Slider Περιφέρειες - Δήμοι Συνεντεύξεις

Γιώργος Πατούλης στο «Π»: Μόνο προβλήματα θα παραδώσει η Δούρου

Σφοδρή επίθεση εναντίον της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου εξαπολύει, μιλώντας στο «Π», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, κατηγορώντας την για ανικανότητα να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα του Λεκανοπεδίου.

Τονίζει ότι διεκδικεί τη θετική ψήφο όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως του τι ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, ενώ, αναφορικά με τη διακυβέρνηση της Περιφέρειας, ξεκαθαρίζει ότι η συναίνεση και η συνεργασία είναι στο DNA του.

Επιλέξατε τελικά να δώσετε τη μάχη στην Περιφέρεια Αττικής. Γιατί επιλέξατε την Περιφέρεια και όχι τον Δήμο Αθηναίων;

Είναι μια επιλογή συνέπειας κι ευθύνης. Αλλά και δικαιολογημένης αγανάκτησης, αφού αρνούμαι ως πολίτης της Αττικής πρώτα από όλα να αποδεχθώ ότι, το 2019, η πρωτεύουσα των περιφερειών της χώρας δεν έχει καταφέρει να λύσει το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της.

Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι χάνονται δεκάδες ανθρώπινες ζωές από φυσικές καταστροφές, εξαιτίας της έλλειψης αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας. Δεν ανέχομαι να υπάρχουν δήμοι στην Αττική με περιοχές εκτός σχεδίου, χωρίς αποχέτευση και βιολογικούς καθαρισμούς. Αρνούμαι να αποδεχθώ ότι έχουν ξοδευτεί τα τελευταία 15 χρόνια εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έργα αμφίβολης αξίας, χωρίς να έχουν επιλυθεί τα βασικά προβλήματα.

Δεν μας αξίζει αυτή η κατάσταση και οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο, των προσώπων που διαχειρίστηκαν την Περιφέρεια τα τελευταία 15 τουλάχιστον χρόνια. Σε αυτήν την κατάσταση πρέπει να μπει, επιτέλους, τέλος.

Γι αυτό επέλεξα «να δώσω τη μάχη» για τη θέση ευθύνης του περιφερειάρχη Αττικής. Για να μπορώ να είμαι και στο μέλλον χρήσιμος στους πολίτες του Αμαρουσίου, της πόλης που με τίμησε. Της Αθήνας, της πόλης όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά και των 66 Δήμων της Αττικής, τα προβλήματα των οποίων ζω καθημερινά μέσα από την ενασχόλησή μου με την ΚΕΔΕ. Για να έχω τη θεσμική και οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσω αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των 4.000.000 πολιτών του Λεκανοπεδίου, εδώ και δεκαετίες. Δυνατότητα που δεν θα είχα, αν επέλεγα να συνεχίσω την πολιτική μου διαδρομή από τη θέση του δημάρχου της Αθήνας.Κι αυτό γιατί το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν από μερικούς μήνες από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο γνωστός «Κλεισθένης», μετατρέπει τις αιρετές Διοικήσεις των δήμων σε «διακοσμητικά» πολιτικά όργανα, με περιορισμένες αρμοδιότητες, πόρους και δυνατότητες.

Έχετε λάβει τη στήριξη της ΝΔ με τον πιο επίσημο τρόπο. Αισθάνεστε ότι φέρετε «χρίσμα»; Είστε, με άλλα λόγια, μια κομματική υποψηφιότητα;

Στις περιφερειακές εκλογές εκλέγουμε περιφερειάρχη, όχι πρωθυπουργό. Εγώ θα διεκδικήσω τη θετική ψήφο όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από ποιο κόμμα θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, για να κάνουμε μια «Νέα Αρχή» για την Αττική. Για να αποδοκιμάσουμε όσους στήριξαν την εκλογή τους στον λαϊκισμό και στις ψεύτικες υποσχέσεις, αναζητώντας σήμερα άλλοθι, για την ανικανότητά τους, στην «κακιά στιγμή». Για να αποδώσουμε ευθύνες σε όσους διοίκησαν όλα τα προηγούμενα –κι όχι μόνον τα τέσσερα τελευταία– χρόνια, την Περιφέρεια Αττικής ή την Υπερ-Νομαρχία ή όπως αλλιώς λεγόταν. Σε όσους διαχειρίστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να καταφέρουν να δώσουν μόνιμες και βιώσιμες λύσεις στα μεγάλα ζητήματα που απασχολούσαν κι εξακολουθούν να απασχολούν την «πρωτεύουσα των περιφερειών» της χώρας.

Ζητώ ψήφο για την Αττική, για να δώσουμε λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην αντιπλημμυρική προστασία, να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αττικής, ώστε να δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας για τη νέα γενιά μας και καλύτερα εισοδήματα για όλους.

Η κα Δούρου θα δώσει ξανά τη μάχη για μια δεύτερη πενταετία. Τι, κατά τη γνώμη σας, έχει πάει λάθος στη θητεία της, πέρα από τη διαχείριση που έγινε το καλοκαίρι στο Μάτι;

Η κα Δούρου ήθελε «να αποδράσει» από την Περιφέρεια. Δεν ήθελε να είναι ξανά υποψήφια. Αλλά δεν της επέτρεψαν από το κόμμα της να μεταπηδήσει σε άλλο αξίωμα κι έτσι είναι αναγκασμένη να πιει έως το τέλος το πικρό ποτήρι της ήττας της. Γνωρίζει καλά ότι το αφήγημα στο οποίο στήριξε το 2014 την εκλογή της «είχε κοντά πόδια», την επομένη των εκλογών. Το αφήγημα αυτό «πνίγηκε» στις πλημμύρες της Μάνδρας, «κάηκε» στη μεγάλη φωτιά στο Μάτι, «βρομάει» καθημερινά στη Φυλή, τη μεγαλύτερη ανοιχτή χωματερή της Ευρώπης.

Η ανικανότητά της να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα του Λεκανοπεδίου, να ολοκληρώσει στη διάρκεια της θητείας της έστω κι ένα μεγάλο έργο, η έλλειψη από πλευράς της Διοίκησής της ενός αναπτυξιακού οράματος για την Αττική αποδεικνύει ότι απέτυχε. Το κακό είναι ότι θα παραδώσει στον διάδοχό της στην Περιφέρεια μόνον προβλήματα, τα οποία θα είναι δύσκολα στη διαχείρισή τους.

Φαίνεται ότι οι εθνικές εκλογές δεν θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών. Συνεπώς, ο «Κλεισθένης» θα ισχύσει. Αν κερδίσετε, θα μπορείτε και να διοικήσετε; Και πώς θα πετύχετε ευρύτερες συμμαχίες σε ένα κατακερματισμένο τοπίο;

Έχω πει επανειλημμένα ότι η λογική της συναίνεσης και της συνεργασίας είναι στο DNAμου. Θα επιδιώξω να συνεργαστώ με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της Περιφέρειας. Με όλους τους συναδέλφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με τους δημάρχους, χωρίς να κάνω κανενός είδους διάκριση. Αυτός είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος, ο δρόμος της συνεννόησης και της συνεργασίας, για να πάμε τις τοπικές κοινωνίες μας μπροστά.

Μιλάτε πολύ για τη «Μητροπολιτική Διακυβέρνηση». Ομολογουμένως, η έννοια αυτή δεν προβλέπεται στο ισχύον σύστημα. Ποιες αρχές της θέλετε να εισάγετε στην Περιφέρεια Αττικής;

Η διοίκηση μιας Μητροπολιτικής περιοχής απαιτεί τη συστηματική συνεργασία όλων των διοικητικών επιπέδων, δηλαδή την πολυ-επίπεδη διακυβέρνηση. Το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας ενός ενιαίου μητροπολιτικού φορέα, που θα συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης, όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες που η Μητροπολιτική Διακυβέρνηση εφαρμόζεται. Μέχρι να υπάρξει συνταγματική αλλαγή, αν ποτέ υπάρξει, είναι μονόδρομος η συστημική διαβαθμική συνεργασία της Δευτεροβάθμιας και της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Το 2019 θα είναι έτος εκλογών. Ζητώ την πρόβλεψή σας. Θα είναι, εν τέλει, πρώτη η ΝΔ ή μπορεί ο κ. Τσίπρας, με την ατζέντα παροχών του, να αλλάξει τις ισορροπίες;

Το ζητούμενο από τις προσεχείς εκλογές είναι να προκύψει μια νέα, ισχυρή κυβέρνηση, που θα έχει τη δύναμη να εμπνεύσει ξανά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Για να έρθει ανάπτυξη χρειάζονται εμπνευσμένες ηγεσίες. Απαλλαγή από τα δεσμά του λαϊκισμού. Χρειάζονται ενότητα, συνεργασίες και συναινέσεις.

Αν η χώρα μπει ξανά σε μια ακατάσχετη παροχολογία, θα παραμείνουμε δέσμιοι των προβλημάτων μας. Εφόσον η προεκλογική ατζέντα του κ. πρωθυπουργού περιέχει μόνον παροχές, κι όχι ένα νέο πειστικό αφήγημα εξόδου από την κρίση, γιατί το «παραμύθι» με το τέλος των μνημονίων ξέφτισε, η ήττα του θα είναι πανηγυρική.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ευγενίδη 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

  • Διαβάστε την εφημερίδα Παρασκήνιο Read more…

NEWSLETTER


Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa