Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Γιώργος Μαρκόπουλος στο «Π»: Αν πέσει η Αυτοδιοίκηση, θα καταρρεύσει και το κράτος

«Αν πέσει η Αυτοδιοίκηση, θα πέσει το κράτος!» τονίζει, μιλώντας στο «Π», ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, της μεγαλύτερης ΠΕΔ της χώρας, αλλά και δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος. Ο κ. Μαρκόπουλος σε καθημερινή βάση συνομιλεί με «τα υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει σημαντικά εφόδια απέναντι σε αυτό που αντιμετωπίζουμε».

Η χώρα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με την πανδημία του κορονοϊού. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στην ανάσχεση της κρίσης και στην κοινωνική συνοχή; Με ποιον τρόπο;

Πρώτα απ’ όλα, κ. Λαιμέ, θέλω να ευχαριστήσω την εφημερίδα σας για τη φιλοξενία και για το ενδιαφέρον σας να αναδεικνύετε πάντα τη σκληρή δουλειά που κάνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχετε απόλυτο δίκιο, ζούμε καταστάσεις πρωτόγνωρες, που τις βλέπαμε μόνο στις ταινίες που τις χαρακτηρίζαμε «επιστημονικής φαντασίας». Να όμως που ήρθε η πραγματικότητα να μας ρίξει σε αυτήν τη μάχη – και μάλιστα μια μάχη εναντίον ενός εχθρού αόρατου. Η Αυτοδιοίκηση ασφαλώς και μπορεί να συμβάλει καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια. Και είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις που το κάνει. Αυτή είναι άλλωστε η δουλειά μας, να είμαστε κοντά στους πολίτες και στις τοπικές κοινωνίες μας. Αν δεν το κάνουμε τώρα, στα δύσκολα, πότε θα το κάνουμε; Και τα εργαλεία που έχει στα χέρια του ένας δήμαρχος για να βοηθήσει ουσιαστικά σε αυτή την κατάσταση, είναι πολλά. Μπορώ να σας αναφέρω ενδεικτικά, όχι μόνο από την εμπειρία τού τι κάνουμε στο Γαλάτσι αλλά και σε όλη την Αττική ως ΠΕΔΑ, αλλά και από τη συνεργασία μου με συναδέλφους σε όλη τη χώρα:

Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να αυξάνονται τα δρομολόγια αποκομιδής απορριμμάτων, ώστε να μην αποτελούν εστίες μόλυνσης. Οι υπάλληλοι της καθαριότητας είναι και αυτοί με τον δικό τους τρόπο ήρωες της διπλανής πόρτας! Επίσης, πολλοί δήμοι προχώρησαν άμεσα σε απολυμάνσεις σχολείων, δρόμων και γενικώς κοινόχρηστων χώρων, και αυτό ήταν ένα μέτρο ακαριαίο ως προς τη μη διασπορά του ιού. Αρκετοί δήμοι αναβάθμισαν θεαματικά τις ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων, πριν ακόμα η κυβέρνηση προβεί σε απαγόρευση κυκλοφορίας. Κι επιπλέον, όλο και περισσότεροι δήμαρχοι μοιράζουμε τα τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου στα σπίτια των δικαιούχων, ένα προς ένα, πόρτα πόρτα, τηρώντας ασφαλώς όλα τα μέτρα προστασίας. Σας τα αναφέρω ενδεικτικά αυτά, ως τα σημαντικότερα ανάμεσα σε πολλές δράσεις που γίνονται… Μην ξεχνάμε και τις έκτακτες Αιμοδοσίες που οργάνωσαν δήμοι και πραγματικά η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκινητική.

Με λίγα λόγια, νομίζω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρόλο που δεν είχε εμπειρία σε τέτοιου είδους διαχείριση κρίσης, απέδειξε ότι, όταν είναι οργανωμένη με σωστές Δομές και ο καθένας δίνει τον καλύτερό του εαυτό, μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Οι πιέσεις που ασκούνται στους δήμους αυτή την περίοδο είναι μεγάλες. Χρειάζονται, πιστεύετε, περαιτέρω στήριξη για να μπορούν να αντεπεξέλθουν;

Σίγουρα χρειάζονται στήριξη. Αν πέσει η Αυτοδιοίκηση, θα πέσει το κράτος! Γιατί η Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζει και προστατεύει τις τοπικές κοινωνίες. Τον πυρήνα δηλαδή. Έχει κομβικό ρόλο και σήμερα στη διαχείριση της κρίσης και αύριο στην προσπάθεια για νέα ανάκαμψη της χώρας. Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και λογικό είναι να αυξηθεί και η στήριξη που λαμβάνουμε. Για να αναβαθμιστούν οι Δομές, οι Υπηρεσίες, το ανθρώπινο δυναμικό μας, χρειαζόμαστε πόρους.

Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής είμαι καθημερινά σε επικοινωνία με τα υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει σημαντικά εφόδια απέναντι σε αυτό που αντιμετωπίζουμε.

Ως πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, της μεγαλύτερης ΠΕΔ της χώρας, τι σας μεταφέρουν οι δήμαρχοι της Αττικής;

Με τους περισσότερους δημάρχους της Αττικής έχω καθημερινή επικοινωνία, προσπαθώντας να βρίσκουμε άμεσες λύσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δήμων, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο ούτε τους πολίτες αλλά ούτε και τους υπαλλήλους μας. Επιδιώκουμε ευελιξία στις διαδικασίες, πολλά επείγοντα έγγραφα των πολιτών πηγαίνουν στην πόρτα τους με ένα τηλεφώνημα. Πολύ μας έχει βοηθήσει και το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς έδωσε παράταση στις αιτήσεις για την τακτοποίηση των τετραγωνικών, το οποίο ήταν πολύ σημαντική «ανάσα» για τους δήμους. Κάθε μέρα λοιπόν, ο καθένας μας βοηθάει τον άλλον με ιδέες και με προτάσεις για να βγούμε νικητές και ταυτόχρονα να μη μειώσουμε την ποιότητα των Υπηρεσιών προς τον πολίτη, τώρα που μας χρειάζεται δίπλα του περισσότερο από ποτέ. Ενωμένοι, οργανωμένοι και εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, προχωράμε μπροστά.

Ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναλάβατε εσείς ως δήμαρχος Γαλατσίου;

Όπως καταλαβαίνετε, κ. Λαιμέ, όλα όσα σας ανέφερα προηγουμένως γενικότερα για τον ρόλο της Αυτοδιοίκησης σε αυτή την κρίση, φροντίζω να τα εφαρμόζω στον δήμο μου και με το παραπάνω. Πέρα από αυτά, όμως, επιτρέψτε μου να πω και ότι πιστεύω ακράδαντα πως «κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», γι’ αυτό και σε αρκετά θέματα στο Γαλάτσι λειτουργήσαμε προληπτικά άμεσα. Πήραμε αποφάσεις για τον δήμο μας πριν καν ληφθούν αντίστοιχες αποφάσεις για όλη τη χώρα – και ενώ πλέον είναι διεθνής η αναγνώριση ότι η Ελλάδα κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα.

Πολύ πριν ακόμα γίνει οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια από την κυβέρνηση ή τοπική αρχή σε όλη τη χώρα, εμείς προστατέψαμε τις ευπαθείς ομάδες και αποφασίσαμε την αναστολή μέχρι νεωτέρας της λειτουργίας των ΚΑΠΗ. Το ίδιο κάναμε με την αναστολή λειτουργίας του Γυμναστηρίου Γυναικών. Εφαρμόσαμε την τηλεργασία από την πρώτη μέρα για τους υπαλλήλους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Και για αρκετές μέρες, σε κάποιους ίσως φάνηκα… γραφικός που έβγαινα επίμονα σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης ζητώντας να κλείσουν τα σχολεία. Όταν όμως είσαι σε θέση ευθύνης, οφείλεις να παίρνεις αποφάσεις γρήγορες, να παίρνεις το ρίσκο των αποφάσεών σου και να εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου. Για αυτό άλλωστε δεν μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μας; Για να παίρνουμε τις σωστές αποφάσεις, τη σωστή στιγμή.

Σας προβληματίζει η επόμενη ημέρα μετά την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Κυρίως οι οικονομικές συνέπειες…

Ασφαλώς με προβληματίζει, όπως όλη την Υφήλιο. Όμως έχω μάθει στη ζωή μου να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες βήμα-βήμα. Σίγουρα μόλις το ξεπεράσουμε όλο αυτό, θα έρθουμε αντιμέτωποι με σημαντικές οικονομικές συνέπειες. Η κυβέρνηση έδωσε σημαντικές «ενέσεις» σε πολλούς πληττόμενους και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και πρόσθετα οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση της αγοράς. Τώρα όμως οφείλουμε να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας: στην αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, ώστε να αρθούν σταδιακά τα μέτρα για να αντικρίσουμε μαζί την επόμενη μέρα.

Τι συνιστάτε στους πολίτες και τι μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

Μένουμε σπίτι και μένουμε ψύχραιμοι. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας. Προστατεύουμε τους εαυτούς μας και τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κοντά στου πολίτες και ανάλογα με τον τόπο κατοικίας ενημερωνόμαστε άμεσα για τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης του κάθε δήμου. Δίνουμε μια «μάχη» που πρέπει να κερδίσουμε και από την οποία δεν επιτρέπεται να λείπει κανείς.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa