Άρθρα

Γιώργος Κατρούγκαλος στο «Π»: Τροπολογία «ομολογία»

Η πρόσφατη, αντισυνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης για τις Επιτροπές Λοιμωξιολόγων δεν είναι η πρώτη της κυβέρνησης που προβλέπει ασυλία ιδιωτών από ποινική δίωξη. Προηγήθηκαν άλλες αντισυνταγματικές ρυθμίσεις για τα στελέχη των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Συγκεκριμένα, τα στελέχη των τραπεζών θα διώκονται πλέον μόνον κατ’ έγκληση (μήνυση) και μόνο με τη σχετική συναίνεση της τράπεζας, στην οποία εργάζονται. Πρόσφατα η ρύθμιση αυτή επεκτάθηκε και στα στελέχη του ΤΧΣ, ώστε να μην είναι δυνατός ο έλεγχος πράξεων ή παραλείψεων σχετικών με τις τράπεζες. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν σαφή λογική και στόχευση: Να μην επιτρέψουν τον έλεγχο περιπτώσεων διαπλοκής σε βάρος του Δημοσίου και υπέρ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι θεωρητικός. Νωπό είναι το σκάνδαλο της ληστείας των συμφερόντων του Δημοσίου από την Τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία έχει την τελευταία δεκαετία λάβει κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο. Η Διοίκηση όμως της Τράπεζας, με την ανοχή της Διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητάς, με αύξηση κεφαλαίου, διέγραψε ουσιαστικά αυτά τα 16 δισ. ευρώ και οδηγεί την τράπεζα στα χέρια άγνωστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής.

Οι ρυθμίσεις αυτές είναι αντισυνταγματικές, αφενός γιατί εισάγουν ανεπίτρεπτη εξαίρεση από τον γενικό κανόνα της ισονομίας, που αποτελεί ουσιώδη συνιστώσα του κράτους δικαίου. Αφετέρου, δεδομένου ότι εισάγουν ουσιαστικά μια προληπτική αμνηστία, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τη διάταξη του άρθρου 47 παρ. 3 του Συντάγματος, που επιτρέπουν τη χορήγηση αμνηστίας μόνο για πολιτικά εγκλήματα και με νόμο που απαιτεί ειδική πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Παρά το κοινό στίγμα αντισυνταγματικότητας, υπάρχει μια ουσιώδης διαφορά μεταξύ των ρυθμίσεων αυτών υπέρ της διαπλοκής και της πρόσφατης για τους λοιμωξιολόγους: ο σκοπός της τελευταίας δεν είναι η προστασία των επιστημόνων, αλλά της ίδιας της κυβέρνησης. Για τον σκοπό αυτόν δεν προβλέπει απλώς, όπως οι προαναφερθείσες, ότι τα μέλη των Επιτροπών δεν ευθύνονται και δεν διώκονται, αλλά και ότι δεν εξετάζονται για τη γνώμη που έχουν διατυπώσει. Το ανεύθυνο για γνώμη είναι αυτονόητο και δεν χρειαζόταν ειδική νομική ρύθμιση, γιατί, κατά την πάγια νομολογία, ευθύνη φέρουν κυρίως τα αποφασιστικά όργανα.

Η ρύθμιση για την απαγόρευση εξέτασης σκοπεύει να καθιερώσει μία ιδιότυπη ομερτά, που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να «ρίχνει» στην Επιτροπή ευθύνες που της ανήκουν αποκλειστικά. Η προσπάθεια της κυβέρνησης αυτή, να κρατήσει στο σκοτάδι τις θέσεις της Επιτροπής, δεν είναι νέα. Πεισματικά αρνείται να δημοσιοποιήσει τα Πρακτικά της, ακόμη και να τα θέσει υπόψη της Βουλής, στην οποία έχουν προσαχθεί στο παρελθόν μέχρι και απόρρητα, για λόγους εθνικής ασφαλείας, έγγραφα.

Η τροπολογία, συνεπώς, αποτελεί πλήρη ομολογία ότι η κυβέρνηση έχει κάτι να κρύψει. Θυμίζω, άλλωστε, ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που μέλη των επιτροπών έχουν «αδειάσει» κυβερνητικούς ισχυρισμούς ως προς την πατρότητα μέτρων ή την ανυπαρξία έγκρισής τους. Σταχυολογώ ενδεικτικά: στις 04/12/2020, μέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς μέτρα και απλά το ανακοίνωσε στην Επιτροπή. Άλλο μέλος ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις 16/11/2020 ότι η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων δεν εισηγήθηκε να απαγορευθούν οι συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων και ειδικότερα τις παραμονές του Πολυτεχνείου.

Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας-Πνευµονολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του «Ευαγγελισμού» κ. Σπύρος Ζακυνθινός, ο οποίος από τον Ιούλιο 2020 απείχε από τις εργασίες της επιτροπής των ειδικών, έχει επώνυμα καταγγείλει ότι η εργαλειοποίηση των επιστημόνων από την κυβέρνηση ήταν η αιτία της αποχής του. Ξεκαθάρισε ότι για το δεύτερο κύμα «χωρίς αμφιβολία ευθύνεται ο τουρισμός», ενώ χαρακτήρισε προσβλητική την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της Επιτροπής. Επεσήμανε μάλιστα ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί το δεύτερο lockdown, «αν κάναμε αυτά που έπρεπε μετά το πρώτο».

Όπως πολύ σωστά υπογράμμισε σε πρόσφατη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας, η αντισυνταγματική και ανήθικη αυτή τροπολογία «προσβάλλει τους επιστήμονες και διαλύει την όποια εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας έχει απομείνει απέναντι στην επιστημονική κοινότητα. […] «Η ασυλία αφορά τα κυβερνητικά στελέχη και τους συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη που απαρτίζουν τις Επιτροπές, που μαζί με υπουργούς συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις προς την κατεύθυνση προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων. […] Οι ευθύνες όμως που βαραίνουν τον κ. Μητσοτάκη είναι πρωτίστως ηθικές. Και από αυτές, καμία ασυλία δεν θα τον γλιτώσει».

του Γιώργου Κατρούγκαλου

Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa