Τη διεξαγωγή νέας διάσκεψης για τον Κυπριακό, στη Γενεύη, εντός του τρέχοντος μηνός, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη.
Διαβάζοντας την κοινή δήλωση, μετά την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης με τους Νίκο Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζίλ, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι η συνάντηση θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης με τις εγγυήτριες δυνάμεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που συμμετέχει στη διάσκεψη υπό το καθεστώς παρατηρητή.

Στην κοινή δήλωση τονίζεται ότι «το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο κοινότητες και ότι η πρόοδος στο θέμα αυτό αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την κατάληξη σε συνολική συμφωνία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων για την μελλοντική τους ασφάλεια».

Ο ειδικός σύμβουλος του  γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, προστίθεται στη δήλωση, θα έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να ετοιμαστεί κοινό έγγραφο για τις συζητήσεις στα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε όλα τα άλλα σημαντικά ζητήματα, αρχίζοντας από το εδαφικό, το περιουσιακό και τα θέματα της διακυβέρνησης και της κατανομής εξουσιών.

Οι ηγέτες συμφώνησαν, όπως ανέφερε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «όλες οι πτυχές του Κυπριακού αλληλοεξαρτώνται και θα τυγχάνουν διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης και ότι τίποτα δεν θα συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα, στη βάση της συμφωνίας του Φεβρουαρίου του 2014».

Σχολιάστε ...