Πολιτική Συνεντεύξεις

Γιώργος Κρεμλής στο «Π»: Δημοψήφισμα οι ευρωεκλογές

«Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη», υπογραμμίζει, μιλώντας στο «Π» και περιγράφοντας το διακύβευμα της ευρωκάλπης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ και διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής. Τονίζει, βεβαίως, ότι οι εκλογές έχουν δημοψηφισματικά χαρακτηριστικά, αλλά προσθέτει ότι η ΝΔ είναι η μόνη που θέτει τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές στη σωστή της βάση και αναδεικνύει τα οφέλη από τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, τόσο η προεκλογική συζήτηση φαίνεται να απομακρύνεται από τα θέματα της Ευρώπης και να επικεντρώνεται στα εσωτερικά θέματα, και μάλιστα μέσα σε κλίμα ακραίας πόλωσης. Σας προβληματίζει αυτό;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ευρωεκλογές έχουν αποκτήσει σχεδόν δημοψηφισματικό χαρακτήρα στη χώρα μας. Κι αυτό είναι απολύτως κατανοητό, καθώς έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που οι Έλληνες εκφράστηκαν με την ψήφο τους σε εκλογές και στο διάστημα αυτό έχει συσσωρευθεί μεγάλη δυσαρέσκεια –αν όχι οργή– των συμπολιτών μας για τον αήθη τρόπο διακυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα και τους συνεταίρους του. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι ευθύνη των κομμάτων να θέσουν το διακύβευμα των ευρωεκλογών στη σωστή, στην πραγματική του βάση. Και επιτρέψτε μου να πω ότι η ΝΔ, η μεγάλη παράταξη που εγγυήθηκε την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια αλλά και η δύναμη που με την αταλάντευτη στάση της βοήθησε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι η μόνη που και πάλι βάζει τη συζήτηση για τις ευρωεκλογές σε σωστή βάση. Να σας θυμίσω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, στο Ζάππειο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν δίπλα στον Mάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, στην επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας του, μιλώντας για το διακύβευμα των ευρωεκλογών, την ώρα που ο κ. Τσίπρας διευθετούσε υποχρεώσεις έναντι διάφορων προθύμων να τον κρατήσουν στην εξουσία για λίγους ακόμα μήνες, με οποιοδήποτε κόστος –κυρίως για την Ελλάδα και τους Έλληνες…

Ποιο είναι τελικά αυτό το διακύβευμα;

Ποια Ευρώπη θέλουμε και πώς οραματιζόμαστε τη θέση της χώρας μας μέσα σε αυτήν. Σήμερα, με νωπά τα διδάγματα από την κρίση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, αλλά και με έντονη την πίεση από τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως το Brexit και την ενίσχυση του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού, είναι η κρίσιμη ώρα οι Έλληνες και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες να απαντήσουμε αν θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη ή ένα κλάσμα της, με ευρω-απαισιοδοξία, φυγόκεντρες δυνάμεις και εθνικιστικές και λαϊκιστικές αντιλήψεις.

Και πώς απαντάτε σε αυτό;

Ξεκάθαρα: Θέλουμε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη! Η απάντηση στον ευρωσκεπτικισμό και στις ακραίες φωνές είναι μία ολοκληρωμένη και πιο λειτουργική Ένωση, η οποία θα εγγυάται τα εξωτερικά σύνορα, θα είναι αλληλέγγυα προς τα κράτη-μέλη, θα δημιουργήσει κοινή πολιτική άμυνας, ενέργειας και μετανάστευσης, προϋποθέσεις οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, πολιτική νησιωτικότητας και βέβαια προϋποθέσεις ανάπτυξης για όλους. Αυτό πιστεύουμε ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ως ΝΔ, αλλά κι εγώ προσωπικά ως ευρωπαϊστής, και αυτή την πολιτική μάχη θα δώσουμε στις 26 Μαΐου, με καθαρούς όρους, λέγοντας την αλήθεια στους πολίτες και αναδεικνύοντας τα πολύ σημαντικά οφέλη για όλους από τη συμμετοχή μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και τώρα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε τη γνώση για να τα καταφέρουμε!

Ποιες θα είναι οι δικές σας προτεραιότητες, εφόσον εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Πρέπει να γνωρίζετε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νομοθετεί πλέον με δεσμευτικό τρόπο για όλους, ψηφίζει τον προϋπολογισμό της Ένωσης και ελέγχει πολιτικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Γι’ αυτό, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαίες για κάθε ευρωβουλευτή οι βαθιές γνώσεις του ευρωπαϊκού «γίγνεσθαι», οι διεθνείς διασυνδέσεις, η διαπραγματευτική ικανότητα και η άριστη γνώση των ξένων γλωσσών, που είναι απαραίτητες στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι δικές μου προτεραιότητες θα είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη, η ανάδειξη της κυκλικής οικονομίας ως νέου οικονομικού μοντέλου, η ορθολογική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, η καταπολέμηση της ανεργίας και του brain drain μέσα από την ανάπτυξη, η αποτροπή του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας μας και η μετατροπή της νησιωτικότητας σε στρατηγικό πλεονέκτημα. Αυτοί είναι οι άξονες γύρω από τους οποίους θα στρέφονται οι πρωτοβουλίες μου για μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη, με ισχυρότερα και δυναμικότερα στοιχεία πολιτικής ενοποίησης.

Πιστεύω ότι η ακαδημαϊκή και επαγγελματική πορεία μου, καθώς και οι πολιτικές θέσεις και προτάσεις μου, δείχνουν ότι η γνώση και η αξιοκρατία αποτελούν τις αξίες πάνω στις οποίες πολιτεύομαι. Αυτοί είναι, κατά τη γνώμη μου, οι δύο πυλώνες πάνω στους οποίους οφείλουμε να στηρίξουμε τη νέα Ελλάδα και την Ευρώπη του αύριο.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa