Βιβλίο

«To δάσος φύλακας» στη σκιά του Ολύμπου από τις εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

«Και τα ζώα που στο όμορφο δάσος ζουν το ένα το άλλο αγαπούν… Μα όταν βλέπουν λαθροθήρες και εμπρηστές να περνούν θηρία γίνονται και τους κυνηγούν.»

Το δεύτερο παιδικό βιβλίο του Θάνου Κόσυβα, «Το δάσος φύλακας» από τις εκδόσεις ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ παρουσιάστηκε στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ στην Κατερίνη, με τη στήριξη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας και του Ορειβατικού Συλλόγου Καρίτσας.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Ιωάννης Μπεϊνάς, εκπαιδευτικός-θεόλογος και ορειβάτης-φυσιολάτρης, που γνωρίζει τον Όλυμπο και το δάσος όσο κανένας άλλος και για το πώς να φέρουμε τα παιδιά σε επαφή με τη φύση με την προβολή βίντεο από το μυθικό βουνό, μέσα από την κάμερα του.

«Έγραψαν» και τα παιδιά

Η νηπιαγωγός Σμαρώ Αγαθόγλου αναφέρθηκε στον παιδαγωγικό χαρακτήρα του βιβλίου και για το πως εμπνεύστηκαν από το βιβλίο και οι τρεις εξαιρετικές νηπιαγωγοί Σμαρώ Αγαθόγλου, Άννα Κουλιανοπούλου και Αγγελική Ταρασιάδου.

Μαζί με τα παιδιά του Νηπιαγωγείου Κονταριώτισσας και μέσα από τη δραματοποίηση, το θεατρικό τους παιχνίδι, τα ποιηματάκια τους, τα τραγούδια  και τις πανέμορφες ζωγραφιές τους, μας μετέφεραν μέσα στο βιβλίο και μας μετέδωσαν τα μηνύματα του βιβλίου με τον καλύτερο τρόπο.

Στο τέλος χάρισαν στο συγγραφέα το δικό τους εικονογραφημένο βιβλίο που ζωγράφισαν και έναν πίνακα ζωγραφικής.

Η μουσικοπαιδαγωγός Νατάσα Ιωαννίδου, έντυσε την εκδήλωση και την ομόρφυνε με τις υπέροχες μουσικές, τα τραγούδια και την υπέροχη φωνή της, η οποία συνεργάστηκε άψογα με τα παιδιά που τη λάτρεψαν.

Τα παιδιά, παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσοχή τα δρώμενα, χειροκρότησαν,  τραγούδησαν και φωτογραφήθηκαν με τον συγγραφέα.

Ο συγγραφέας ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον διευθυντή των εκδόσεων Αλέξανδρος, κ. Τσακνάκη Νικόλαο, για την εμπιστοσύνη του και στη δεύτερη συνεργασία με μια τόσο καλαίσθητη έγχρωμη έκδοση με σκληρό εξώφυλλο. «Αυτό το βιβλίο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δάσος και γενικά το περιβάλλον, από τις επεμβάσεις του ανθρώπου, ώστε να ενημερωθούν, να αγαπήσουν τη φύση και να αποκτήσουν περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση» είπε ο συγγραφέας και πρόσθεσε «Το δάσος είναι μια όαση ζωής και ένας χώρος που εξασφαλίζει μια άλλη ποιότητα ζωής για τη σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου και έχει απόλυτη ανάγκη από την επαφή με τη φύση, τον καθαρό αέρα και από ένα ήρεμο περιβάλλον. Σήμερα το δάσος αποκτά μια ιδιαίτερη αξία ως χώρος αναψυχής, σωματικής και ψυχικής ανάτασης. Η γαλήνη που επικρατεί στο δάσος, όπου οι μόνοι ήχοι που ακούγονται είναι το κελάρυσμα των νερών, το θρόισμα των φύλλων και το κελάηδισμα των πουλιών, μαζί με τη νηνεμία που επικρατεί ανακουφίζουν τον άνθρωπο από τα προβλήματα που τον απασχολούν και αναζωογονείται. Βασικός στόχος αυτού του βιβλίου είναι τα παιδιά να ανακαλύψουν το δάσος μέσω μιας βιωματικής προσέγγισης που εξασφαλίζει γνώση, δράση και ψυχαγωγία, να αποκτήσουν κριτική σκέψη, εντοπίζοντας θετικές και αρνητικές πρακτικές, να διατυπώσουν προτάσεις και να αναλάβουν δράσεις για την προστασία και την αειφορική ανάπτυξή του. Έχω δώσει ιδιαίτερη βάση στην εικονογράφηση, πολύ πράσινο, δέντρα, λουλούδια, πουλιά και ζώα, έντονα χρώματα και μεγάλη ποικιλομορφία της χλωρίδας και της πανίδας του δάσους. Η αξία της εικονογράφησης είναι μεγάλη και αποτελεί ένα σπουδαίο ερέθισμα κυρίως για μαθητές που έχουν αναπτυγμένη την οπτική νοημοσύνη και οι οποίοι έχουν την ικανότητα να παρατηρούν, να αντιλαμβάνονται  και να ερμηνεύουν οπτικά ερεθίσματα, όπως χάρτες και εικόνες.

Ευελπιστώ «Το δάσος φύλακας» να αποτελέσει ένα πολύτιμο βοήθημα για τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα σχολεία. Πηγαίνετε με τα παιδιά σας στο βουνό, όχι μόνο όπου πάει το αυτοκίνητο και όχι μόνο για να ψήσετε και να φάτε. Περπατήστε μέσα στα μονοπάτια του δάσους, ή κάνετε ποδήλατο, πηγαίνετε στον όμορφο Όλυμπο μας ή παρέα με τους Ορειβατικούς Συλλόγους του νομού μας, χαρείτε τη φύση μαζί τους, αναπνεύσετε καθαρό οξυγόνο και μάθετε στα παιδιά σωστή περιβαλλοντική συμπεριφορά και να αγαπούν το δάσος. Μάθετέ τα για τα οφέλη του δάσους και για το τι απαγορεύεται να κάνουμε στο δάσος»

Ποιος είναι ο συγγραφέας

Γεννήθηκε το 1972 στην Καρίτσα Πιερίας. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη Προγραμματισμό Η/Υ και Γραφιστική. Από νωρίς έγραφε ποιήματα και στη συνέχεια ιστορίες για παιδιά και παραμύθια. Το 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο  «Σ’ ελλειπτική τροχιά» από τις εκδόσεις Μάτι.  Το 2014 ακολουθεί η δεύτερη ποιητική του συλλογή «Μεσημβρινοί» από τις εκδόσεις (.poema..). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας, Έφορος Λογοτεχνίας και Εικαστικών Τεχνών του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών Δίου και μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πιερίας. Επίσης, είναι μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Καρίτσας, φυσιολάτρης και ορειβάτης. Ως γραφίστας  επιμελήθηκε ο ίδιος το καλλιτεχνικό μέρος της έκδοσης των δύο ποιητικών συλλογών του και την εικονογράφηση των παιδικών του βιβλίων. Η «Βούλα, η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν είχε βούλες», εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2016, από τις εκδόσεις «Αλέξανδρος» και είναι το πρώτο του παιδικό βιβλίο με θέμα τη διαφορετικότητα. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και το δεύτερο του παιδικό βιβλίο «Το δάσος φύλακας» για την προστασία του δάσους.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa