Πολιτική

Δέσμευση Πέτσα: «Θα αποκαταστήσουμε την κυβερνησιμότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

«Στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 28 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουμε το νέο περίγραμμα του εκλογικού νόμου και θα προχωρήσουμε τάχιστα στην αλλαγή του νόμου, προκειμένου να καταργηθεί η αποτυχημένη προσπάθεια του κ. Σκουρλέτη να οδηγήσει τους δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας σε ακυβερνησία. Άρα, εμείς θα αποκαταστήσουμε την κυβερνησιμότητα προς όφελος της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που τελικά βοηθούν την καθημερινότητα του πολίτη».

Τα παραπάνω δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας από τη Λάρισα μετά τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με τον οποίο συζητήσαν τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες σημειώνοντας ότι «χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων προκειμένου ο πολίτης να μη χάνεται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας. Θα προχωρήσουμε γρήγορα στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων ιδίως μεταξύ Αποκεντρωμένης και Περιφέρειας».

Αναφορικά με τα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης, ο υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες σχετικά με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», σημειώνοντας ότι «συζητήθηκε η δυνατότητα την οποία ζητούν οι Περιφέρειες να έχουν ένα μερίδιο από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ιδίως για θέματα που είναι ευρύτερου ενδιαφέροντος και όχι καθαρά τοπικού όπως είναι τα αντιπλημμυρικά έργα».

Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι συζητήθηκαν θέματα «για όλα εκείνα που θα πρέπει να συνθέτουν μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση των ΚΑΠ», τονίζοντας πως είναι κατανοητό σε όλους «ότι μετά την υπερδεκαετή κρίση συρρικνώθηκαν πόροι παντού, λόγω της αναγκαίας λιτότητας».

Τέλος ο κ. Πέτσας μίλησε και για την περίπτωση της Καρδίτσας, αναφορικά με τα προβλήματα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα λόγω της κακοκαιρίας, χαρακτηρίζοντας επιτυχημένο το μοντέλο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία.

«Ένα τρίτο ζήτημα, πολύ σημαντικό έχει να κάνει με τη θεσμοθέτηση του επιτυχημένου παραδείγματος της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα στην Καρδίτσα. Πραγματικά, ήταν ένα μοντέλο γρήγορο που έφερε αποτέλεσμα στο οποίο δεν μας είχε συνηθίσει το ελληνικό κράτος. Αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να θεσμοποιηθεί, ώστε να έχουμε γρήγορες αντιδράσεις σε παρόμοια φαινόμενα που, δυστυχώς λόγω της κλιματικής αλλαγής, θα συνεχίσουν να υπάρχουν» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι η «περιφερειακή διακυβέρνηση είναι το νέο μοντέλο πολιτικής συμπεριφοράς, το νέο πολιτικό διακύβευμα της μετα- covid εποχής που απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, με ενσυναίσθηση».

Αναφορικά με τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών, ο κ. Αγοραστός είπε «ότι έγινε συζήτηση για το ‘’ξεκαθάρισμα” και τη σαφή κατανομή των αρμοδιοτήτων ώστε όλοι να αναλαμβάνουν το μερίδιο που τους αντιστοιχεί και να μην κρύβονται πίσω από τη διάχυση ευθυνών, για το διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Περιφέρειας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για το νέο πρόγραμμα αντιπλημμυρικών και περιβαλλοντικών έργων που απαιτεί η προσαρμογή στην κλιματική κρίση και την ενεργοποίηση της διαδικασίας χρηματοδότησής τους μέσω της ΕΤΕΒ και του Ταμείου Παρακαταθηκών. Επίσης για την πρόσθετη χρηματοδότηση των 15 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την αποκατάσταση των ζημιών σε Τρίκαλα, Φάρσαλα και Αλμυρό και για την πορεία των αποκαταστάσεων στην Καρδίτσα».

Σημειώνεται πως ο κ. Πέτσας, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Θανάση Νασιακόπουλο, αλλά και με το δήμαρχο Λαρισαίων, Απόστολο Καλογιάννη, και συζήτησαν συνολικά τα θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER