Περιφέρειες - Δήμοι Πολιτική

Για κατάργηση απλής αναλογικής και ψήφο στους ομογενείς μίλησε ο Λιβάνιος

Η κατάργηση της απλής αναλογικής, η ενίσχυση της αυτοτέλειας των δήμων, η αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και η δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ο υφυπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβάνιο αρχικός στόχος είναι η ριζική αναθεώρηση όλων των διαδικασιών ώστε «ο πολίτης να πάψει να είναι ο κλητήρας του κράτους». «Οφείλουμε να κάνουμε τη ζωή του πολίτη καλύτερη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεύτερος στόχος η κατανομή των αρμοδιοτήτων με βάση της αρχή της εγγύτητας στον πολίτη και μεταφορά των αντίστοιχων πόρων. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε τι πρέπει να κάνει το κράτος, τι οι περιφέρειες και τι οι δήμοι», σημείωσε ο υφυπουργός και διευκρίνισε ότι η θεσμική μεταρρύθμιση αποσκοπεί στον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων διακυβέρνησης με στόχο την τελική συνεργασία κεντρικής εξουσίας και περιφερειακής διακυβέρνησης.

Για τους δήμους ανέφερε ότι σκοπός είναι να αποκτήσουν ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο ο α’ και β’ βαθμός διακυβέρνησης.

Σημείωσε πως έχουν γίνει περίπου 1.000 νομοτεχνικές τροποποιήσεις στους τελευταίους νόμους. Για το λόγο αυτό σημείωσε ότι στο υπουργείο Εσωτερικών θα δημιουργηθούν ειδικοί διαδικτυακοί τύποι που θα κωδικοποιούν όλες τις διαδικασίες.

«Είμαι αντίθετος με την κομματική επιλογή» σημείωσε και μίλησε για κατάργηση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα. «Οι παρεμβάσεις θα ενισχύσουν τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου. Ο δήμαρχος δεν θα έχει υπερεξουσίες ούτε θα γίνει οιονεί δικτάτορας», πρόσθεσε.

Τέλος, ανέφερε ότι θα έρθει άμεσα σχέδιο νόμου για να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο τους οι Έλληνες του εξωτερικού. «Είμαστε η μόνη χώρα, μαζί με την Αλβανία, στην Ευρώπη που δεν παρέχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa