Slider Περιφέρειες - Δήμοι Πολιτική Συνεντεύξεις

Γιώργος Πατούλης στο «Π»: Κανείς δεν θα μείνει μόνος στην Αττική!

«Κανένας πολίτης της Αττικής δεν θα είναι μόνος σε αυτή την κρίση», τονίζει, μιλώντας στο «Π», ο περιφερειάρχης και αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδος), Γιώργος Πατούλης. Ο κ. Πατούλης αναλύει εκτενώς τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής για την ανάσχεση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζει πως «αδιαμφισβήτητα η κυβέρνηση έχει πάρει άριστα», ενώ επισημαίνει ότι πρέπει «να αφήσουμε στην άκρη αυτήν τη φορά τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η προσπάθεια είναι εθνική και θα διαρκέσει πολύ». Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο κ. Πατούλης τονίζει πως «ο σχεδιασμός μας δεν αλλάζει», ενώ συμπληρώνει ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη».

Η χώρα ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Πώς μπορεί η Αυτοδιοίκηση να συμβάλει τόσο στην ανάσχεση της κρίσης όσο και στην κοινωνική συνοχή;

Η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη μέρα έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες, που τυγχάνουν της θετικής αποδοχής των πολιτών της Αττικής και όχι μόνον. Δέσμευσή μας είναι ότι κανένας πολίτης της Αττικής σε αυτήν την κρίση δεν θα μείνει μόνος.

Πώς κρίνετε τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας;

Αδιαμφισβήτητα, η κυβέρνηση έχει πάρει άριστα όσον αφορά την προσπάθειά της να αναχαιτίσει την εξάπλωση του κορονοϊού, ενώ επιδεικνύει και γρήγορα αντανακλαστικά, όσον αφορά τη λήψη μέτρων που αφορούν τον τομέα της οικονομίας. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας, όπως πολύ σωστά λέει και ο πρωθυπουργός. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει με επιτυχία μέχρι σήμερα τη μάχη, αλλά ακόμη δεν έχει δοκιμαστεί η αντοχή του υγειονομικού μας συστήματος. Θέλω να πιστεύω ότι τα μέτρα που παίρνει το υπουργείο Υγείας για τη θωράκισή του, αξιοποιώντας πόρους του κράτους, αλλά και το πλεόνασμα αλληλεγγύης που επιδεικνύεται τις τελευταίες βδομάδες από επιχειρήσεις και φορείς, θα αποδώσουν. Επίσης θα δοκιμαστεί η αντοχή της οικονομίας, αφού δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο θα διαρκέσει η κρίση αυτή. Οφείλουμε όλοι να εμπιστευθούμε την κυβέρνηση και τους ανθρώπους που χειρίζονται την κρίση, να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των αρμόδιων αρχών και να αφήσουμε στην άκρη αυτήν τη φορά τις όποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Η προσπάθεια είναι εθνική και θα διαρκέσει πολύ.

Από την πλευρά σας, ποιες είναι οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Αττικής;

Η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται, όπως άλλωστε όφειλε, στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συμμετέχουμε σε μια συμμαχία ευθύνης και συνεργασίας με την κυβέρνηση, τους 66 Δήμους της Αττικής, επιστημονικούς συλλόγους όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, την κοινωνία των πολιτών. Και υλοποιούμε μια σειρά από δράσεις, που ωφελούν χιλιάδες συμπολίτες μας. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι οι εξής:

·        Εκδώσαμε άμεσα αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρουν οι πολίτες.

·        Οργανώσαμε ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας συγκεντρώνουμε υπηρεσίες από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, που τις παρέχουν δωρεάν, κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως στους πολίτες.

·        Δώσαμε δυνατότητα σε περισσότερους από 25.000 μαθητές της Ε’ και της ΣΤ’ Δημοτικού και των τριών τάξεων Γυμνασίου να έχουν αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων πρόσβαση σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

·        Ενεργοποιήσαμε την τηλεφωνική γραμμή 1110, δωρεάν για τους πολίτες, μέσα από την οποία έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, να συνομιλούν με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, ενώ λειτουργεί ειδικό τμήμα για την υποστήριξη όσων πάσχουν από άνοια.

·        Προχωρήσαμε στην αγορά αναπνευστήρων και κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, ύψους 740.000, για νοσοκομεία της Αττικής.

·        Μέχρι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαν διατεθεί 378.442 τεμάχια υγειονομικού υλικού (μάσκες, γάντια, ατομικές και επιτραπέζιες συσκευασίες αντισηπτικού υγρού), σε εργαζομένους της Αυτοδιοίκησης, των Σωμάτων Ασφαλείας, ιατρούς, κ.ά.

·        Σε συνεργασία με τους δήμους και τη δράση «Όλοι Μαζί Μπορούμε» οργανώνουμε εθελοντικές αιμοδοσίες, στην Αττική αλλά και σε εθνικό επίπεδο.

·        Πραγματοποιούμε απολυμάνσεις σε υπουργεία και Δημόσιους Φορείς, εφόσον μας ζητείται, και ελέγχους στην αγορά, για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας.

·        Αξιοποιούμε σύγχρονα εργαλεία σε συνεργασία με τον ΙΣΑ, όπως η πλατφόρμα «Doctor Next 2 Me», καθώς και σύστημα τηλε-ψυχιατρικής.

·        Επισπεύσθηκαν οι διαδικασίες για την ενίσχυση 99 επιχειρήσεων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, με το ποσό του 1,75 εκατ. ευρώ, για την έμπρακτη στήριξή τους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και νέες πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά και όταν λήξουν τα μέτρα, για να στηρίξουμε την οικονομία της Αττικής.

Θα ήθελα να σταθούμε σε κάποιες εξ αυτών. Θέσατε σε λειτουργία το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο 1110. Τι στοιχεία έχετε συλλέξει; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανησυχίες των πολιτών και πώς αξιοποιείτε τα στοιχεία που συλλέγετε;

Το 1110 αποτελεί μια πλατφόρμα μέσω της οποίας από τη μία δίνουμε πληροφορίες και υποστηρίζουμε τους πολίτες και από την άλλη αξιοποιούμε τα στοιχεία του τηλεφωνικού κέντρου, για να δημιουργούμε μια ασπίδα προστασίας και υποστήριξης.

Η ανταπόκριση των πολιτών είναι σημαντική. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, ένας στους δύο πολίτες απευθύνεται για να ζητήσει πληροφορίες για ιατρικά θέματα. Το 7% ζητά οδηγίες για ψυχολογική υποστήριξη, το 41% αφορά θέματα κοινωνικής παρέμβασης. Το 3,8% καταγγέλλει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Επιπλέον, δεχθήκαμε περισσότερα από 1.100 τηλεφωνήματα που αφορούσαν κοινωνικά αιτήματα τα οποία προέρχονται από συνολικά 57 Δήμους της Αττικής και σχετίζονται με ανάγκες για φάρμακα και υγειονομικό υλικό σε ποσοστό 32%, ενώ το 65 % είναι αιτήματα για τρόφιμα και γενικό υλικό. Από τη χαρτογράφηση των αιτημάτων, διαπιστώνουμε ότι το 25% προέρχεται από την Αθήνα.

Δημιουργήσατε την πλατφόρμα «Doctor Next 2 Me». Αναλύστε μας περισσότερο αυτήν την πρωτοβουλία.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα τηλεϊατρικής. Μέσα από την εφαρμογή, πολίτες που δεν πρέπει να πάνε στο νοσοκομείο, είτε επειδή έχουν ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19 είτε επειδή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, μπορούν απευθείας με βιντεοκλήση να συνομιλούν με διάφορες ειδικότητες γιατρών. Με τον τρόπο αυτόν, οι γιατροί έχουν οπτική εικόνα του ασθενούς και δίνουν τις πρώτες συμβουλές και συστάσεις για τυχόν συμπτώματα που μπορεί να σχετίζονται με τον ιό.

Σας προβληματίζει η επόμενη ημέρα μετά την αντιμετώπιση του κορονοϊού; Κυρίως οι οικονομικές συνέπειες. Η κρίση θα μπορούσε να καθυστερήσει τους σχεδιασμούς της Περιφέρειας Αττικής, στην ανακύκλωση, στην κατασκευή των μεγάλων έργων υποδομής;

Αυτή η κρίση δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο. Στην Αττική παράγεται το 48% του ΑΕΠ της χώρας, λογικό είναι ότι θα απαιτηθούν μέτρα στήριξης των παραγωγικών μας δυνάμεων. Η Περιφέρεια Αττικής θα αναζητήσει συνεργασίες με το Κεντρικό Κράτος αλλά και τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας, ώστε η κρίση να αποτελέσει ευκαιρία αναπτυξιακής επανεκκίνησης. Ο σχεδιασμός μας δεν αλλάζει. Στόχος μας είναι να μη χαθεί χρόνος και να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των έργων υποδομής που προγραμματίσαμε. Στην εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των απορριμμάτων με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή και, κυρίως, στην εφαρμογή κοινωνικών προγραμμάτων, που θα απαιτηθούν για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων πληθυσμού. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς κοινωνική προστασία και αλληλεγγύη.

Τι συνιστάτε στους πολίτες και τι μήνυμα θα θέλατε να τους στείλετε;

Να συμμορφώνονται καταρχήν με τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών κι επιστημόνων. Και να τους επαναλάβω τη δέσμευσή μου, ότι κανένας πολίτης της Αττικής δεν θα είναι μόνος σε αυτήν την κρίση.

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa