Βιβλίο Περιφέρειες - Δήμοι Σε πρώτο πλάνο

Δήμος Ιλίου: Το Ιστορικό Λεύκωμα της πόλης φωτίζει πτυχές της ιστορίας της

Ιστορική παρακαταθήκη για το Ίλιον αποτελεί πλέον το Λεύκωμα της πόλης, οι σελίδες του οποίου ξεδιπλώθηκαν, ύστερα από 9 χρόνια επίπονης, επίμονης και μεθοδικής προσπάθειας, σε μια εντυπωσιακή εκδήλωση στο Δημαρχείο «Βασίλης Κουκουβίνος», παρουσία επισήμων και πλήθους πολιτών. Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο εκδοτικός οίκος «Αλέξανδρος» ο οποίος επιμελήθηκε την έκδοση του λευκώματος. Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο διευθυντής εκδόσεων του οίκου, Δημήτρης Λουκάς.

Η ιστορία του Ιλίου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο απολογισμός παλαιοντολογικών και αρχαιολογικών ευρημάτων και μνημείων που βρέθηκαν στην περιοχή είναι πραγματικά εντυπωσιακός και εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2009, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου ενέκρινε τη συνεργασία με τον μελετητή της τοπικής ιστορίας κύριο Ανδρέα Μηλιώνη, με σκοπό την έκδοση ενός ιστορικού Λευκώματος. Από τότε έως σήμερα, ο κ. Μηλιώνης, μαζί με τα άλλα δυο μέλη της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Ήρα Μανάρα και Άννα Ράπτη, εργάστηκαν συστηματικά, συλλέγοντας μαρτυρίες, έγγραφα, φωτογραφικά και άλλα σπάνια ντοκουμέντα, από δημόσιες υπηρεσίες, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία και από συνομιλίες με περισσότερες από 200 οικογένειες.

 

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στο συγγραφέα για το άρτιο και τεκμηριωμένο έργο, καθώς και τις συνεργάτιδές του για την στήριξη και την καθοριστική συμβολή τους μέχρι και την τελική εκτύπωση του Λευκώματος. «Το πόνημα με τίτλο: «Ίλιον, τόπος ιστορικής μνήμης και δημιουργίας» αποτελεί μια σπουδαία ιστορική κληρονομιά για όλους τους πολίτες του Ιλίου και τις επόμενες γενιές. Με οδηγό τα 10 σημεία-σταθμούς που περιγράφονται, έχουμε ήδη ξεκινήσει το σχεδιασμό για την ανάδειξη της πόλης μας. Το Ίλιον έχει τη δική του ιστορία και εμείς έχουμε καθήκον να τη διαφυλάξουμε και να τη διδάξουμε στα παιδιά μας» υπογράμμισε.

Σημειώνεται, ότι το Ιστορικό Λεύκωμα που έχει ήδη αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα www.ilion.gr θα διανεμηθεί στα σχολεία, τις βιβλιοθήκες, τους Συλλόγους και σε όλους τους φορείς της πόλης ενώ στη συνέχεια θα διατεθεί σε κάθε σπίτι του Δήμου Ιλίου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, εκπρόσωποι του ελληνικού Κοινοβουλίου, υποψήφιοι βουλευτές, πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι Ιλίου, Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.α. Συμμετείχαν επίσης τα παιδιά από τη χορωδία της Ιεράς Αδελφότητας Αγίας Τριάδας Ιλίου, τα οποία ερμήνευσαν, μεταξύ άλλων, τραγούδι το οποίο γράφτηκε και μελοποιήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa