Κοινωνία

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τα αρνήθηκαν όλα Παναγιώταρος – Μπαρμπαρούσης, αλλά στον δεύτερο αρέσει να χαιρετάει ναζιστικά

Την ίδια τακτική με τους περισσότερους κατηγορούμενους στη δίκη της Χρυσής Αυγής κράτησαν οι πρώην βουλευτές Ηλίας Παναγιώταρος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. Αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες, αλλά είχαν διαφορετικές απαντήσεις όσον αφορά τους ναζιστικούς χαιρετισμούς.

Σε σχέση με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Ηλίας Παναγιώταρος είπε ότι προετοιμαζόταν διανομή τροφίμων από τη Χρυσή Αυγή, ενώ άλλοι κατηγορούμενοι στη δίκη έχουν μιλήσει για προετοιμασία ομιλίας του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Κατά την απολογία του, ο Παναγιώταρος υποστήριξε ότι τον Ρουπακιά, τον Καζαντζόγλου και τους εμπλεκόμενους στη δολοφονία του άτυχου μουσικού, τους γνώρισε μετά το μοιραίο βράδυ. «Το επόμενο πρωί έμαθα για το περιστατικό. Μου είπαν για ποδοσφαιρικό γεγονός. Έμαθα τα ονόματα. Εκεί άκουσα το όνομα Ρουπακιάς και ότι είναι στα γραφεία της Νίκαιας. Κάποια στιγμή μαθεύτηκε ποιος είναι αυτός. Στην πορεία μαθαίναμε ονόματα, όπως όλοι», δήλωσε.

Για την αντίδραση της Χρυσής Αυγής στο άκουσμα της είδησης, σχολίασε ότι έκλεισαν αμέσως τα γραφεία και καταδίκασαν τη δολοφονία. «Όποιον εμπλέκονταν τον διαγράψαμε, χωρίς εξηγήσεις. Μιλάμε για φόνο, όχι απλή εξύβριση. Τον Πατέλη δεν τον ξαναείδαμε. Εκείνη την ημέρα κλείσαμε τα πάντα. Τους έδιωξε όλους», τόνισε.

Όταν του επισημάνθηκε ότι ο Γ. Πατέλης στη δική του απολογία είπε πως δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με την Χρυσή Αυγή και δεν τον έδιωξε κανείς, αλλά και ο Ν. Μίχος ανέφερε πως ζήτησε διαγραφές και δεν έγιναν, ο κατηγορούμενος επέμεινε στη θέση του, μην μπορώντας να εξηγήσει τις απολογίες των συγκατηγορουμένων του.

«Μακάρι να υπήρχε τέτοια δομή»

Στη συνέχεια, κατά την απολογία του, ο Ηλίας Παναγιώταρος αρνήθηκε την ύπαρξη στρατιωτικής δομής της οργάνωσης, κάνοντας όμως ευχή να υπήρχε τέτοια δομή!

«Μακάρι να είχε γιατί ο μόνος σοβαρός θεσμός είναι ο στρατός. Δείτε τι συμβαίνει σε σεισμούς και καταποντισμούς. Μόνο ο στρατός λειτουργεί». Έπειτα σχολιάζοντας το εάν φορούσαν στολή, απάντησε ότι στον ίδιο αρέσουν τα στρατιωτικά ρούχα αλλά αυτό δεν αφορά την οργάνωση του κόμματος. «Ο καθένας ντύνεται όπως θέλει» είπε και επέδειξε μία φωτογραφία που είχε πάει με μαγιό σε συγκέντρωση.

Σε σχέση με τους χαρακτηρισμούς «σκουπίδια και υπάνθρωποι» για τους αλλοδαπούς, ο κατηγορούμενος τήρησε την ίδια γραμμή με τους υπόλοιπους βουλευτές λέγοντας ότι «υπάνθρωποι είναι όσοι κάνουν παράνομες πράξεις, είτε είναι Ελληνες, είτε αλλοδαποί».

Ο κατηγορούμενος πάντως για όλα τα επεισόδια που ερωτήθηκε υποστήριξε πως δέχτηκαν επίθεση, όπως στην περίπτωση της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στο Πέραμα, όπου είχε σηκώσει ότι «Οι λακέδες του ΠΑΜΕ θα εξαφανιστούν. Το απόστημα θα σπάσει».

«Μας κάλεσαν να καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγεία. Να ιδρύσουμε ένα καινούργιο σωματείο. Δηλαδή όταν ο κύριος Πολάκης είπε σας τρώω για πρωινό τι εννοούσε; Είναι πολιτική ορολογία. Η δικογραφία είναι τερατούργημα», ανέφερε.

Για τους ναζιστικούς χαιρετισμούς

Σε σχέση με τον χαιρετισμό του Χίτλερ δήλωσε ότι οποίος έκανε αυτόν τον χαιρετισμό του γινόταν παρατήρηση. «Απαγορευόταν αυτό. Όποτε βλέπαμε κάτι τέτοιο λέγαμε «κατέβασε το χέρι κάτω». Δεν επιτρεπόταν» υποστήριξε και «άδειασε» τον Κωνσταντίνο Μπαραμπαρούση που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε υποστήριξε ότι χαίρομαι με αυτόν τον τρόπο γιατί του αρέσει.

Εν συνεχεία, ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε για την παρουσία του στο θέατρο Χυτήριο και τόνισε ότι θα πήγαινε ακόμη κι αν δεν ήταν βουλευτής: «Έκαιγαν τον Χριστό. Τους στόλισα κάποιους εκεί. Έλεγαν ότι ήθελαν. Είχε αντιδράσει η εκκλησία τότε. Ήταν απλά ο Ηλίας Παναγιώταρος, όχι ο βουλευτής ή η Χρυσή Αυγή. Είμαι ενεργός πολίτης».

Τέλος, ερωτώμενος για το εάν στα συσσίτια της Χρυσής Αυγής ερχόντουσαν αλλοδαποί ο κατηγορούμενος σημείωσε: «Έλληνες. Αυτούς τους ταΐζουν τόσες ΜΚΟ. Είναι χορτάτοι. Ο Έλληνας πεινάει σήμερα κυρία Πρόεδρε».

Την ίδια ώρα, αντίστοιχη αντίδραση είχε όταν ερωτήθηκε και για την «αιμοδοσία μόνο για Ελληνες», εξηγώντας ότι η Χρυσή Αυγή είχε τράπεζα αίματος (κάτι που δεν ισχύει). «Όταν έπαιρνε ένας φίλος κι έλεγε έχω ανάγκη αίμα εμείς δίναμε. Τα στελέχη της Χρυσής Αυγής έπαιρναν αίμα από εκεί, αλλά μας ζητούσαν πολλοί και δίναμε».

Μπαρμπαρούσης: Μου αρέσει ο χαιρετισμός 

Νωρίτερα είχε απολογηθεί και ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ο οποίος, ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε πως ο χαιρετισμός του Χίτλερ του αρέσει, ενώ τη δολοφονία Φύσσα την χαρακτήρισε «άσχημο πράγμα».

«Τη Χρυσή Αυγή την παρακολουθούσα από το γυμνάσιο. Είχα πάει σε ένα μνημόσυνο στο για τους ανθρώπους που σκότωσε ο Βελουχιώτης, που σκότωσε ένα Σύνταγμα ολόκληρο. Εκεί γνώρισα τον Ρήγα και μου είπε να μπω στο ψηφοδέλτιο για την περιφέρεια γιατί δεν είχαν άτομα. Τότε ήρθα πρώτος σε σταυρούς όποτε το 2012 μου έγινε πρόταση να κατέβω στις εθνικές εκλογές. Μου το πρότεινε ο κουμπάρος μου ο Ντάικος, εγώ ζήτησα του τηλέφωνο του Μιχαλολιάκου που μου έκανε την τιμή» ανέφερε συμπληρώνοντας ότι μέχρι τότε πήγαινε «με άλλους συναγωνιστές σε εκδηλώσεις για σφαγές από κουμουνιστές».

Όταν ρωτήθηκε από την έδρα για τους αλλοδαπούς, υποστήριξε ότι υπάρχει «λαθρομετανάστευση, κατευθυνόμενη από ξένα κέντρα εισβολή στην πατρίδα μας και έτσι πρέπει να το εκλάβουμε». Ωστόσο, υποστήριξε πως δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κανείς ρατσιστή γιατί έχει παντρευτεί δυο φορές αλλοδαπές.

Την ίδια γραμμή κράτησε και για τον χαρακτηρισμό «σκουπίδια και υπάνθρωποι» για τους αλλοδαπούς, επιμένοντας ότι η αναφορά ήταν για την ιστορία της Μυρτούς στην Πάρο, φέρνοντας παράδειγμα και άλλη ιστορία στην Κέρκυρα και επιμένοντας ότι το ίδιο θα έλεγε για όποιον έκανε ένα αποτρόπαιο έγκλημα.

Για τον έλεγχο που έγινε στα γραφεία και τα ευρήματα αυτού, ο πρώην βουλευτής ανάφερε πως «τις ασπίδες τις είχαμε για τους εξουσιαστές -οι πατεράδες τους είναι στη Βουλή άρα δεν είναι αντεξουσιαστές- και τις είχαμε για προστασία. Υπήρχε κι ένα τσεκούρι για τα ξύλα της σόμπας».

Στη συνέχεια, για την ενδυμασία των μελών της κόμματος και τα παραγγέλματα είπε: «Εμείς προσπαθούσαμε να μην πηγαίνουμε σαν ασκέρι. Θέλαμε να είμαστε συγκροτημένοι, όχι με παραγγέλματα αλλά να είμαστε μαζί. Φορούσαμε την μπλούζα της Χρυσής Αυγής που τη βάζαμε σε εκδηλώσεις. Και στα γήπεδα έτσι πας ή σε μεγάλες εκδηλώσεις. Κάποιοι το φορούσαν το μπλουζάκι με στρατιωτικό παντελόνι, κάποιοι με τζιν. Δε μπορούσες να πεις στον άλλο τι θα φορέσει αν του αρέσει έτσι».

Σε ερώτηση για τα περιστατικά στη Χερσόνησο της Κρήτης, ο Μπαρμπαρούσης χαρακτήρισε τον τότε επικεφαλής της αστυνομίας «ανίκανο ή ηλίθιο», υποστηρίζοντας: «Θα μας σκότωναν. Αντί να κλείσει την είσοδο στη μέση, μπορούσαν να μπουν ροπαλοφόροι μέσα. Εμείς κινδυνεύαμε, γι’ αυτό το είπε ο Κασιδιάρης το «μέχρι το βράδυ θα έχουμε νεκρούς».

«Έχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ»

Τέλος, σε ερώτηση που του έγινε για τους μαιάνδρους, ο κατηγορούμενος είπε ότι η Βουλή είναι γεμάτη σβάστικες στο πάτωμα. «Αν τους πειράζουν αυτά τα ναζιστικά που λένε για τη σβάστικα που είναι ελληνικό σύμβολο, να κόψουν την λαμπαδιοδρομία στους Ολυμπιακούς αγώνες γιατί έγινε πρώτη φορά το 36 στο Βερολίνο. Χαιρετάω κανονικά. Απλώς χαιρετάω. Δηλαδή αν χαιρετούσα έτσι (σ.σ: κάνει κίνηση) θα ήμουν από τη Μύκονο; Ο χαιρετισμός είναι γλώσσα του σώματος. Το δεξιά είναι το θετικό, το αριστερά το αρνητικό. Ο Χίτλερ εμπνεύστηκε από εμάς. Πως θα χαιρετίσεις τη σημαία ή ένα τιμώμενο πρόσωπο; Έχουν δαιμονοποιήσει τον Χίτλερ. Εμένα μου αρέσει ο χαιρετισμός αυτός, έχει καλή ενέργεια».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa