Slider Περιφέρειες - Δήμοι

Δήμαρχος στο σκαμνί για κακούργημα!

Εγγυήσεις χιλιάδων ευρώ και περιοριστικούς όρους επέβαλαν οι δικαστικές Αρχές του Πολύγυρου στον δήμαρχο κ. Ιωάννη Τζίτζιο και σε στελέχη της διοίκησης του Δήμου Σιθωνίας για υπόθεση διαφθοράς, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή για την υπόθεση ψηφιακών υδρομέτρων. Η δικογραφία βρίσκεται στη κύρια ανάκριση, μετά τις διώξεις σε βαθμό κακουργήματος που άσκησε η εισαγγελέας Πολύγυρου.

Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκονται ο δήμαρχος, στέλεχος της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου, αντιδήμαρχος, υπάλληλος στην υπηρεσία δόμησης του δήμου, μέλος της οικονομικής επιτροπής, καθώς και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σιθωνίας.

Το προηγούμενο διάστημα όλοι οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν να απολογηθούν για μια σειρά από κακουργήματα. Όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, ορισμένοι κατέβαλλαν εγγυήσεις πολλών χιλιάδων ευρώ – συγκεκριμένα στον δήμαρχο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση 25.000 ευρώ,ενώ σε κάποιους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και η παρουσία τους σε αστυνομικό τμήμα.

Η υπόθεση

Η υπόθεση που ερευνούν οι δικαστικές Αρχές της Χαλκιδικής τους τελευταίους μήνες αφορά σε προμήθεια έργου για την αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης στον Δήμο Σιθωνίας, (ηλεκτρονική-ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης). Το έργο αφορούσε τον εκσυγχρονισμό της ύδρευσης με ψηφιακούς υδρομετρητές, που θα «ενημέρωναν» αν υπήρχε διαρροή νερού και θα μετρούσαν με ακρίβεια την κατανάλωση μέσω ενός λογισμικού.

Η εν λόγω σύμβαση προμήθειας, συνολικής δαπάνης 9,4 εκατομμυρίων ευρώ (7.650.000 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ), άλλωστε, είχε απενταχθεί από το ΕΣΠΑ. Σχετική έκθεση της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Συμβάσεων που συντάχθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 και βασίζεται σε έλεγχο που έγινε από τις 24 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2015 (και η οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αναφέρει πως«διαπιστώθηκε ότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάθεσης και συμβασιοποιήσης του ελεγχόμενου υποέργου, δεν είχε όμως αρχίσει η εκτέλεσή του». Με βάση αυτήν τη διαπίστωση, τα μέλη της Αρχής αποφάσισαν ομόφωνα τη διακοπή της προόδου διαδικασίας ανάθεσης και εκτέλεσης της σύμβασης «Αναβάθμιση δικτύων ύδρευσης του Δήμου Σιθωνίας (ηλεκτρονική ψηφιακή παρακολούθηση συστημάτων ύδρευσης συμβατικού τμήματος (…)7.415.463 πλέον ΦΠΑ».

Το έργο σταμάτησε, ωστόσο, με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής, στις 22 Δεκεμβρίου 2016 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής προς την κοινοπραξία (εργολαβική εταιρία) που είχε αναλάβει την εκτέλεσή του. Το ποσό της εντολής ήταν 3.018.980,88 ευρώ και είχε ζητηθεί από τον εργολάβο για την εκτέλεση μέρους του έργου. Τα χρήματα αυτά αποφασίστηκε να δοθούν στον εργολάβο ο οποίος, όπως προκύπτει από τη βεβαίωση καλής εκτέλεσης της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σιθωνίας με ημερομηνία 30/11/2016, είχε εκτελέσει την προμήθεια υλικών και την τοποθέτησή τους, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της σύμβασης.

Έργο-φάντασμα

Όπως αναφέρει μιλώντας στο «Π»ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Σιθωνίας Σωτήρης Ληστής, το έργο,που αφορούσε σε γεωτρήσεις και δεξαμενές σε 21 σημεία του Δήμου Σιθωνίας, άρχισε να υλοποιείται από τον Νοέμβριο του 2018 μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2019. Σύμφωνα με τον ίδιο, νωρίτερα δεν είχε γίνει καμία εργασία.

Όπως εξήγησε άλλωστε στο «Π», ο ίδιος ανακάλυψε την ύπαρξη του έργου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και διαπίστωσε ότι έχουν τοποθετηθεί τα υδρόμετρα ψηφιακής ανάλυσης σε όλες τις γεωτρήσεις. Ο κ. Ληστής κατήγγειλε το θέμα στις δικαστικές Αρχές και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με εντολή εισαγγελέα αυτοψία στο συγκεκριμένο έργο, ενώ παράλληλα η δημοτική Αρχή κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις. Η δικαστική έρευνα συνεχίστηκε και κατέληξε στον εντοπισμό μιας σειράς κακουργηματικών παραβάσεων στις οποίες φέρονται να εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί.

Επιστολή για επανέλεγχο

Στο μεταξύ, με επιστολή του στις 19 Μαρτίου στην υπηρεσία δόμησης, ο δημοτικός υπάλληλος που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, καθώς κατηγορείται ότι βεβαίωσε ψευδώς την προμήθεια και την τοποθέτηση υλικών που ουδέποτε εκτελέστηκαν από την ανάδοχο κοινοπραξία, ζητά από τη δημοτική Αρχή να δώσει εντολή ελέγχου ορθής εκτέλεσης της προμήθειας. Μάλιστα,όπως αναφέρει στη σχετική επιστολή, η υπογραφή του αποτελεί αποκλειστικά και μόνο αποτέλεσμα επιμερισμού υπηρεσιακού φόρτου και υπαλληλικής εμπιστοσύνης.

Ο φάκελος με το κατηγορητήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναμένεται να διαβιβαστεί την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εξεταστεί από το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

της Δέσποινας Κρητικού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 


 


Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa