Άρθρα Φώτης Σιούμπουρας

Γιατί προτιμούν εκλογές τον Οκτώβριο

Φώτης Σιούμπουρας

Μέσα στον χρόνο των έξι και πλέον μηνών εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορούν να πείσουν τον κόσμο και για το δίλημμα που θα τεθεί και το οποίο θα είναι «Με τον λαό ή με την ελίτ». Πάνω σ’ αυτό το σύνθημα θα κινηθεί όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής…

Η άνοιξη, που και ημερολογιακά μπαίνει σε λίγες ημέρες (22 Μαρτίου), θα είναι το ξεκίνημα για την τελική αντεπίθεση του Αλέξη Τσίπρα. Εκεί, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, ο πρωθυπουργός –κατά πώς λένε και οι επαΐοντες–, αφού πάρει στα χέρια του και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Προς το παρόν ο πρωθυπουργός καλείται, από τους υποστηρικτές της άποψης ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, να απαντήσει στο ερώτημα γιατί να κάνει εκλογές τον Μάιο, αν είναι βέβαιος ότι δεν τις κερδίζει; Η απάντηση «για να περιορίσει το εύρος της ήττας» δείχνει να είναι πολύ αδύναμη. Η ήττα είναι ήττα. Την επομένη δεν θα είναι πρωθυπουργός. Επομένως, έχει κάθε λόγο να εξαντλήσει τη συνταγματική προθεσμία (Οκτώβριος 2019) και να αφήσει το εκλογικό σώμα να αποφασίσει μόνο για τους ευρωβουλευτές. Την επομένη, ούτως η άλλως, ο ίδιος θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξάλλου πότε συνήθως γίνονται πρόωρες εκλογές; Όταν θέλει αυτός που τις προκηρύσσει, δηλαδή ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Τι σημαίνει «θέλει»; Η κατά 99% πιο σωστή ερμηνεία είναι ότι πιστεύει ότι θα τις κερδίσει. Αλλιώς, γιατί να βιαστεί; Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και να αποφύγει την πρόωρη (Μάιος) απώλεια της εξουσίας, υπολογίζοντας ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα υπάρξει ο πολιτικός χρόνος που απαιτείται, αφενός για να μειωθούν η πόλωση και ο αρνητικός αντίκτυπος λόγω του Μακεδονικού, και αφετέρου για να μπορέσει η κυβέρνηση να προωθήσει κάποια φιλολαϊκά μέτρα. Μέσα στον χρόνο των έξι και πλέον μηνών εκτιμούν στο Μαξίμου ότι μπορούν να πείσουν τον κόσμο και για το δίλημμα που θα τεθεί και το οποίο θα είναι «Με τον λαό ή με την ελίτ».

Πάνω σ’ αυτό το σύνθημα θα κινηθεί όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής. Θα αναδειχθεί, με λίγα λόγια, η φιλολαϊκή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των λοιπών κεντροαριστερών δυνάμεων που επιθυμία και στόχος του Τσίπρα είναι να συγκροτήσουν «ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη συντήρηση και στον νεοφιλελευθερισμό».Και από την άλλη θα «κτιστεί», κατά το Μαξίμου, το αφήγημα μιας Νέας Δημοκρατίας, η οποία «εκπροσωπεί το παλιό πολιτικό σύστημα και που έρχεται να πάρει τη ρεβάνς από την Αριστερά. Και που συνδέεται με τα μεγάλα συμφέροντα, με την ελίτ της χώρας».

Αυτή η ιδεολογικο-πολιτική μάχη θέλει χρόνο για να στηθεί και για να επικοινωνηθεί, γι’ αυτό και οι εισηγήσεις είναι να γίνουν εκλογές το φθινόπωρο.Αν τίποτε δεν πάει καλά για τον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν ότι δεν μπορούν να γυρίσουν το κλίμα, τουλάχιστον ως προς την πρωτιά στις εκλογές, το plan B είναι η όσο το δυνατόν μικρότερη διαφορά στην κάλπη και επιστροφή τους στην εξουσία, παίζοντας το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης».Για τον λόγο αυτόν και στήνουν γέφυρα προς τον χώρο της Κεντροαριστεράς, ώστε να υπάρξει σύμπτυξη απέναντι στην… επέλαση της Δεξιάς, όπως λένε στο Μαξίμου.Εντάξει, ο στόχος για την ενοποίηση των κεντροαριστερών δυνάμεων, αλλά, όπως λένε και στο κεντροαριστερό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής,«γέφυρες δεν στήνονται με γυρολόγους».

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa