Παρασκηνιακά Περιφέρειες - Δήμοι

Γιατί το LEADER «πετσόκοψε» επενδυτικά σχέδια για την ΑΝΒΟΠΕ;

Από τις αρχές Οκτωβρίου 2019 φιγουράριζε στην ιστοσελίδα της ΑΝΒΟΠΕ (www.anvope.gr) ότι στον διαγωνισμό της για το Πρόγραμμα LEADER υποβλήθηκαν 83 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια με αιτούμενο προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερκάλυπτε κατά 316% τις εγκεκριμένες πιστώσεις της.

Δέκα σχεδόν μήνες μετά, ανακοινώθηκαν επιτέλους τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού και μάλιστα με πίνακες που δεν αναφέρουν ονόματα επενδυτών, τόπο και τίτλους έργων, ούτε σαφή αιτιολογία απόρριψης, έτσι ώστε να συσκοτιστεί η «σφαγή» επενδυτικών σχεδίων που έχει συντελεστεί.

Από τις υποβληθείσες 83 επενδύσεις, εγκρίνονται μόνο 12 (πάλι καλά που βρέθηκαν και αυτές) και απορρίπτονται οι υπόλοιπες 71, δηλαδή ποσοστό 85,5%! (αλήθεια, υπάρχει άλλη περιοχή της Ελλάδας, στην οποία να συνέβη κάτι τόσο εξωφρενικό; Σίγουρα όχι).

Από μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων LEADER Βόρειας Πελοποννήσου, προκύπτει ότι από εγκεκριμένους πόρους 3,8 εκατομμύρια ευρώ, μένουν αδιάθετα 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Και δεν έφτανε αυτό. Η μη δυνατότητα απορρόφησης από την ΑΝΒΟΠΕ του συνόλου των πόρων που της έχουν ήδη εγκριθεί, της στερεί το δικαίωμα για συμπληρωματικούς πόρους 40% από το Υπουργείο (αυτό λέγεται υπερδέσμευση), καθώς και μερίδιο από τα αδιάθετα υπόλοιπα της Περιφέρειας Πελοποννήσου από το Μέτρο της μεταποίησης στις εκτός LEADER περιοχές (ήδη τα υπόλοιπα 3,3 εκατομμύρια ευρώ της Περιφέρειας κατανεμήθηκαν στις δύο άλλες Αναπτυξιακές – Πάρνωνα και Μεσσηνίας, αφήνοντας την ΑΝΒΟΠΕ εκτός). Αυτή η απώλεια πόρων για την περιοχή της Βόρειας Πελοποννήσου, που αγγίζει τα 4 εκατομμύρια ευρώ, θα αποδειχθεί ολέθρια για την περιοχή και μάλιστα τη στιγμή που η έγκαιρη επένδυση και του τελευταίου ευρώ είναι καθοριστικής σημασίας για την τοπική και εθνική οικονομία.

Ακόμα και αν επιτραπεί στην ΑΝΒΟΠΕ να ξανακάνει διαγωνισμό, πότε άραγε αυτός θα ολοκληρωθεί και πότε θα ενταχθούν και θα υλοποιηθούν τα αναπτυξιακά έργα που θα εγκριθούν; Και ποιοι άραγε από τους αποκλεισθέντες επενδυτές θα εμπιστευτούν την ΑΝΒΟΠΕ, για να ξαναδοκιμάσουν την τύχη των επενδυτικών τους σχεδίων; Εκτός εάν υπάρχουν άλλοι, ξεχασμένοι επενδυτές, που καραδοκούν να δοκιμάσουν και αυτοί την τύχη τους σε ένα νέο διαγωνισμό!

Σε όλη την Ελλάδα, τα υπόλοιπα προγράμματα LEADER προχωρούν κανονικά, έχουν αξιολογηθεί θετικά μεγάλα ποσοστά επενδυτικών σχεδίων και όλες οι Αναπτυξιακές διεκδικούν πρόσθετους πόρους, για να εντάξουν το σύνολο των θετικά αξιολογημένων έργων τους, όπως φαίνεται να είναι και η πρόθεση της πολιτικής  ηγεσίας του Υπουργείου.

Στην ΑΝΒΟΠΕ πλέον, όχι μόνο δεν υπάρχει δυνατότητα διεκδίκησης πρόσθετων πιστώσεων, αλλά περισσεύει για να επιστραφεί σημαντικό ποσοστό των αρχικών της πόρων.

Άραγε, τι κάνουν γι’ αυτό η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που εποπτεύουν το πρόγραμμα LEADER;

Τι έχουν να απαντήσουν στους 71 επενδυτές που βλέπουν τα σχέδια τους να καταστρέφονται και να ακυρώνονται;

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa