Οικονομία

Να παραμείνουν ως έχουν τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι

Να παραμείνουν τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως προβλέπεται στο ισχύον καθεστώς, ζητά η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει προχωρήσει σε επαρκή διαβούλευση σχετικά με την προωθημένη νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, η επιτροπή κάνει λόγο για «μονομερή διαβούλευση με την πλευρά των τραπεζών».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας υπερχρεωμένων προσώπων (Νόμος Κατσέλη, ν. 3869/2010) προσέφερε, μέχρι σήμερα, παρά τις όποιες μνημονιακού χαρακτήρα τροποποιήσεις που υπέστη, λυσιτελή προστασία σε οικονομικώς αδυνατούντα πρόσωπα και ανταποκρίθηκε στο εύλογο κοινωνικό αίτημα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Η προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας από την Κυβέρνηση δεν έχει τύχει επαρκούς θεσμικής διαβούλευσης, με την ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων. Η μονομερής διαβούλευση με την πλευρά των τραπεζών υπονομεύει την αντικειμενικότητα της νομοπαραγωγικής διαδικασίας, και θέτει εύλογα ερωτηματικά για το αποτέλεσμα αυτής.

Επί του ζητήματος προτείνονται τα ακόλουθα:

1. Να παραμείνουν τα όρια προστασίας όπως προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

2. Το νέο θεσμικό πλαίσιο δεν πρέπει να καταλαμβάνει εκκρεμείς υποθέσεις.

3. Όποιες διαφορές προκύπτουν μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών, υπό το νέο θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να επιλύονται είτε δικαστικά, με προσφυγή στον φυσικό δικαστή, είτε με προσφυγή σε διαιτητική επίλυση της διαφοράς»

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa