Οικονομία

Για ψήφο εμπιστοσύνης των αγορών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μιλούν τα μεγαλύτερα δίκτυα

Ως ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση της χώρας και της πολιτικής που ακολουθεί βλέπουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s.

Όπως γράφει το πρακτορείο Bloomberg, 16 μήνες μετά την τελευταία αναβάθμιση της Ελλάδας, ο οίκος επανέρχεται με νέα αναβάθμιση στην κατηγορία ΒΒ- από Β+ ενώ οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, από την εκλογή της τον Ιούλιο, η φίλα προσκείμενη προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει πετύχει να εξασφαλίσει την έγκριση των πιστωτών για τον προϋπολογισμό του 2020, ξεκλείδωσε την επένδυση του Ελληνικού και έλαβε το πράσινο φως της Κομισιόν στο φιλόδοξο σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων, με την ονομασία «Ηρακλής». Οι επενδυτές έχουν ανταποκριθεί στις εξελίξεις, σημειώνει και αναφέρεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων που είναι σε ιστορικό ναδίρ, ενώ «το χρηματιστήριο εμφανίζει κέρδη 42% από τις αρχές του έτους και η χώρα έχει καταφέρει ακόμη και να δανειστεί με αρνητικό επιτόκιο για τρεις ημέρες». «Η ανάκαμψη ωστόσο, δεν είναι προς το παρόν αρκετή για να σβήσει τον οικονομικό πόνο, που άρχισε πριν από μία δεκαετία όταν η Ελλάδα ήταν στο επίκεντρο της οικονομικής κρίσης». Το πρακτορείο επίσης θυμίζει ότι η Fitch Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση ΒΒ- τον Αύγουστο, ενώ η Moody’s αξιολογεί τη χώρα με Β1 – που είναι και η χαμηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των τριών οίκων.

Οι δημοσιονομικοί κίνδυνοι για την Ελλάδα έχουν μειωθεί σημειώνει το πρακτορείο Reuters, αναφερόμενο στην αναβάθμιση από την S&P. H Ελλάδα που το καλοκαίρι του 2015 είχε επιβάλει capital controls ανακοίνωσε την άρση τους τον περασμένο Αύγουστο και η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε τη σταθερή επιστροφή στη σταθερότητα μετά από τρία πακέτα διάσωσης που δόθηκαν από το 2010.

Στην προοπτική νέας αναβάθμισης μέσα στους επόμενους έξι μήνες εστιάζει το Associated Press, αναφερόμενο στην απόφαση του οίκου όχι μόνο να αναθεωρήσει την βαθμολογία του, αλλά και να διατηρήσει την θετική προοπτική. Θυμίζει ότι η Ελλάδα εξήλθε από τα μνημόνια πέρυσι, ύστερα από οχτώ χρόνια, και τους τελευταίους μήνες έχει δει το κόστος δανεισμού της στις αγορές να υποχωρεί αισθητά. Παρόλα αυτά σημειώνει και οι τρεις μεγάλοι οίκοι εξακολουθούν να την κρατούν έξω από την κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa