Κόσμος Σε πρώτο πλάνο

Για λογοκρισία κατηγορείται το Netflix – Η δολοφονία Κασόγκι και η απαίτηση της Σ. Αραβίας

Η απόφαση του Netflix να αποσύρει από την πλατφόρμα του επεισόδιο της σατιρικής εκπομπής που επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Τουρκία έχει προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις, όπως αναφέρει η εφημερίδα Financial Times.

Η γνωστή πλατφόρμα που διαθέτει πλούσιο πρόγραμμα σειρών απέσυρε επεισόδιο της εκπομπής «Patriot Act with Hasan Minhaj», στο οποίο ο εν λόγω Αμερικανός πολιτικός σχολιαστής και χιουμορίστας μιλούσε για τη δολοφονία του Κασόγκι και επέκρινε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, όπως και τη στρατιωτική επέμβαση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη.

«Τώρα είναι η ώρα να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία. Υπάρχουν άνθρωποι στη Σαουδική Αραβία που αγωνίζονται για πραγματικές μεταρρυθμίσεις αλλά ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν δεν είναι ένας από αυτούς», λέει μεταξύ άλλων ο Χασάν Μινάτζ σε αυτήν την εκπομπή.

Σύμφωνα με τους Times, το Netflix απέσυρε το επεισόδιο μετά από αίτημα της Σ. Αραβίας, επειδή το βίντεο αυτό παραβίαζε τον νόμο περί εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο. Η πλατφόρμα υπερασπίστηκε την απόφασή της, τονίζοντας ότι «στηρίζει την καλλιτεχνική ελευθερία σε όλον τον κόσμο» και ότι απέσυρε το συγκεκριμένο επεισόδιο από τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία της χώρας.

Η Κάρεν Άτια, η επιμελήτρια των άρθρων του Κασόγκι για την εφημερίδα Washington Post, χαρακτήρισε «σκανδαλώδη», την απόφαση της πλατφόρμας ενώ πολλοί χρήστες της, μέσω του Twitter, έκαναν λόγο για «λογοκρισία».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa