Πολιτική

Γ. Γεραπετρίτη: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε εργαζόμενους και επιχειρήσεις

«Είναι απολύτως κρίσιμο να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε πολύ σκληρά για το πρόγραμμα του τουρισμού του 2021. Η μεγάλη μας ελπίδα και προσδοκία είναι ότι θα είμαστε σε μία κατάσταση την άνοιξη, να μπορέσουμε να υποδεχθούμε τους ξένους φιλοξενούμενους μας για να μπορέσει να ενισχυθεί το ΑΕΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Στη συνέχεια ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως  «Με την φυσιολογική φορά των πραγμάτων και με την σύνεση την οποία αναγκαστικά θα επιδείξουμε, νομίζω θα είμαστε σε θέση να αναπληρώσουμε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών του 2020. Έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα υπάρξει μια σημαντική άνθιση των δημοσίων οικονομικών, βεβαίως όλα αυτά υπό την αίρεση του απρόβλεπτου της πανδημίας, η οποία είναι ένας παράγων που ποτέ δεν μπορεί να μετρηθεί εκ των προτέρων».

Σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις που επλήγησαν το 2020 με περίπου 24 δισ. και ήδη έχουμε προϋπολογίσει για το 2021 ακόμη 7 δισ. Είναι πολλά τα χρήματα που εδόθησαν». Και τόνισε: «Υπολογίζετε ότι κάθε μήνας κλειστής οικονομίας δημιουργεί ένα πρόσθετο βάρος γύρω στα 3 δισ. Είναι πολύ μεγάλο το ποσό αυτό, δύσκολα αντέχεται από οποιαδήποτε οικονομία. Από την άλλη πλευρά έχουμε ένα καλό, το γεγονός ότι η αξιοπιστία που έχει πλέον η χώρα μας κεφαλοποιείται στις αγορές και μπορούμε να δανειζόμαστε με πολύ χαμηλά επιτόκια, κάτω και από το 0,8% στην τελευταία έξοδο στις αγορές. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε ισόποσα ταμειακά διαθέσιμα, έτσι ώστε να αντιπαρερχόμαστε στην οποιαδήποτε κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πόροι είναι πεπερασμένοι, οφείλουμε να χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους με φειδώ».

Ακόμα αναφέρθηκε μετά από ερώτηση  για το πώς προχωρά ο εμβολιασμός στη χώρα μας και απάντησε ότι έχουν ήδη κλειστεί 680.000 ραντεβού και πως έχουν ήδη γίνει περίπου 300.000 εμβολιασμοί. «Πλησιάζουμε στο 3% του πληθυσμού» ανέφερε και συνέχισε λέγοντας: «Οι Τάιμς του Λονδίνου δημοσίευσαν χθες την κατάταξη των 27 κρατών μελών της ΕΕ σε σχέση με το ποσοστό πληθυσμού που εμβολιάζεται, η χώρα μας είναι στην πέμπτη θέση. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές τα έχουμε πάει καλά. Βεβαίως γνωρίζουμε όλοι ότι οι προμήθειες των εμβολίων από τις εταιρείες παραγωγής δεν είναι σταθερές. Αναμένουμε μέχρι τέλος Μαρτίου η χώρα να λάβει περίπου 1,7 εκατ. δόσεις συνολικά» ανέφερε ο υπουργός.

Τέλος σχετικά με την επάρκεια των εμβολίων, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι «μερικές φορές έχουμε εύκολη την μομφή και την καταδίκη για την ΕΕ που πράγματι μερικές φορές ολιγώρησε, ίσως γιατί έχει και πιο αυστηρούς όρους για την έγκριση των εμβολίων. Σκεφτείτε τι θα είχε γίνει εάν δεν είχε υπάρξει η επιλογή της κεντρικής διαχείρισης από την ΕΕ και κάθε χώρα πήγαινε με δικό της τρόπο να προμηθευτεί εμβόλια. Θα είχαμε έναν απίστευτο διπλωματικό πόλεμο για την προμήθεια των εμβολίων».

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER