Άρθρα Παρασκηνιακά

Γιατί το 1821 έχει… τρελάνει τον «Σουλτάνο»

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όχι τώρα, αλλά εδώ και χρόνια, ειδική ομάδα έχει κάνει το ψυχογράφημα του Τούρκου προέδρου, σε μια προσπάθεια να τον ερμηνεύσουν, ιδιαίτερα από το αποτυχημένο πραξικόπημα σε βάρος του και μετά. Στις διαπιστώσεις που είχαν κάνει, στην εντυπωσιακή για Ελλάδα μέθοδο, διαπίστωναν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι επικίνδυνος (εκτός των άλλων) γιατί λειτουργεί με βάση το θυμικό του και όταν στριμώχνεται φτάνει στα όρια της ψυχολογικής ανισορροπίας. Αυτή ακριβώς η πάθηση είναι που τον κάνει να έχει εμμονές.

Και η Ελλάδα, στο πλαίσιο του αναθεωρητισμού του και της επαναδημιουργίας του Οθωμανισμού, είναι ένα «αγκάθι». Ο Ερντογάν, και όχι μόνο, θεωρεί ότι η Επανάσταση του 1821 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η μικρή και αναδυόμενη τότε Ελλάς έγινε ο εφιάλτης της Υψηλής Πύλης και ακολούθησε μια σειρά από επαναστάσεις και άλλων υπόδουλων. Παράλληλα υπήρξε η αφύπνιση της Δύσης για τα όσα περνούσαν οι χριστιανικοί λαοί κάτω από την μπότα του «Σουλτάνου», με αποτέλεσμα να έρθει το τέλος της «αυτοκρατορίας» τους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, βλέποντας τα όσα ετοιμάζονται για τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έχει πάθει στην κυριολεξία παράκρουση, καθώς συνειδητοποιεί ότι η Ελλάς βγαίνει και πάλι στο προσκήνιο προβάλλοντας την εικόνα της, αλλά υπενθυμίζοντας στη Δύση ποιος είναι πραγματικά ο Τούρκος όταν αποκτά αυτοκρατορικές τάσεις και πώς συμπεριφέρεται έναντι των χριστιανών.

Καταλαβαίνει ότι αυτό θα του χαλάσει το αφήγημα που επιχειρεί να χτίσει περί… ανεχτικής αυτοκρατορίας στους λαούς που είχε υπό τη σκέπη της.

Παράλληλα, του χαλά και αυτό που θέλει να χτίσει με τους Ορθόδοξους λαούς τόσο στα Βαλκάνια, αλλά κυρίως στη Ρωσία.

Στο μυαλό του έχει «καρφωθεί» να χαλάσει τους εορτασμούς για το 1821, που σχεδιάζει η χώρα μας, και να πάρει τη… ρεβάνς για τα όσα έπαθαν οι πρόγονοί του από μια χούφτα «ξεβράκωτους» επαναστάτες.

Αυτός είναι ο ψυχολογικός λόγος που τον ωθεί να επιδιώκει με κάθε τρόπο να στήσει «ατύχημα» και να προκαλέσει θερμό επεισόδιο είτε στον Έβρο είτε στο Αιγαίο.

Στο μυαλό του, μια ελληνική ήττα θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της αυτοκρατορίας του. Γι’ αυτό ας έχουν γνώσιν οι φύλακες, που θεωρούν ότι ο Ερντογάν δεν θα τολμήσει.

Νίκος Ελευθερόγλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa