Άρθρα Θανάσης Παπαμιχαήλ

Για πρώτη φορά….

Για πρώτη φορά γένους θηλυκού Πρόεδρος Δημοκρατίας, με σημειολογία που έχει αναλυθεί εκτενέστερα όλες αυτές τις ημέρες, που ακολούθησαν του σίριαλ της ονοματολογίας. Με ομιλία «by heart», από καρδιάς, και όχι «by the book», η νέα Πρόεδρος, μετρημένη, σοβαρή, στιβαρή και με πολύ καλή ευφράδεια λόγου. Ακολούθησαν selfies με την Πρόεδρο. Καλή επιτυχία της ευχόμαστε.

Για πρώτη φορά ήρθαν σε καθημερινή παρέλαση στα κανάλια οι νέοι σταρ. Οι μετεωρολόγοι. Στα κατά τα αλλά, μαύρα μαντάτα των δελτίων ειδήσεων, ήρθαν να προστεθούν τα καιροτρομολαγνικά ρεπορτάζ για κακοκαιρίες με ονόματα «by the past». Το ότι είναι χειμώνας και πιθανόν να είναι φυσιολογικό και να βρέξει και να χιονίσει δεν παίζει ρόλο. Είναι το νέο πολικό ψύχος, που άλλοτε έρχεται από την Ουκρανία, άλλοτε από την Ιταλία και πάντα φέρνει αναστάτωση και τηλεθέαση στα κανάλια.

Για πρώτη φορά σε έρευνα κοινής γνώμης, οι ερωτώμενοι πολίτες «βλέπουν» θερμό επεισόδιο με τη γείτονα χώρα, σε ποσοστό άνω του 50% και δεν τρέχουν στα σούπερ μάρκετ να αδειάσουν τα ράφια από το χαρτί υγείας. Αλλοτινές εποχές, μια απλή αναφορά αρκούσε για να αδειάσουν τα ράφια από κονσέρβες, ζάχαρη και χαρτί υγείας. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.

Για πρώτη φορά η «κοπή της πίτας» κόστισε ακριβά στους πολιτικούς μας. Η «Διαύγεια», ο σύγχρονος… Αρτέμης Μάτσας, βγάζει στη φόρα τα ποσά που πρόκειται να δαπανηθούν για κάθε έξοδο, ακόμη και για την κοπή πίτας. Πάει και αυτό το πανηγυράκι!

Για πρώτη φορά είχαμε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές τόσο μεγάλη προσέλευση υποψηφίων. Εβδομήντα χιλιάδες υποψήφιοι δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι και οκτώ χιλιάδες υποψήφιοι περιφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι. Όλοι αυτοί είδαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κενό πολιτικής ή η απλή αναλογική, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, τους άνοιξε την όρεξη;

Για πρώτη φορά ευρήματα από δημοσκοπικές έρευνες αποδεικνύουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών «σκέπτονται εξ ιδίων», δηλαδή συλλογιέται με το δικό του μυαλό, και όχι από την προπαγάνδα των άλλων. Αποτέλεσμα, οι πολίτες αναλαμβάνουν το ρίσκο να ακολουθήσουν αυτά που οι ίδιοι και όχι όσα ΜΜΕ και προπαγανδιστικοί μηχανισμοί τούς προσφέρουν.

Για πρώτη φορά σε καθημερινή βάση έχουμε τόσες κλοπές, ληστείες σε καταστήματα, εμπρησμούς σε τράπεζες και εταιρείες, ακόμη και εκτελέσεις τύπου μαφίας. Ένα καθημερινό εκρηκτικό σκηνικό που, μαζί με τις καταλήψεις και ανακαταλήψεις κτιρίων, τρομοκρατεί τους πολίτες και το αίσθημα της ανασφάλειας χτυπάει «κόκκινο»!

Για πρώτη φορά ένα ολόκληρο έθνος παρακολουθεί σε λεπτομέρεια τις διπλωματικές εξελίξεις για τα εθνικά θέματα. Συμμετέχουμε στα δρώμενα, δίνουμε προσωπικές «λύσεις» σε ακανθώδη προβλήματα που χρειάζονται γνώσεις, εμπειρία, χρόνο και λεπτό χειρισμό, και αφαιρούμε από τους επαγγελματίες τη δυνατότητα να κάνουν τη δουλειά τους. Γίναμε οικονομολόγοι, διπλωμάτες, πολιτικοί του καναπέ. Είμαστε στην κερκίδα και κάνουμε τον προπονητή, τον σχολιαστή, τον ειδικό. Τα προβλήματα είναι δύσκολα, ας μην τα δυσκολεύουμε περισσότερο από την κερκίδα!

του Θανάση Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa