Εκλογές 2019 Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Γιώργος Βουλγαράκης στο «Π»: Δήμαρχος με φόρμα εργασίας, όχι με κομματικό κοστούμι!

Τους λόγους «μεταπήδησής» του από την κεντρική πολιτική σκηνή στον αυτοδιοικητικό «στίβο» εξήγησε, μιλώντας στο «Π», ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Βουλγαράκης.

«Ο δήμαρχος της Αθήνας δεν πρέπει να φορά το κομματικό κοστούμι», τονίζει συγκεκριμένα. Επίσης ο κ. Βουλγαράκης εξαπέλυσε «πυρά» κατά ανθυποψηφίων του, επισημαίνοντας πως «είναι τουλάχιστον εξωφρενικό και προσβλητικό για τους Αθηναίους να βλέπουν τους πρωτεργάτες της καταστροφικής πολιτικής του κ. Καμίνη να εντάσσονται στα ψηφοδέλτια των κ.κ. Μπακογιάννη και Γερουλάνου».

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να επανέλθετε στο πολιτικό προσκήνιο διεκδικώντας τον Δήμο Αθηναίων, μεταπηδώντας ουσιαστικά από την κεντρική πολιτική σκηνή στον αυτοδιοικητικό «στίβο»;

Την πολιτική μου διαδρομή πάντοτε ο Δήμος της Αθήνας την καθόριζε και ως βουλευτής της Α΄ Αθηνών αλλά και ως πρόθεση διεκδίκησης της Δημαρχίας, αυτό είναι γνωστό. Πιστεύω πως η Αυτοδιοίκηση περισσότερο από ποτέ άλλοτε είναι ένα πεδίο που δίνει τις δυνατότητες σε έναν πολιτικό να παράξει έργο, αν πραγματικά το επιθυμεί.

Έχοντας ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες μου στην κεντρική πολιτική σκηνή, με την ωριμότητα της πολιτικής εμπειρίας, τα μαθήματα από την κρίση, τον αναστοχασμό από την ανελέητη και άδικη όπως αποδείχτηκε επίθεση που δέχθηκα, θέλω να αφοσιωθώ και να είμαι χρήσιμος στην πόλη μου. Αυτή είναι η πολιτική μου φιλοδοξία και αυτό είναι το νήμα που τη συνδέει με την Αθήνα.

Πιστεύετε ότι αυτή σας η επιλογή έρχεται σε σύγκρουση με το κόμμα της ΝΔ;

Ο δήμαρχος της Αθήνας δεν πρέπει να φορά το κομματικό κοστούμι, το οποίο τον περιορίζει και δεν τον κάνει ευέλικτο. Η Αθήνα αυτήν τη στιγμή χρειάζεται δήμαρχο με φόρμα εργασίας. Να πέφτει στη μάχη, να δίνει λύσεις, να τρέχει ο ίδιος όπου είναι απαραίτητο, να έχει καθημερινή επαφή με τους πολίτες. Αυτό αξίζει στην Αθήνα.

Το ζήτημα των Εξαρχείων το διαχειριστήκατε ως υπουργός Δημόσιας Τάξης. Με ποιους τρόπους μπορείτε να το αντιμετωπίσετε ως Δημοτική Αρχή;

Η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα πρόβλημα της Αθήνας. Είναι προϋπόθεση ελευθερίας και δημιουργίας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αναπλάσεις έργων και για άλλα μεγαλόπνοα σχέδια αν δεν εξασφαλίσουμε μια πόλη ασφαλή για τους πολίτες. Από εκεί θα ξεκινήσουμε. Η πρώτη απόφαση που θα λάβει το νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θα είναι μια δέσμευση, ένας μεγάλος στόχος: Να γίνει η Αθήνα η ασφαλέστερη πρωτεύουσα του κόσμου. Ενεργητικές πολιτικές αποτροπής, ενίσχυση του ρόλου της Δημοτικής Αστυνομίας, ουσιαστική συνεργασία με την Αστυνομία και για τον σχεδιασμό της αντεγκληματικής πολιτικής και για την εφαρμογή της με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δημοτών και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις οικονομικής αναζωογόνησης των γειτονιών περιγράφουν τα πεδία δράσης του δήμου.

Στο ζήτημα των Εξαρχείων, με τα χρόνια η Πολιτεία και μέρος της κοινωνίας δείχνουν να έχουν συμβιβαστεί με τη μη κανονικότητα και την εγκληματικότητα. Κι αυτό είναι και επικίνδυνο και άδικο για τους κατοίκους. Πέρα από όσα προανέφερα, χρειάζεται να ξαναζωντανέψουμε τα Εξάρχεια, με επιστροφή των φοιτητών, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα δικαιώματα των κατοίκων αλλά και με αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των κανόνων συμβίωσης. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες της Αθήνας σήμερα; Τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα; Ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αθήνας, που πρέπει να αναδειχθούν;

Η Αθήνα είναι μια πόλη ανασφαλής, βρόμικη, σκοτεινή, με κακοποιημένους ή απροσπέλαστους δημόσιους χώρους, με απουσία πρασίνου, ακαλαίσθητη και αφρόντιστη σε πολλές γωνιές της. Αδιάβατη και εχθρική για τους πολίτες της και τους επισκέπτες της. Η ιστορία της, το φως της, οι μοναδικές γειτονιές της, η αστείρευτη δημιουργικότητα των ανθρώπων της ακόμη και στις πιο δύσκολες και αντίξοες συνθήκες, είναι η δύναμη και ο τρόπος για να ξαναλάμψει η Αθήνα μας ως πόλη που χαίρονται να την ζουν οι κάτοικοί της, που επιθυμούν να σπουδάσουν, να δουλέψουν και να επενδύσουν σε αυτήν, που θέλουν να την επισκέπτονται από όλο τον κόσμο για τον πολιτισμό, τις ομορφιές της και τις αναπτυξιακές της ευκαιρίες. Μια πραγματική μητρόπολη του κόσμου, όπως πρέπει να είναι η Αθήνα.

Πώς θα μπορέσετε να διαχειριστείτε, ως Δημοτική Αρχή, ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τα «λουκέτα» και ο τομέας της καθαριότητας;

Όταν η εικόνα της πόλης δίνει την αίσθηση της εγκατάλειψης και ότι δεν τηρούνται οι κανόνες, με την ανασφάλεια που θεριεύει, το παρεμπόριο που στραγγαλίζει τις επιχειρήσεις, την ελλιπέστατη καθαριότητα, τη δυσκολία στις μετακινήσεις, όταν νιώθουμε ξένοι και παρατημένοι στις γειτονιές μας, δεν είναι ανεκτή καμία δικαιολογία.

Το ίδιο θα σας πω και για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, να τηρούνται οι κανόνες. Πολλά κομμάτια αυτού του «παζλ» πρέπει να ξαναμπούν στο τραπέζι και να δούμε πού και πώς θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα ώστε και οι Αθηναίοι να μη νιώθουν ξένοι στην πόλη τους αλλά και οι μετανάστες να εντάσσονται ομαλά στην κοινωνία μας. Αμηχανία, ανομία και γκέτο δεν μπορεί να είναι η προοπτική της Αθήνας μας.

Πώς κρίνετε τη θητεία Καμίνη αλλά και θητείες των Δημοτικών Αρχών που προέρχονται από το κόμμα το οποίο υπηρετήσατε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο για χρόνια;

Η δημαρχία Καμίνη υπήρξε, δυστυχώς, η χειρότερη περίοδος για τον δήμο, στη χειρότερη περίοδο για τη χώρα. Η διαρκής απουσία της έχει τα θλιβερά σημάδια της σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Αρκεί μια βόλτα να κάνει κάποιος για να καταλάβει, να δει, να νιώσει, να ακούσει και να μυρίσει ακόμη τι επέφερε στην πόλη η απερχόμενη Δημοτική Αρχή.

Και είναι τουλάχιστον εξωφρενικό και προσβλητικό για τους Αθηναίους να βλέπουν τους πρωτεργάτες της καταστροφικής πολιτικής του κ. Καμίνη να εντάσσονται στα ψηφοδέλτια των κ.κ. Μπακογιάνη και Γερουλάνου. Για να συνεχίσουν τα ίδια;

Τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, όπως έλλειψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού και παθογένειες στο Δημόσιο, θα αποτελέσουν «τροχοπέδη» στην υλοποίηση του προγράμματός σας την επόμενη μέρα;

Δεν παραγνωρίζω τις δυσκολίες. Όμως αισθάνομαι πως στην Αθήνα η επινοητικότητα εξαντλείται στην ανεύρεση δικαιολογιών για να μην αλλάζουν τα πράγματα. Τα έχω ξανακούσει όλα αυτά για το αν μπορεί η Ελλάδα να διοργανώσει ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες, αν γίνεται να αποκτήσουμε σύγχρονο Μουσείο στην Ακρόπολη, αν μπορεί το Λιμάνι του Πειραιά να προσελκύσει επενδύσεις…

Οι Αθηναίοι έχουν κουραστεί από ανάλογες τοποθετήσεις και εγώ δεν πρόκειται να τις υιοθετήσω. Ξέρω πως και με ποιον τρόπο θα κάνω τη δουλειά για να είμαι αποτελεσματικός δήμαρχος, και αυτό σκοπεύω να κάνω.

Περιγράψτε μας την «ανθρωπογεωγραφία» της παράταξή σας, την οποία παρουσιάσατε…

Το μοναδικό μου κριτήριο ήταν να αναζητήσω και να βρω ανθρώπους που γνωρίζουν την Αθήνα και είναι αποφασισμένοι να κινητοποιηθούν για χάρη της. Αυτό που μας ενώνει με τους ανθρώπους του συνδυασμού μας «Αθήνα και πάλι Αθήνα» είναι η βαθιά μας αγάπη για την πόλη όπου γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, δουλεύουμε και ζούμε.

Το νέο εκλογικό σύστημα, της απλής αναλογικής, «εμπνέει» συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις. Όπως έχει διαμορφωθεί το «τοπίο», πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια και με ποιους υποψηφίους;

Τα προβλήματα και η καθημερινότητα των πολιτών είναι που επιβάλλουν συνεργασίες και προγραμματικές συγκλίσεις. Αν κάτι θα έπρεπε να μας έχει διδάξει η κρίση, είναι πως κάθε φορά που αναβάλλουμε μια λύση, το κόστος αυξάνεται και το πληρώνουν ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι. Ούτε η Αθήνα ούτε οι Αθηναίοι αντέχουν άλλες καθυστερήσεις στο όνομα κομματικών εγωισμών.

Θα συνεργάζομαι την επόμενη ημέρα και θα προωθώ κάθε συγκεκριμένη λύση που αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα της πόλης.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa