Slider Πολιτική

Γνωστός επιχειρηματίας «τσέπωσε» 1.3 εκατ. ευρώ και παραμένει στο απυρόβλητο

Γνωστός επιχειρηματίας παραμένει στο απυρόβλητο, αν και –όπως αποδεικνύεται από επίσημα δικαστικά έγγραφα– «άρπαξε» περίπου 1,3 εκατομμύρια ευρώ από τη σκανδαλώδη προμήθεια του αυτοκινούμενου αντιαεροπορικού συστήματος TOR-M1.

του Στέλιου Βορίνα

Να σημειωθεί ότι για την υπόθεση αυτή έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν, με το υπ’ αριθμ. 1461/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, εννιά κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γιάννης Σμπώκος, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας Λάμπρος Μπαρτζώκας, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, καθώς και το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Pirelli, Γιώργος Καμάρης.

Το παραπεμπτικό βούλευμα τούς αποδίδει τις κατηγορίες του «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος και της παθητικής ή της ενεργητικής δωροδοκίας, ενώ η επίδικη σύμβαση υπεγράφη το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ο ρόλος δύο εταιρειών

Στο ίδιο βούλευμα, ωστόσο, η εισαγγελέας Ευγενία Κυβέλου, σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εταιρείες Drumilan Offset Programme LTD και Drumilan Hellas, που είχαν συσταθεί για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα στη διοχέτευση των παράνομων πληρωμών σε Έλληνες αξιωματούχους, επισημαίνει τα εξής:

α) Από την άρση του απορρήτου ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών της μητρικής εταιρείας Drumilan International LTD προέκυψε και έμβασμα ποσού 1.250.000 δολαρίων ΗΠΑ και με ημερομηνία 29/10/2000 προς την ελληνική εταιρεία του εν λόγω επιχειρηματία, η οποία είχε ως αντικείμενο την κατασκευή οχημάτων και διάφορων εξειδικευμένων προϊόντων στρατιωτικού και πολιτικού τύπου.

β) Στο πλαίσιο της ανάκρισης, κατέθεσαν για το συγκεκριμένο έμβασμα στελέχη της ελληνικής εταιρείας, ισχυριζόμενα ότι αποτελούσε προκαταβολή για την εκτέλεση προγράμματος Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α.Ω.) σχετικά με την αγορά των TOR-M1 και είχε σκοπό την κατασκευή θερμικών διόπτρων. Ειδικότερα, όπως ανέφερε η σύμβαση, η προμηθεύτρια ρωσική εταιρία ΑΝΤΕΥ, μέσω της Drumilan Hellas, θα παρέδιδε τη σχετική τεχνογνωσία και ειδικά μηχανήματα για την εκτέλεση του έργου.

γ) Ωστόσο, τις σχετικές συνεννοήσεις είχε κάνει ο εκπρόσωπος της Drumilan, Βλάσης Καμπούρογλου (βρέθηκε νεκρός σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα τον Οκτώβριο του 2012), με τον Έλληνα επιχειρηματία και το ποσό των 1,2 εκατ. δολαρίων φέρεται να δόθηκε ως προκαταβολή.

Στη συνέχεια όμως, η Drumilan Hellas δεν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με την παράδοση τεχνογνωσίας και μηχανημάτων, με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί ποτέ η συγκεκριμένη σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Μάλιστα, το 2007 η ελληνική εταιρεία καταχώρισε στα λογιστικά της βιβλία το ποσό αυτό… ως αποζημίωση!

Δεν δικαιολογεί τίποτα!

Με βάση τα δεδομένα αυτά, η εισαγγελέας επισημαίνει στην πρότασή της: «Ο Βλάσης Καμπούρογλου, δηλαδή, κατά το χρονικό διάστημα που διένειμε τις παράνομες πληρωμές για το οπλικό σύστημα των TOR-M1, στους Έλληνες αξιωματούχους και στα παρένθετα πρόσωπα, μεταβίβασε το ποσό του 1.250.000 δολ. ΗΠΑ, διά των εταιρειών Drumilan, σε μία ελληνική εταιρεία, χωρίς στη συνέχεια να υπάρξει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την εκτέλεση της σύμβασης, που φέρεται να υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών».

Η κα Κυβέλου στην πρότασή της χαρακτηρίζει ως «εντυπωσιακό» το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης «η ελληνική εταιρεία (σ.σ. του γνωστού επιχειρηματία που παραμένει στο απυρόβλητο) δεν χρειάστηκε να αποδείξει ούτε να επικαλεστεί ποια ήταν ακριβώς η ζημία της από τη μη εκτέλεση της σύμβασης, ώστε να δικαιολογείται η τόσο υψηλή αποζημίωσή της»…

Ευνοϊκή ανακριτική αντιμετώπιση

Οι απορίες για τα κίνητρα της ευνοϊκής ανακριτικής αντιμετώπισης που είχε ο συγκεκριμένος Έλληνας επιχειρηματίας, όπως η ίδια η εισαγγελέας αφήνει να εννοηθεί –εμμέσως πλην σαφώς– στην πρότασή της προς το Συμβούλιο Εφετών, γίνονται ακόμα πιο πολλές, με δεδομένο τις «μεγάλες πολιτικές πλάτες» που φέρεται να διαθέτει μέχρι σήμερα…

Εν τω μεταξύ, δύο αμετάκλητες αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας, που εκδόθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, «τινάζουν στον αέρα» την υπερασπιστική γραμμή του Άκη Τσοχατζόπουλου. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, που δικάζεται μαζί με άλλους συγκατηγορουμένους στο Πενταμελές Εφετείο της Αθήνας (πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 20 ετών), υποστήριξε κατά την απολογία του ότι δεν έχει καμία σχέση με τις μίζες για τα TOR-M1. Σύμφωνα όμως με τις δύο αποφάσεις, το ποσό των 80 εκατομμυρίων δολαρίων που διακινήθηκε, μέσω offshore εταιρειών σε ελβετικές τράπεζες, προέρχεται από μίζες για την υπογραφή εξοπλιστικών προγραμμάτων και ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο.

Με τις ίδιες αποφάσεις, πρόβλημα έχουν τόσο η πρώην σύζυγος του Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενχάουερ (γερμανικής καταγωγής), όσο και η Βίκυ Σταμάτη, αφού έχουν κατατεθεί χρήματα από τις μίζες του συζύγου τους και σε προσωπικούς τους λογαριασμούς που διατηρούσαν σε ελβετικές τράπεζες.

Τη διακίνηση αυτή είχε αποκαλύψει αρχικά στους Έλληνες ανακριτές ο ξάδερφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας.

Ο τελευταίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα, λόγω ειλικρινούς μεταμέλειας, σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, ενώ η Βίκυ Σταμάτη σε δώδεκα έτη και η Γκούντρουν Μολντενχάουερ σε έξι έτη.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa