητα», δηλαδή και τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Εξου και οι πανηγυρισμοί του Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας και των «προοδευτικών δυνάμεων». Αν όμως ήθελε να κάνει μια πολιτική αναγωγή ο πρωθυπουργός, θα έπρεπε να την κάνει με τους Podemos και όχι με τους Σοσιαλιστές. Αλλάτα εκλογικά ποσοστά είναι κάπως άβολα και δεν ευνοούν τις συγκρίσεις.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι αυτού του τύπου οι αναγωγές, όπως επιχείρησε να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι εντελώς άτοπες, όχι μόνον για τον κ. Τσίπρα αλλά και για όλους εκείνους που το επεχείρησαν. Δεν μπορείς να πάρεις τα εκλογικά αποτελέσματα από μια χώρα και να τα εφαρμόσεις σε μια άλλη. Ούτε εύκολα να κάνεις κομματικές συγκρίσεις. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές δεν είναι ΚΙΝΑΛ ή «το εκεί ΠΑΣΟΚ», όπως ούτε το Λαϊκό Κόμμα είναι Νέα Δημοκρατία, παρά το ότι είναι αδελφά κόμματα.Άλλα προβλήματα αντιμετώπισε ο Πάμπλο Κασάδο, άλλες προκλήσεις καλείται να διαχειριστεί ο Μητσοτάκης. Το Λαϊκό Κόμμα βγαίνει από μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας, στον απόηχο της 7ετούς διακυβέρνησης Ραχόι και της μεγάλης πολιτικής φθοράς από την απώλεια της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης του 2018, κάτι που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα αποτελέσματα της Κυριακής.

Αντίθετα, οι Σοσιαλιστές δρέπουν τους καρπούς της ανανέωσής τους μετά από τρεις εκλογικές ήττες, λαμβάνοντας ωστόσο ποσοστά οριακά χαμηλότερα από τα ποσοστά ήττας του 2011. Ο εκλογικός κύκλος και τα πολιτικά δεδομένα είναι καταφανώς ασύμβατα με τα ελληνικά. Όπως ασύμβατα με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα είναι και τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα του Αλέξη Τσίπρα για τη νίκη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa