Πολιτική

Γιατί φοβάται «ατύχημα» με την Τουρκία ο Αποστολάκης!

Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης  η κατάσταση με την Τουρκία είναι σοβαρή και κρίσιμη, ωστόσο, ο Ερντογάν  δεν έχει να κερδίσει κάτι απ’ αυτή την προκλητικότητα, μετά και τα τελευταία γεγονότα με τη σύναψη της συμφωνίας με τη Λιβύη.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη κι αρκετά σοβαρή με την συμπεριφορά της Τουρκίας, αλλά δεν μας ξαφνιάζει γιατί δεν σέβεται τίποτα. Είχαμε δει από τον καιρό που μπήκε στη Συρία κι αν “κέρδιζε” κάτι θα γύριζε πίσω με μεγαλύτερη επιθετικότητα, κάτι που έγινε τελικά. Κατέληξε να πείσει την υποτιθέμενη κυβέρνηση της Λιβύης να υπογράψει αυτή τη συμφωνία. Οι πιθανότητες και η ανάλυση των δεδομένων δείχνει ότι δεν έχει να κερδίσει κάτι αν κάνει το… παραπάνω βήμα. Μπορεί όμως να προκύψει ένα ατύχημα με τα όσα κάνει κι εκεί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μπορεί θα γίνει» επεσήμανε ο πρώην υπουργός μιλώντας στο Open TV.

«Αν παραβιάζονται κυριαρχικά δικαιώματα τότε θα πρέπει να τα υπερασπιστείς, αλλιώς τα χάνεις… Θέλει ψυχραιμία και σοβαρότητα και πολύ καλή ανάλυση της κατάστασης. Δεν μπορούμε να αντιδρούμε με συναισθηματισμό και πρόχειρες σκέψεις. Η οικονομική ζώνη είναι κυριαρχικό δικαίωμα. Αν το διακηρύξεις πρέπει να είσαι έτοιμος να το προασπίσεις. Αν το παραβιάσουν το χάνεις. Έχουν γίνει προσπάθειες στο παρελθόν για να προσδιοριστούν ΑΟΖ έπεσαν στο κενό εκατέρωθεν γιατί είναι πολύ δύσκολο. Όμως εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση πρέπει να τα δούμε όλα και σύντομα. Και τα 12 μίλια και τα χωρικά ύδατα και όλα» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Φτάσαμε πολλές φορές κοντά σε νέα Ίμια. Γίνεται κάποια ενέργεια, οι πληροφορίες δείχνουν ότι κάτι έχουν στο μυαλό τους και θα πρέπει να υπάρχει μια αντίδραση. Βάσει λογικής αντιδράς, στέλνεις πλοία, στέλνει κι άλλος και συγκεντρώνονται πολλοί σε ένα σημείο. Τότε φτάνεις στην κλιμάκωση και για να γίνει αποκλιμάκωση πρέπει να μιλήσεις… Ακριβώς κάτι τέτοιο έγινε και φτάσαμε εκεί στα Ίμια, πολλές φορές. Από μικροεπεισόδια που μπορεί να είχαν εξελιχθεί αλλιώς» αποκάλυψε ο πρώην υπουργός.

«Η Κύπρος βασίζεται στην Ευρώπη. Χτίζει συμμαχίες με κράτη που έχουν λόγους να προασπίσουν τα συμφέροντά της. Καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Γι αυτό μετέχουμε σ’ αυτές τις Ενώσεις, αλλιώς τι νόημα έχει;» σημείωσε αναφερόμενος στην Κύπρο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa