Εκλογές 2019

Για θυμό από το Μάτι που βαραίνει την κάλπη γράφουν οι Financial Times

O θυμός των Ελλήνων για την τραγωδία στο Μάτι «βαραίνει» τις εθνικές εκλογές όπως εκτιμούν οι Financial Times.

«Σε μία επιθετική καμπάνια για τις βουλευτικές εκλογές, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε σθεναρά κάποιες διχαστικές αποφάσεις που πήρε στα πάνω από τέσσερα χρόνια στην εξουσία: από τη Συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία μέχρι τη μεταρρύθμιση των συντάξεων που συμφωνήθηκε με τους δανειστές. Αλλά ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ λιγότερο άνετος σε ένα θέμα που ενισχύει τη δυσαρέσκεια του κόσμου και την πιθανή συντριπτική ήττα της Κυριακής: την αντίδραση της κυβέρνησής του στην καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου του 2018 στο Μάτι» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για μπάχαλο στην επίσημη αντίδραση στο Μάτι, ενώ θυμίζει ότι κάποια στιγμή η αστυνομία λανθασμένα εξέτρεψε την κυκλοφορία προς τη φωτιά, εξαιτίας κατάρρευσης των επικοινωνιών με τους πυροσβέστες. «Δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. Οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι πολλοί θάνατοι μπορούσαν να αποφευχθούν αν είχαν ενεργοποιηθεί τα μέτρα πολιτικής προστασίας για να ειδοποιηθούν οι πολίτες για την απειλή της φωτιάς», συνεχίζει τη δημοσίευμα.

«Ζούσαμε με τον κίνδυνο της πυρκαγιάς, αλλά όταν ήρθε κανένας δεν ήταν εκεί να μας προστατεύσει», λέει στους Financial Times ο Αλέξης Μανουηλίδης, που μετακόμισε από το Μάτι μετά τη φονική πυρκαγιά. «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το πληρώσει αυτό στην κάλπη», συμπληρώνει.

Οι αναμνήσεις της πυρκαγιάς έχουν μεγάλο βάρος και για εκείνους σε παρόμοιες κοινότητες γύρω από την Αθήνα, όπου εξοχικά είναι χτισμένα σε πλαγιές με πεύκα πάνω από τη θάλασσα, σημειώνουν οι Financial Times. «Η φωτιά και οι συνέπειες αναφέρονται συνεχώς όπου κι αν πας κατά μήκος της ακτής», λέει η Στέλλα Ρώσση. «Είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε να σκεφτόμαστε», συμπληρώνει.

Η κυβέρνηση διέθεσε 150 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό μετά την πυρκαγιά στο Μάτι και την ανακατασκευή 3.000 σπιτιών, θυμίζει το δημοσίευμα. Αλλά ο καθαρισμός και η ανοικοδόμηση έχει μείνει μήνες πίσω, ενώ το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας δεν έχει εγκριθεί από τη Βουλή, σημειώνουν οι Financial Times.

«Στον δρόμο προς το Μάτι, μια μεγάλη ποσότητα κλαδιών και κομμένων κορμών δέντρων, ελλοχεύουν ως νέος κίνδυνος πυρκαγιάς. Θα πάρει τουλάχιστον άλλους 6 μήνες για ένα συμβόλαιο με εταιρεία για την απομάκρυνση, λένε ντόπιοι. “Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι. Αυτός ο τεράστιος σωρός κλαδιών είναι η βασική ανησυχία μας εξαιτίας της απειλής κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών”, λέει η Εμυ Κροκίδη, επικεφαλής του συντονιστικού των κατοίκων στο Μάτι» καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa