Οικονομία

Γιοχάνες Χαν: Η Ελλάδα μπορεί να χάσει 2 δις ευρώ σε κονδύλια εξαιτίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Καμπανάκι χτυπά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, σχετικά με τον κίνδυνο η Ελλάδα να χάσει κονδύλια 2 δις ευρώ εξαιτίας των χειρισμών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος  απευθυνόμενος στο υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει τους πέντε τομείς και έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Real News ο κ. Χαν ενημερώνει ότι εξαιτίας της κακής διαχείρισης από την προηγούμενη κυβέρνηση  αυτά τα χρήματα θα χαθούν.

Στην επιστολή του γράφει χαρακτηριστικά πως «Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας ορισμένες σκέψεις αναφορικά με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και τις προετοιμασίες για την επόμενη, 2021-2027. Η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες με την καλύτερη απόδοση στην εφαρμογή των συγχρηματοδοτούμενων επιχειρησιακών προγραμμάτων. Φοβάμαι ότι η Ελλάδα χάνει αυτήν τη δυναμική(…) Η επιβράδυνση στην αξιοποίηση των κονδυλίων οφείλεται σε μια σειρά θεμάτων. Έργα που ξεκίνησαν νωρίς στην προγραμματική περίοδο ή είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη περίοδο παρείχαν σημαντικές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, οι οποίες όμως πλέον δεν υπάρχουν. Από την άλλη, νέα έργα καθυστερούν να φτάσουν στη φάση υλοποίησής τους. Συνεπώς, η επιτυχής συνέχιση και η κατάληξη των εγχειρημάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη απαιτούν έναν αριθμό επειγουσών δράσεων τους επόμενους μήνες».

Οι καθυστερήσεις

Όπως επισημαίνει ο κ. Χαν καθυστερήσεις στην υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ», τη λανθασμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων, την αποτυχία υλοποίησης έργων για την ψηφιακή μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και για τις μεταφορές των εμπορευμάτων. Επίσης αναφέρει και τις μεγάλες εκπτώσεις με τις οποίες κατασκευαστικές εταιρείες κερδίζουν τους διαγωνισμούς για τα έργα στην Ελλάδα.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER