Συνεντεύξεις

Γιώργος Γεωργαντάς στο «Π»: «Απαλλάσσουμε το Δημόσιο από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις»

Την εκτίμηση ότι οι πολίτες θα δουν διαφορές στην καθημερινότητά τους μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης κάνει, μιλώντας στο «Π», ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για την απλούστευση διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς. Τονίζει ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν απλουστευθεί πολλές αδειοδοτικές διαδικασίες, ενώ υπογραμμίζει ότι πλέον το υπουργείο θα έχει πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα του Δημοσίου, πλην των διαβαθμισμένων. Υπογραμμίζει, δε, ότι ο τελικός στόχος είναι οι φορείς του Δημοσίου να επικοινωνούν και να συνεργάζονται σε μια κοινή πλατφόρμα δεδομένων.

 

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με γρήγορο τέμπο, τόσο ως προς τα νομοθετήματα όσο και ως προς τις τροχιοδεικτικές κινήσεις. Το ερώτημα είναι: θα καταφέρει να το διατηρήσει και το επόμενο διάστημα ή είναι απλώς μια καλή αρχή;

Oι πρώτες εβδομάδες της κυβέρνησης αποκαλύπτουν την πραγματική πρόθεση του πρωθυπουργού να υλοποιήσει κάθε πτυχή των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Ανάμεσα σε αυτές, η πρώτη αφορούσε τη δημιουργία ενός κράτους αποτελεσματικού, που θα ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των πολιτών και θα λειτουργεί με προγραμματισμό και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δρουν με γνώμονα δύο αρχές, τη στοχοθεσία και την άμεση εκτέλεση, πράγμα που φάνηκε όχι μόνο από τα πολύ καλά σχεδιασμένα νομοθετήματα τα οποία γρήγορα ήρθαν προς ψήφιση, αλλά και από τη στελέχωση των γενικών γραμματειών και της πυραμίδας της Δημόσιας Διοίκησης εν γένει.

Μια διαδικασία που στο παρελθόν έπαιρνε αρκετές εβδομάδες, αν όχι μήνες, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έναν μήνα. Όλα αυτά είναι δείγματα γραφής μιας νέας συνθήκης, που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρνει στα ελληνικά πολιτικά πράγματα: την καλά σχεδιασμένη διακυβέρνηση, που βασίζεται στη μελέτη, στην οργάνωση και τη γρήγορη εκτέλεση όλων των μέτρων, τα οποία εγγυώνται ότι το κράτος και η διοίκηση λειτουργούν αποτελεσματικά και με διαφάνεια, προς όφελος των πολιτών.

 

Πολλοί εκλαμβάνουν τους γρήγορους ρυθμούς ως μια προσπάθεια να «χτιστεί» κεφάλαιο αξιοπιστίας. Εκτιμάτε ότι η συζήτηση για τα πλεονάσματα μπορεί να ανοίξει ακόμη και το 2020;

 

Είναι αλήθεια ότι το κεφάλαιο της αξιοπιστίας είναι αναγκαία προϋπόθεση για κάθε προσπάθεια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα, αλλά και της επιδιωκόμενης ελάφρυνσης των δύσκολων των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, όλα τα διεθνή δεδομένα αποδεικνύουν ένα πράγμα: ότι η Ελλάδα, επιτέλους, σταματά να είναι ο «ασθενής της Ευρώπης», σταματά να είναι η χώρα «παρίας», που μας κληροδότησε η διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα γίνεται ένας διεθνώς αξιόπιστος εταίρος. Τις προάλλες δανειστήκαμε 2,5 δισ. ευρώ, με επταετές ομόλογο, με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%. Στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας της προηγούμενης Τετάρτης, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,095%, από 0,23% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία της 10ης Ιουλίου. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 812.500.000 ευρώ, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 1,59 φορές.

 

Η σημαντική μείωση των επιτοκίων δανεισμού και όλα τα στοιχεία εν γένει δείχνουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών στις δημοσιονομικές δυνατότητες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έχοντας αυτά υπ’ όψιν και δεδομένων των μεταρρυθμίσεων που ήδη αρχίζουν να υλοποιούνται και θα δημιουργήσουν ανάπτυξη 3%-4%, πιστεύω ότι θα πετύχουμε άμεσα τη μείωση των στόχων για πρωτογενές πλεόνασμα κάτω του 3,5% του ΑΕΠ.

 

 

Θα πετύχει το μείγμα πολιτικών και τεχνοκρατών που έχει διαμορφώσει ο πρωθυπουργός στα υπουργεία ή μπορεί να προκύψει ζήτημα ισορροπιών;

 

Ο πρωθυπουργός συγκρότησε ένα απόλυτα ισορροπημένο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο αξιοποιεί δοκιμασμένα πολιτικά στελέχη, έμπειρους κοινοβουλευτικούς, νέα, ικανά στελέχη, ανθρώπους της έρευνας, της αγοράς και της κοινωνίας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνδυάζει την εμπειρία με την ανανέωση, την επιστημονική εξειδίκευση με την κοινοβουλευτική επάρκεια, την επιχειρηματική συμβολή με την πολιτική εγγύηση. Είναι ένα δομημένο σχήμα, με πρόσωπα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Ένα σχήμα το οποίο, εν τέλει, εγγυάται την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης και την είσοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα του 21ου αιώνα. Σας βεβαιώνω ότι το μείγμα αυτό έχει πετύχει απόλυτα στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με τους δύο άξιους συναδέλφους μου, οι οποίοι δεν είναι κοινοβουλευτικά πρόσωπα.

 

Είστε αρμόδιος για την απλούστευση των διαδικασιών στο Δημόσιο. Υπάρχει μια απλή ερώτηση: πότε, επιτέλους, ο πολίτης δεν θα νιώθει «μπαλάκι», πηγαίνοντας από υπηρεσία σε υπηρεσία για να κάνει τη δουλειά του;

 

Αυτή τη στιγμή, είμαστε στο στάδιο καταγραφής όλων των πράξεων της διοίκησης που αφορούν τον πολίτη σε όλες του τις ιδιότητες ‒ως επαγγελματία, ως επιχειρηματία, ως οικογενειάρχη, αλλά και ως ασφαλισμένο‒, προκειμένου να αποκτήσουμε μια καθαρή εικόνα του όγκου των συναλλαγών του με το κράτος. Πολύ σύντομα, με την υποστήριξη εξειδικευμένων συμβούλων, αλλά και έπειτα από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, θα επιχειρήσουμε συντονισμένα να απλουστεύσουμε τις διαδικασίες αυτές, καταργώντας όσες έχουν τον χαρακτήρα επικάλυψης ή όσες αξιολογηθούν ως περιττές. Με αυτά τα δεδομένα, πιστεύω ότι έως το τέλος του χρόνου θα καταφέρουμε να απλουστεύσουμε πολλές από τις διαδικασίες αδειοδότησης των διαφόρων υπουργείων και να συντομεύσουμε τον χρόνο ανταπόκρισης της διοίκησης στα «γεγονότα ζωής». Με λίγα λόγια, οι πολίτες θα αρχίσουν να βλέπουν διαφορά στην καθημερινότητά τους, με την επίτευξη των βραχυπρόθεσμων στόχων μας, μέσα στο πρώτο εξάμηνο.

 

 

Επεξεργάζεστε σχέδια για την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, πώς θα δρομολογηθεί η επικοινωνία των επιμέρους συστημάτων και μητρώων μεταξύ τους;

 

Έχουμε ως βάση το αξίωμα ότι το κράτος είναι ένα, μια ενιαία δομή, άρα θα πρέπει να υπάρχει διαλειτουργικότητα, δηλαδή η μία κρατική υπηρεσία με την άλλη να έχουν την εσωτερική επικοινωνία και συντονισμό που απαιτούνται για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης. Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης γίνεται «συνδιαχειριστής» των δεδομένων του δημόσιου τομέα, πλην των διαβαθμισμένων. Έτσι, θα δημιουργήσουμε μια κεντρική ψηφιακή πύλη, όπου καθένας, είτε από τον προσωπικό του υπολογιστή είτε από το ΚΕΠ, θα μπορεί να αντλεί όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τις προσωπικές και τις επαγγελματικές του συναλλαγές με το Δημόσιο.

 

 

Θα είναι σύντομα εφικτό ο πολίτης να κάνει αρκετά πράγματα, π.χ. να εκδίδει ένα πιστοποιητικό από το κινητό του, όπως έγινε με το TAXIS; Ρεαλιστικά, πότε θα κάνουμε τα βήματα προς ένα e-κράτος;

 

Για πρώτη φορά υπάρχει ένα υπουργείο με αυτή τη μορφή και με αυτές τις αρμοδιότητες. Επίσης, για πρώτη φορά υπάρχει υφυπουργός αρμόδιος αποκλειστικά για την απλούστευση των διαδικασιών. Στόχος μας είναι να απαλλάξουμε τη Δημόσια Διοίκηση από τις θεσμικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος. Ρεαλιστικά βήματα προς ένα e-κράτος έγιναν, σε όλα τα επίπεδα, ήδη με την ψήφιση των δύο νομοσχεδίων, του επιτελικού κράτους και του διυπουργικού. Όσον αφορά τον πυρήνα των αρμοδιοτήτων μου, δηλαδή την απλούστευση των διαδικασιών, μπαίνει οριστικά τέλος σε φαινόμενα κακοδιοίκησης, προερχόμενα από την πολυνομία, ενώ τίθενται οι βάσεις για την επίτευξη του τελικού μας στόχου: ενός κράτους, του οποίου οι φορείς θα επικοινωνούν και θα συνεργάζονται σε μια κοινή πλατφόρμα δεδομένων, άμεσα και ταχύτατα, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά τους πολίτες.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa