Slider Παρασκηνιακά

Δίωξη για 5 κακουργήματα μετά τις αποκαλύψεις του «Π» για 17 μέλη του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ!

Μετά από έρευνα ετών και αφού προηγήθηκαν οι αποκαλύψεις του «Π» για τα «έργα και ημέρες» του«αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού,την περίοδο 2005-2018, η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη άσκησε ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα που συνδέονται με οικονομικά αδικήματα,σε βάρος 17 ατόμων, που είχαν διατελέσει μέλη του ΔΣ του Ταμείου τη χρονική περίοδο 2012-2014.

Η δίωξη που άσκησε η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη αφορά τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες («ξέπλυμα μαύρου χρήματος») και της εγκληματικής οργάνωσης.

Η υπόθεση έφτασε ενώπιον της Δικαιοσύνης μετά την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε το «Π» τον Ιούνιο του 2018(είχαν προηγηθεί το 2016 και άλλες αποκαλύψεις) και αφορά σε πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα –κατά την κατηγορία– τα χρήματα να τα καρπώνονται οι ποινικά ελεγχόμενοι.

Τα δάνεια και τα βοηθήματα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της εισαγγελικής έρευνας,φέρεται να χορηγήθηκαν σε δικαιούχους οι οποίοι βεβαιώνουν ότι ουδέποτε τα έλαβαν.

Μετά το πέρας της σχετικής έρευνας τα 17 πρόσωπα, που βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, εκλήθησαν και έδωσαν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Στον ανακριτή Διαφθοράς

Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης θα ανατεθεί σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Οι αποκαλύψεις του «Π»είχαν στηριχθεί κυρίως στο προκαταρκτικό πόρισμα 140 σελίδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που είχε συνταχθεί το καλοκαίρι του 2017, μετά τον διαχειριστικό έλεγχο που είχε διαταχθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου είχαν επιβεβαιώσει τις ανησυχίες για το πού έχουν καταλήξει ποσά από τα εκατομμύρια των κρατικών επιχορηγήσεων. Η πλέον…καραμπινάτη κακοδιαχείριση είναι αυτή της διάθεσης ποσών για λογαριασμό της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και όχι για τους βασικούς καταστατικούς σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που διενήργησε τον έλεγχο, είχε διαπιστώσει πως από το 2005 ως το 2016 δαπανήθηκαν 2.859.019,54 ευρώ για κάλυψη εξόδων της Ομοσπονδίας των Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ ΥΠΠΟ) και όχι για τους σκοπούς του Ταμείου Αλληλοβοήθειας. Ειδικότερα, πλήρωνε έξοδα της Ομοσπονδίας, όπως ταξίδια συνδικαλιστικών στελεχών, εκτύπωση ημερολογίων, έξοδα καφέ, την αθλητική ομάδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, φωτοτυπικά κ.ά.

Παχυλές υπερωρίες

Το προκαταρκτικό πόρισμα επισήμανε ακόμα ένα τραγελαφικό. Με τα λεφτά από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών μουσείων, υπουργοί και γενικοί γραμματείς κατάφερναν να δίνουν παχυλές υπερωρίες στο προσωπικό των γραφείων τους! Μετά και την αντικατάσταση του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου (2012-2014), η νέα διοίκηση διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού φέρονται να έχουν εισπράξει βοηθήματα ή δάνειο χωρίς καν να το γνωρίζουν και χωρίς να έχουν κάνει αίτηση προκειμένου να τους χορηγηθεί!

Σύμφωνα με τις τότε αποκαλύψεις του «Π», έχει διακριβωθεί πως τουλάχιστον 30 από τους 1.500 υπαλλήλους που φέρονται να έλαβαν βοήθημα (έως 3.000 ευρώ για αποδεδειγμένα σοβαρούς λόγους υγείας των ίδιων ή συγγενών πρώτου βαθμού) ή άτοκο δάνειο (έως 1.500 ευρώ που θα αποπληρώνονταν από τον μισθό τους) δεν το γνώριζαν.

Δάνεια στα… χαρτιά

Μάλιστα, αν και είχαν καταγραφεί οι αιτήσεις τους, δεν έχουν βρεθεί τα πρωτότυπα των αιτήσεων με τις υπογραφές τους. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ουδέποτε κατέθεσαν αίτηση… Κάποιοι είχαν πλαστογραφήσει τις υπογραφές τους και με τις …ευλογίες της προηγούμενης διοίκησης του Ταμείου εγκρίθηκε η χορήγηση δανείων ή βοηθημάτων «στα χαρτιά»!

Εκτός από τα βοηθήματα που δεν δόθηκαν ποτέ, διαπιστώθηκε και δεύτερη…πατέντα για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Κάποιοι εργαζόμενοι του υπουργείου είχαν λάβει βοήθημα αλλά για μικρότερο ποσό από αυτό που φέρονται να έχουν λάβει. Για παράδειγμα, υπάλληλος που πήρε βοήθημα 500 ευρώ εμφανίζεται να έχει λάβει 1.500 ή 2.000 ευρώ. Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, υπάλληλοι που είχαν λάβει δάνειο δεν το αποπλήρωσαν ποτέ από τον μισθό τους, καθώς με απόφαση του ΔΣ μετατράπηκε σε βοήθημα.

Και μέσα σε αυτήν τη δυσοσμία…σκανδάλου, συμπτωματικά εξαφανίστηκαν τα βιβλία πρωτοκόλλων των ετών 2015, 2016 και 2017 αλλά και αιτήσεις των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και των εποπτευόμενων φορέων το 2017 για την καταβολή των προβλεπόμενων ποσών για τις κατασκηνώσεις των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τη νυν διοίκηση, «οι υποβληθείσες το καλοκαίρι του 2017 αιτήσεις δεν παραδόθηκαν από τα πρόσωπα που ασκούσαν τη διοίκηση κατά το εν λόγω διάστημα»…Το «Π» είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας από τον Οκτώβριο του 2016 πτυχές και άλλων υποθέσεων, όπως η αγορά οικοπέδων στη βόρεια Εύβοια για λογαριασμό εκατοντάδων υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού και όχι μόνο, από συνδικαλιστές, αν και 20 χρόνια μετά δεν τους έχει δοθεί ούτε σπιθαμή γης, ενώ την ίδια ώρα έχουν «κάνει φτερά» τα χρήματα.

Μάλιστα οι αποκαλύψεις είχαν φθάσει μέχρι και τη Βουλή, όπου είχε καταθέσει σχετική ερώτηση ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Έναν μήνα μετά τις αποκαλύψεις του «Π», τον Νοέμβριο του 2016, ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, διέταξε τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στα οικονομικά του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για την περίοδο (2005-2016), ενώ η επόμενη υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου υπέγραψε απόφαση για την παραπομπή στο Πειθαρχικό του επί 15ετία προέδρου του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, Γιάννη Τσακοπιάκου, για αδικαιολόγητη απουσία από την υπηρεσία του.

Από ελεγχόμενος…ελεγκτής ο πρόεδρος Τσακοπιάκος

Μείζον πολιτικό ζήτημα αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων για τη σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, σε βάρος των 17 ατόμων που είχαν διατελέσει μέλη του ΔΣ του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ για κακουργήματα. Κι αυτό, γιατί μεταξύ των 17 ατόμων περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων υπουργείου Πολιτισμού, Γιάννης Τσακοπιάκος,ο οποίος με πρόσφατη απόφαση της κας Λίνας Μενδώνη ορίστηκε μέλος της Ομάδας Εργασίας, «για τον έλεγχο συνθηκών εργασίας καθώς και των κτιριακών εγκαταστάσεων των κεντρικών και περιφερειακών Υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».Πριν από περίπου έναν μήνα είχε ζητηθεί από τους εργαζομένους στο υπουργείο να γίνει έλεγχος στα κτίρια με στόχο την αποκατάστασή τους σε όποια περίπτωση κριθεί. Η υπουργός είχε ζητήσει από την Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ) να προτείνει έναν εκπρόσωπο στην τριμελή ομάδα εργασίας. Η Ομοσπονδία πρότεινε τον κ. Τσακοπιάκο ως πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και η κα Μενδώνη έκανε αποδεκτή την πρόταση. Όμως πώς γίνεται την ώρα που ο κ. Τσακοπιάκος έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό και κατηγορείται για σωρεία αδικημάτων να αναβαθμίζεται σε…ελεγκτή από ελεγχόμενο; Την ίδια μάλιστα στιγμή που με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του υπουργείου Πολιτισμού τίθεται σε καθεστώς υπό εκκαθάριση! Και να σημειωθεί ότι πλείστες όσες υποθέσεις που αφορούν την περίοδο που ο κ. Τσακοπιάκος διοικούσε το Ταμείο βρίσκονται υπό εισαγγελική έρευνα.

του Θεόφιλου Αυγερινού

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 


 


Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa